Baltazar Dydensborg (2. fra venstre) sammen med de andre vindere og Tommy Ahlers, som er uddannelses- og forskningsminister. Pressefoto

Baltazar Dydensborg (2. fra venstre) sammen med de andre vindere og Tommy Ahlers, som er uddannelses- og forskningsminister. Pressefoto

Hæder til elev fra Kruse: Lavede analyse af teenagekærlighed

Kruseeleven Baltazar Dydensborg har vundet en stor landsdækkende konkurrence for forskertalenter. Han fik overrakt en pris og en check på 20.000 kr. af uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ved en ceremoni på Københavns Universitet

Pris Baltazar Dydensborg, der til daglig går i 3.g på Kruses Gymnasium i Farum, har i dag et bevis på, at han er et af landets største talenter inden for samfundsvidenskab.

I slutningen af november afsluttedes årets Projekt Forskerspirer, der er en landsdækkende konkurrence for alle elever på gymnasiale ungdomsuddannelser med en særlig interesse i forskning. Baltazars forskningsprojekt var nomineret til at vinde kategorien for samfundsvidenskab. Og ved en stor ceremoni på Københavns Universitet overrakte forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers beviset for, at Baltazars projekt havde vundet.

“Jeg havde ikke regnet med at vinde. Som man gør, når man har arbejdet længe med noget, tænkte jeg, at det var fyldt med fejl. Så jeg havde bestemt ingen forventning om at vinde. Men det var selvfølgelig rigtig fedt, da jeg fik at vide, at jeg havde vundet. Og det tog nok lidt tid helt at forstå,” siger den 18-årige Baltazar.

Fra partikelfysik til kærlighed

Inden Baltazar blev gymnasieelev i Farum gik han på htx og drømte om at blive partikelfysiker. Efter et halvt år var han dog overbevist om, at han skulle gå på et alment gymnasium i stedet. Han satte sig derfor ved sin computer og plottede alle gymnasier i en vis radius fra forældrenes bopæl i Frederikssund ind i et regneark. Resultatet blev, at han skulle pendle til Kruses Gymnasium i Farum hver dag i tre år.

Den samme grundighed og systematik var grundlaget for Baltazars vinderprojekt, der er en kortlægning og mikroøkonomisk analyse af teenagekærlighed.

“Jeg er meget optaget af ideen om at kunne beskrive verden med matematiske modeller. De er blevet brugt til at undersøge så meget andet inden for forskning, så hvorfor ikke også teenageres præferencer i kærlighed?” spørger Baltazar og uddyber:

“Jeg er interesseret i tankerne bag rational choice, og så ville jeg prøve at kombinere dem med et emne, der kunne passe ind i konkurrencen. Samtidig har jeg altid været bidt af ungdomsromaner og har læst en masse og tænkt, at karaktererne ikke var så intelligente. Men passer det mon, tænkte jeg. Og så satte jeg mig for at undersøge det”.

Med prisen som årets Forskerspire følger en check på 20.000 kroner til at gennemføre projektet i stor skala.

Efter eksamen

Når studentereksamen er overstået ønsker Baltazar bare at fortsætte med at læse. Drømmen er at fortsætte på et af de prestigefyldte universiteter i England. Og faktisk er han allerede blevet inviteret til optagelsessamtale på Oxford University, hvor han søger en uddannelse, der hedder Philosophy, Politics and Economics.

Her ville Baltazar kunne fortsætte sin interesse i økonomisk forskning.

ksh

Fakta om Projekt Forskerspirer

Projekt Forskerspirer er en konkurrence, der løber over et år. I slutningen af oktober afleverer forskerspirerne en synopsis til et forskningsprojekt. En dommerkomité udvælger de tre bedste projekter inden for hver af kategorierne: Humaniora, Naturvidenskab, Samfundsvidenskab og Sundhedsvidenskab. De 12 nominerede projekter præsenteres ved en festlighed i december. Her bliver en vinder i hver af de fire kategorier kåret som årets forskerspirer. Vinderne kåres på skift af undervisnings- og uddannelsesministeren, og de modtager hver 20.000 kr. til at udføre deres projekt.

Publiceret 17 February 2019 06:00

SENESTE TV