Furesøforfatter fylder 150

Gruppe vil hylde forfatter Knud Hjortø, der blev født for 150 år siden i Kirke Værløse - og i dag er glemt af de fleste

Snart skriver vi 2019, og dermed er det 150 år siden, at forfatteren Knud Hjortø blev født på en gård ved Kirke Værløse. En arbejdsgruppe vil gennem en række arrangementer nu arbejde for, at flere får kendskab til forfatteren, der i sin levetid blev regnet som en af landets betydende forfattere.

"Knud Hjortø er uden tvivl den største forfatter og kulturperson, som er født og opvokset i det, der i dag er Furesø kommune. Derfor har vi taget initiativ til at markere 150-året ved at sætte fokus på Knud Hjortø og hans forfatterskab," siger talsmand for arbejdsgruppen "Knud Hjortø 150" i en pressemeddelelse.

150-året for Knud Hjortøs fødsel markeres i 2019. En informationsbrochure kan blandt andet fås på bibliotekerne.

Den 4. januar 2019 er det 150 år siden, at forfatteren Knud Hjortø blev født på en gård ved Kirke Værløse. Han er ikke kun opvokset men også uddannet på furesøegnen, idet han knap 17 år gammel blev optaget på Jonstrup Seminarium, hvor han blev færdiguddannet som lærer i 1888 i en alder af 19 år. Efter nogle år med sprogstudier i København og studieophold i Paris arbejdede han som realskole- og seminarielærer, indtil han kunne ernære sig som som fuldtidsforfatter i 1912.

" Flere af Knud Hjortøs romaner og noveller er tydeligvis inspireret af hans barndoms- og ungdomstid og dermed miljøet på vores egn, forklarer Ole B. Kristensen, som tilføjer, at Knud Hjortø var bredt anerkendt af samtidige forfatterkolleger, blandt andre af nobelprismodtagerne Johs. V. Jensen og Henrik Pontoppidan. Sidstnævnte betegnede ham som ”en af de vejbrydende i den nyere danske poesi”.

Man kan læse mere om Knud Hjortø og de forskellige arrangementer i en 12-siders program- og informationsbrochure, som er udgivet i anledning af 150-året. Brochuren kan blandt andet fås på kommunens biblioteker, rådhuset, Farum Kulturhus og FuresøMuseer/Mosegaarden. Man kan også finde nærmere information på facebooksiden ’Knud Hjortø 1869-1931’.

Skulle man få lyst til at læse Knud Hjortø, kan hans bøger lånes på bibliotekerne, ligesom en række af hans romaner og noveller kan hentes i elektronisk form på Arkiv for Dansk Litteraturs hjemmeside.

jbt

Publiceret 16 December 2018 01:00

SENESTE TV