Øjvind Vilsholm har skiftet sædet i byrådet i Furesø ud med en plads i Folketinget. Foto: Jens Berg Thomsen

Øjvind Vilsholm har skiftet sædet i byrådet i Furesø ud med en plads i Folketinget. Foto: Jens Berg Thomsen

Blod på tanden: Øjvind håber på fast plads på tinge

Enhedslistens Øjvind Vilsholm kalder det "den bedste efteruddannelse" for en kommunalpolitiker at sidde i Folketinget. Hvis det glipper med et mandat, glæder han sig til at komme hjem til byrådet i Furesø

Af
Jens Berg Thomsen

Da Enhedslistens Maria Reumert Gjerding blev valgt som præsident i Danmarks Naturfredningsforening, betød det samtidig en mulighed for byrådsmedlem fra Furesø Øjvind Vilsholm. Den nyvalgte præsidents plads i Folketinget blev ledig, og dermed har Vilsholm siden april sidste år kunnet skifte sit job ud med en tilværelse som fuldtidspolitiker.

Og når valget kommer, er Øjvind Vilsholm at finde på stemmesedlen, hvor han stiller op som nummer to for sit parti i Nordsjælland.

"Egentlig havde jeg ikke tænkt at stille op, så jeg var ikke på stemmesedlen, da Enhedslisten havde urafstemning om Folketingskandidater. Jeg havde besluttet mig at satse på kommunalvalget og havde bestemt mig for, at jeg ikke ville føre valgkamp, mens jeg havde travlt på mit almindelige arbejde. Men dengang vidste jeg jo ikke, at jeg ville ende i Folketinget," siger Øjvind Vilsholm, der har inviteret Furesø Avis på besøg på Chrisitansborg.

"Men nu er det jo en anden situation. Den dag, valget kommer, har jeg mulighed for at føre valgkamp på fuld tid, og det glæder jeg mig faktisk til at gøre. Der bliver ikke noget med at stå på stationen og dele brochurer ud, mens jeg kigger på uret, fordi jeg skal være på arbejde klokken ni," siger han.

Efter trekvart år som Folketingsmedlem, har han lært en del, fortæller han.

"Hvis jeg bliver valgt, har jeg den fordel, at jeg kan fungere fra dag ét. Jeg ved, hvordan en debat i salen foregår, eller hvordan et udvalgsmøde foregår. I begyndelsen måtte jeg bruge et par måneder på at lære det. Nu kan jeg være lidt mere strategisk i, hvad jeg foretager mig," fortæller Øjvind Vilsholm.

Kan læne sig op ad rådgiver

I Folketinget er han blevet sit partis ordfører på familie-, forbruger- og miljøområdet. Især det sidste fylder i det daglige arbejde.

"Jeg skulle lære områderne at kende, som jeg er på. Jeg kendte en del til natur og miljø i forvejen, men slet ikke nok til eksempelvis at vide nok om, hvad det betyder, hvis ministeren vil tage 1000 kilometer vandløb ud af vandløbsdirektivet. Og i modsætning til byrådsarbejdet, har jeg også en rådgiver at læne mig op ad herinde. Hun kan fortælle mig, hvem der ved noget om et givent emne. Der er en forskel fra at være byrådsmedlem, hvor man kan læse, hvad forvaltningen skriver. Ellers må man ringe rundt og spørge på egen hånd," siger han.

Forskellen er, fortæller han, at rådgiverne og Folketingets ansatte er til for at hjælpe medlemmerne, mens en forvaltning i kommunerne er til for at hjælpe borgmesteren.

"Det er mest sandsynligt, at jeg skal tilbage til byrådet og tilbage på mit gamle arbejde, og jeg glæder mig, hvis jeg skal tilbage i byrådet. Nu har jeg lært en del herinde, og jeg har en liste, som jeg vil tage hjem og arbejde

efter

"Der er ikke en embedsmand i forvaltningen til at hjælpe med at skrive eksempelvis en tale for mig. Forvaltningen i en kommune tjener som udgangspunkt borgmesteren. Det er også ham, jeg skal igennem, hvis jeg skal spørge forvaltningen om noget. Det er en af de store forskelle," siger Øjvind Vilsholm.

Samme eftermiddag skal han til forhandlinger i Miljøministeriet om et forlig omkring plastik, fortæller han.

"Der sidder alle partierne så og forhandler med ministeren, og der er mit arbejde meget at forholde mig kritisk, for det første udspil kan sagtens vise sig i bedste fald at være et symbolsk hop på stedet. Der er min rolle lidt den samme som i kommunen, hvor jeg er nødt til at påpege, at tingene måske ikke er gode nok. Det er klassisk Enhedslisten," siger han.

"Jeg er selvfølgelig vant til at være i debatter og deltage i udvalgsarbejde. I begyndelsen er der mange regler, som man ikke kender, men det kom mig også hurtigt til gode, at jeg har prøvet at deltage i en offentlig debat, og at jeg har prøvet at holde taler før og været med til at træffe beslutninger. Der er mange gode ting, man kan tage med sig. Det er en fordel at have kommunal baggrund, og nogle andre medlemmer har også stillet mig spørgsmål, fordi jeg har den erfaring," siger han.

"Jeg er selvfølgelig vant til at være i debatter og deltage i udvalgsarbejde. I begyndelsen er der mange regler, som man ikke kender, men det kom mig også hurtigt til gode, at jeg har prøvet at deltage i en offentlig debat og prøvet at holde taler før og været med til at træffe beslutninger

Nok har arbejdet på Christiansborg givet Øjvind Vilsholm blod på tanden, men han regner med at blive førstesuppleant igen ved det kommende valg.

"Vi stiller prioriteret op i partiet, og vi plejer at ligge på et mandat. Men hvis stemmetallet nærmer sig de ti procent, så er det vi også nærmer os mandat nummer to i Nordsjælland. Forleden var der en meningsmåling, der sagde 9,9, så jeg håber da," siger han.

"Det er mest sandsynligt, at jeg skal tilbage til byrådet og tilbage på mit gamle arbejde, og jeg glæder mig, hvis jeg skal tilbage i byrådet. Nu har jeg lært en del herinde, og jeg har en liste, som jeg vil tage hjem og arbejde efter - især på miljø- og naturområdet. Jeg vil gerne være med til at få Furesø op i højere omdrejninger. Det har battet som "efteruddannelse" for en lokalpolitiker som mig at være Folketingsmedlem," siger han.

En af de største oplevelser ind til videre har været Folketingets orienteringsrejse til Grønland, som Øjvind Vilsholm kom med på på et afbud, fortæller han.

"Det er normalt noget, man står i kø til i årevis, men jeg var heldig at komme med på et afbud," siger han.

Turen, der foregik sidste sommer, varede seks dage, hvor en gruppe Folketingsmedlemmer og embedsmænd sejler rundt i Forsvarets inspektionsskib og møder mennesker, museer, institutioner og så videre. Turen bød på omkring 25 besøg ialt, fortæller han.

"Det var en stor oplevelse, og jeg havde ikke været i Grønland før. Og det var dejligt, for stederne, man besøger, viser jo det fineste frem, de har," fortæller han.

Hvornår valget kommer, ved kun statsministeren. Men der er gjort klar til valg, fortæller Øjvind Vilsholm.

"Jeg tror, valget kommer i slutningen af marts. Regeringen skal præsentere sit sundhedsudspil (er sket i skrivende stund, red.), og jeg tror ikke, der bliver valg før efter vinterferien. Det er mit gæt. Men han kan jo også vente endnu længere, hvis han gerne vil have bedre meningsmålinger. Omvendt kan han jo lige så godt vente så længe som muligt, hvis han står til et sikker nederlag," lyder vurderingen fra Øjvind Vilsholm.

"Selvfølgelig taler vi om, at vi skal være klar, og jeg skynder mig tilbage til Furesø for at hænge valgplakater op, når valget er udskrevet. Vi er klar, og vi bliver ikke taget med bukserne nede, når det bliver udskrevet," siger han.

"Jeg glæder mig til valgkampen, for så kommer jeg mere ud. Så skal jeg jo ud og tale med folk istedet for at sidde herinde."

Øjvind Vilsholm

  51 år gammel. Gift, et barn.

  Familieordfører, forbrugerordfører og miljøordfører for Enhedslisten i Folketinget.

  Medlem siden april 2018 som stedfortræder for Maria Reumert Gjerding, der blev præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

  Opstillet som nummer to for sit parti i Nordsjællands Storkreds til det kommende Folketingsvalg.

  Valgt til byrådet i Furesø i for første gang i 2006. Røg ud af byrådet ved valget i 2009, men blev valgt igen i 2013.

Øjvind Vilsholm

  51 år gammel. Gift, et barn.

  Familieordfører, forbrugerordfører og miljøordfører for Enhedslisten i Folketinget.

  Medlem siden april 2018 som stedfortræder for Maria Reumert Gjerding, der blev præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

  Opstillet som nummer to for sit parti i Nordsjællands Storkreds til det kommende Folketingsvalg.

  Valgt til byrådet i Furesø i for første gang i 2006. Røg ud af byrådet ved valget i 2009, men blev valgt igen i 2013.

Publiceret 31 January 2019 09:49

SENESTE TV