Camille Blomst, Gitte Svenningsen og Mikael Ostenfeld Krog er nogle af folkene bag den gratis bog med cut up-digte, som Furesøborgerne kan glæde sig til at få i gave til

Camille Blomst, Gitte Svenningsen og Mikael Ostenfeld Krog er nogle af folkene bag den gratis bog med cut up-digte, som Furesøborgerne kan glæde sig til at få i gave til "Lun på ord"-festivalen. Foto: Jens Berg Thomsen

Lokale ord skåret op - og sat sammen igen

Festivalen "Lun på ord" forærer 2.000 bøger væk på næste weekends litteraturfestival

Af
Jens Berg Thomsen

Når "Lun på ord"-festivalen fredag den 18. januar begynder, er der også en gave til publikum.

Med de to forfattere og biblioteksansatte Camille Blomst og Mikael Ostenfeld Krogs arbejde og med støtte fra Nordeafonden gives der 2.000 bøger væk.

"Det hele bliver pakket ind i digte i år. Blandt andet er der strimler med ord, der skal suge folk ind i digtenes verden, og så har vi denne reklamegave," fortæller Camille Blomst, der er med til at arrangere festivalen.

Bogen er en såkaldt cut up-bog, hvor lokale forfatteres ord er blevet sat sammen til nye tekster. I det hele taget er digte et gennemgående tema på årets festival, fortæller arrangørerne.

"Hele vejen rundt bliver der også dekoreret med digte, og det hele skal se flot ud, når vi åbner på fredag. Og så bliver de her 2.000 bøger delt ud som en reklamegave, som Nordeafonden har betalt for. De bliver delt ud på festivalen. Det hele bliver pakket ind i digte i år. Der kommer til at hænge strimler med ord fra loftet, så man bliver ført ind i digtenes verden," fortæller Camille Blomst.

Blandt andet har 5.klasse fra Solvangskolen i Farum fremstillet digte, der også bliver en del af dekorationen.

I gavebogen er der også Furesøborgere, der har fremstillet digte, fortæller Camille Blomst og Mikael Ostenfeld Krog, men ellers er det de to, der har sat digtene i bogen sammen. Bogen er sat sammen af ord fra lokale forfattere, og borgmester Ole Bondo Christensen (S) har skrevet forord. Blandt forfatterne er den nulevende digter og Farumborger Trine Andersen, H.V. Kaalund (har lagt navn til Kaalundsvej i Farum) Knud Hjortø, ægteparret Astrid Ehrencron-Kidde og Harald Kidde, der boede i Hareskoven, og skuespiller og Farumborger Flemming Jensen.

"Teksterne fra forfatterne har leveret sætninger, og vi har taget dem ud, vi har kunnet lide. Sætningerne er så sat sammen til nye digte, og på den måde kan man sætte digte sammen på en helt anden måde, end hvis man skulle finde på det i sit eget hoved. Og de nye tekster bliver noget helt andet end det, du har klippet det ud fra," siger Mikael Ostenfeld Krog.

"Teksterne fra de, der er døde for mere end 75 år siden, har vi kunnet bruge, for der er ophavsretten udløbet, mens vi har kontaktet de nulevende og dem med arvinger. Der har vi fået lov til at bruge teksterne," siger Mikael Ostenfeld Krog.

Der er tre forskellige kategorier af digte, fortæller Camille Blomst: Tid, smil og kærlighed. Skuespilleren Flemming Jensen har især leveret til smil-kategorien.

"Han syntes, det var en ganske dejlig idé," fortæller Mikael Ostenfeld Krog.

Camille Blomst og Mikael Ostenfeld Krog fortæller, at de har lagt vægt på det lokale i form af lokale forfattere og lokale steder.

Støtten fra Nordeafonden glæder den lokale Furesøfilialdirektør Gitte Svenningsen.

"Det giver stor mangfoldighed og kulturhistorie at tage noget fra fortiden og trylle det frem til noget nutidigt. Det giver os mulighed for at se på ordene på en anden måde. Et ord er meget mere end det, der står i en bog. Med det her kan man være nysgerrig på en ny måde. Sproget er det, vi har, og vi bruger det på mange måder. At få en legende effekt ind i det har været en vigtig faktor," siger Gitte Svenningsen, der får ros hen over bordet af Mikael Ostenfeld Krog.

"Du formulerer det faktisk på en bedre måde, end vi selv har gjort det i ansøgningen til Nordeafonden, og det er jo det, det handler om. Vi har taget tekster i gamle bøger, som ingen læser længere og befriet dem og sat dem op på en ny måde," siger han.

Bogen bliver delt gratis ud på "Lun på ord"-festivalen.

Publiceret 16 January 2019 09:03

SENESTE TV