"Når man er politisk kommentator, så siger man jo, hvad man mener om alle politikere. Derfor har jeg for eksempel også sagt noget hårdt om mine nuværende partifæller, men det ligger i kortene”, siger David Trads. Pressefoto

David Trads er klar som folketingskandidat i Furesø-Egedalkredsen:

"Jeg har den indsigt og erfaring, der skal til"

David Trads 'sover med støvlerne på' og er klar til folketingsvalg

Af
Kimmie Hetland

Folketingsvalg Fra journalist, debattør og politisk kommentator til folketingskandidat. For David Trads er det ikke første gang, at han forsøger at tage springet. Tilbage i 2004 forsøgte han også, at stille op som socialdemokratisk folketingskandidat, men måtte se sig slået af senere miljøminister Kirsten Brosbøl. I november forsøgte han sig så igen, og denne gang lykkedes det at vinde over medlem i Furesø byråd Matilde Powers.

Om, hvorfor han endnu engang prøver at gå den politiske vej, siger David Trads:

"Sidste år kunne jeg mærke, at tiden var inde til at tage det fulde spring og stille op til et valg, hvor folk selv kan bestemme, om de vil høre på mig eller ej. Og når jeg vælger at stille op, så er det fordi, jeg mener, at jeg har den indsigt og den erfaring, der skal til for at kunne kæmpe for de mærkesager, som jeg synes er vigtigst; Styr på klimaforandringerne, så vi trygt kan regne med, at vores børn og børnebørn får gode liv og lige muligheder for alle i et samfund, som skal være mindre ulige. Og for mit vedkommende har det også været sådan, at jeg gerne ville starte med at vise, at jeg kan noget ude i det almindelige liv".

Fællesskab og overordnede linjer

Rollen som politisk kommentator, hvor han frit kunne ytre sig om, hvad politikerne burde sige og gøre, skal David Trads nu lægge på hylden til fordel for selv at stå for skud som politiker.

"Da jeg var uafhængig politisk kommentator, havde jeg fuldstændig frie rammer til at udlægge teksten lige præcis, som jeg havde lyst til at beskæftige mig med lige præcis de emner, jeg syntes, var vigtigst den dag. Det var jo en utrolig privilegeret position at være i, men det er også et individuelt job, hvor man helt alene kæmper for at forsøge at påvirke diskussionen i en eller anden retning", siger David Trads og fortsætter:

"Når man så går ind i et politisk parti, så bevæger man sig ind i et fællesskab, hvor man diskuterer sig frem til, hvad man mener, og når man så har besluttet det, så klapper man hælene sammen og retter ind, og det synes jeg ikke er svært, for i mine tidligere jobs, har jeg også skulle indgå i et fællesskab. Hvis eksemplet fra arbejdslivet ikke er godt nok, så kan man jo bare kigge på ens familie. Nu har jeg snart været gift i 25 år, og det er ikke hver eneste dag, at min kone og jeg er enige om alting, og nogle gange så bøjer man sig lidt. Det er jo ikke usædvanligt. Hvis bare man synes, at den retning der er i det parti, man er medlem af er rigtig, og det gør jeg. De overordnede linjer som socialdemokratiet har, dem er jeg 100 procent bag. Så kan det måske være, at der er et par hjørner hist og pist, hvor jeg ville have gjort det på en anden måde, men det gør ingenting, for retningen er den rigtige", siger David Trads.

Uro før valget

Forud for valget mellem David Trads og Matilde Powers stillede to forhenværende socialdemokratiske ministre, Helle Degn og Poul Nielson, sig kritiske over for valgprocessen. De mente ikke, at det var i orden, at valget skulle afgøres af kredsrepræsentantskabet alene og ikke ved en urafstemning, hvor alle medlemmer i kredsen afgiver deres stemme. Men valgprocessen tænker David Trads ikke videre over.

"Det er meget sjældent, at man stiller op til noget, hvor alle siger, 'det var vel nok fantastisk' og klapper i hænderne. Der er næsten altid nogle, der synes, at den anden er bedre. Men det er sådan det skal være i demokratiet. Folk må mene, hvad de vil i en offentlig proces. For mig er det bare vigtigt at sige, at nu er vi i den situation, at kredsen har valgt mig som kandidat , og så er det selvfølgelig mit mål at overbevise så mange som overhovedet muligt både i socialdemokratiets organisation og blandt alle mulige andre vælgere om, at jeg er en god fyr. Det er jo det, det handler om", siger han med et smil.

Men valget af David Trads betød også, at partiet udelukkende stillede med mandlige kandidater i Nordsjællands Storkreds, og det er imod Socialdemokratiets vedtægter. Derfor var hovedbestyrelsen forpligtet til at finde en kvindelig suppleringskandidat, og d. 11. januar blev det afgjort, at Maria Gudme, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, skal tilslutte sig listen, der ellers kun består af mænd.

Nyt område

Privat bor David Trads og hans familie på Frederiksberg, og han har ikke nogen speciel tilknytning til den kreds, han nu stiller op i. Men netop derfor er han åben overfor at man selv kan kontakte ham, hvis man gerne vil mødes til en snak, og ellers prøver han selv at komme rundt i kredsen for at møde borgerne og lære området at kende.

"Jeg er næsten i området hele tiden, i hvert fald fem til syv gange om ugen. Det kan være møder på gaden, hvor jeg snakker med vælgere. For eksempel var jeg i Farum Midtpunkt for et par uger siden. Jeg er også til kaffemøder hjemme hos folk, hvor der bliver inviteret venner og naboer, og så mødes jeg også med borgmesteren og andre byrådsmedlemmer i Furesø", siger David Trads og tilføjer:

"Men nu stiller jeg jo op til Folketinget, og hvis ting skal ændre sig til det bedre i Furesø og Egedal, så kræver det som folketingskandidat fra den kreds, at man sørger for at tingene bliver bedre for hele landet".

Folketingsvalg

Hvornår der bliver udskrevet valg, er der kun én, der ved. Men uanset, hvornår det bliver, så er David Trads klar, for som han siger, så 'sover han med støvlerne på', og der er brug for en ny retning for Danmark.''

"Fra nu af ved vi, at valget kan komme når som helst. Men alt det praktiske med blandt andet at trykke plakater og foldere, det er på plads. Så jeg vil se frem til at møde en masse vælgere og høre om, hvad der er vigtigt for dem, så vi kan få en dialog i gang. Desuden er der behov for, at Danmark som samfund tager en anden retning. En retning, hvor vi tager mere hensyn til hinanden i forhold til fordelingen af de ressourcer, vi har i landet og en verden, hvor vi husker at tage hensyn til vores børn og børnebørn. Det er simpelthen to så vigtige ting for mig at være med til at lave om på", siger Trads.

Publiceret 26 January 2019 00:00

SENESTE TV