Mette Thiesen stiller op til Folketinget for anden gang. I 2019 er det for det nye parti Nye Borgerlige. Foto: Jens Berg Thomsen

Mette Thiesen stiller op til Folketinget for anden gang. I 2019 er det for det nye parti Nye Borgerlige. Foto: Jens Berg Thomsen

Mette er spidskandidat i Nordsjælland: "Jeg har været igang siden i sommer

Nye Borgerliges spidskandidat i Nordsjælland sørger for at være tilgængelig for vælgerne. Ufravigelige krav er hjerteblod for det nye parti

Af
Jens Berg Thomsen

#fv19 Som meget omtalt i medierne, stillede Nye Borgerliges partiformand forleden op mod Dansk Folkepartis ditto Kristian Thulesen Dahl til en debat i Aabenraa. De to partiformænd er begge opstillet i Sydjyllands Storkreds til det kommende Folketingsvalg.

Men her lokalt i Nordsjælland, får Nye Borgerliges spidskandidat Mette Thiesen også et markant navn som modstander. Hun skal op imod Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.

Selvom der er en lokal kandidat i Furesø-Egedalkredsen på stemmesedlen i form af Nina Froberg, har Nye Borgerlige valgt at præsentere Mette Thiesen i disse spalter, hvor Furesø Avis' læsere kan møde de lokale kandidater til det kommende Folketingsvalg. Mette Thiesen vil være øverst at finde på stemmesedlen - også i Furesø.

Til valget i 2015 stillede både Pernille Vermund og Mette Thiesen op for Det Konservative Folkeparti i Nordsjælland.

"Til det kommende valg, har vi kigget på, hvad der giver bedst mening. Vi er begge fra Nordsjælland, men Pernille er også meget tæt knyttet til Sydjylland, og derfor gav det god mening at stille op dernede for hende. Der er mange mennesker der, der føler sig svigtet af Dansk Folkeparti og har brug for et borgerligt alternativ. Og vi i Nye Borgerlige vil stå fast, når det gælder. Derfor valgte hun at stille op dernede. Og jeg er selvfølgelig meget glad for at være spidskandidat her i Nordsjælland, hvor jeg både bor og er født og opvokset," siger Mette Thiesen til Furesø Avis.

"Vi har jo begge en baggrund som konservative, og det gik fint sidste gang, der var valg. Vi stillede jo op mod hinanden, Pernille og jeg. Og vi fordelte jo stemmerne lidt imellem os, fordi vi er meget ens. Jeg tror, at hvis den ene af os ikke havde stillet op, så havde en af os siddet i Folketinget i stedet for Mette Abildgaard, der endte med at blive valgt for Det Konservative Folkeparti," siger Mette Thiesen, der selv fik omkring 1.700 personlige stemmer ved seneste valg, mens Pernille Vermund fik omkring 2.000. Mette Abildgaard, der endte med at blive valgt ind for Det Konservative Folkeparti, fik omkring 3.500 personlige stemmer.

Tre ufravigelige krav

Til valget, der senest skal være holdt midt i juni måned i år, har Nye Borgerlige valgt at stille et bredt felt af kandidater op, fortæller Mette Thiesen.

"Vi har både kvinder og mænd, der har forskellig alder og arbejder med forskellige erhverv. Det synes jeg er ekstremt vigtigt. Man skal have mulighed for at stemme på en kandidat, man kan se sig selv i," siger hun.

I forvejen sidder Mette Thiesen i byrådet i Hillerød. Nu håber hun på Furesøvælgernes opbakning, så hun kan komme i Folketinget. Foto: Jens Berg Thomsen

I forvejen sidder Mette Thiesen i byrådet i Hillerød. Nu håber hun på Furesøvælgernes opbakning, så hun kan komme i Folketinget. Foto: Jens Berg Thomsen

Efter et valg - som efter meningsmålingerne kommer til at betyde, at Nye Borgerlige kommer på tinge - har partiet tre ufravigelige krav: Fuldt asylstop. Udlændinge skal kunne forsørge sig selv. Og kriminelle udlændinge skal konsekvent udvises ved første dom.

"Det er vores hjerteblod. Det er det, vi lover vælgerne. Det er det, vi står fast på. Jeg tror, at megen af den politikerlede, vi har, skyldes, at de etablerede partier lover noget inden et valg, og så sker der ikke noget, når det gælder," siger Mette Thiesen.

"Vi er pragmatiske på mange andre punkter, når det kommer til det daglige arbejde på Christiansborg, men på de her tre punkter er vi ufravigelige."

Hvis en Lars Løkke Rasmussen ikke kan honorere kravene, får han ikke opbakning til at fortsætte som statsminister, fortæller Mette Thiesen.

Jeg går meget op i, at folk kan få fat i mig. Jeg savner selv nærhed fra politikere, og jeg tror også, at det er med til at skabe politikerlede for folk. Jeg tror, at mange oplever, at de ikke kan få fat i deres politikere. Det er et kæmpe demokratisk problem.

Mette Thiesen, Folketingskandidat

"I den situation vil Pernille pege på sig selv som statsminister. Det vil betyde, at vi kommer til at bidrage, hvor vi kan på Christiansborg, men vi kan ikke støtte en statsminister, der ikke vil løse udlændingepolitikken fra bunden," siger hun.

"Men vil I stemme imod ham?"

"Hvis der kommer et mistillidsvotum fra rød blok, vil vi undlade at stemme. Vores vælgere ved, hvad de får. De her tre ting er det, der vil løse udlændingeproblemerne fra bunden. Man kan se med den nuværende lovgivning bliver sådan nogle som Mint (integreret thailandsk pige der blev udvist sidste efterår, red.) udvist, og samtidig kan vi ikke komme af med nogle som Levakovic-brødrene (dømte kriminelle fra Kroatien, red). Det hænger ikke sammen. Det er et spørgsmål om at få fornuften tilbage, for vi ved, hvilke grupper, vi har problemer med," siger Mette Thiesen.

"Vi skal hjælpe flygtninge i nærområderne i lejre. Det er dem, vi skal hjælpe. Ikke de, der har ressourcer til selv at komme herop. Vi hjælper meget bedre der. Vi har lukket en masse mennesker ind, som ikke køber ind på vores værdier, som ikke kan forsørge sig selv og som er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikken. Retten til offentlig forsørgelse skal knyttes til det danske statsborgerskab," siger hun.

Interessant for medierne

"Vi viger ikke en tomme fra vores tre ufravigelige krav, men på andre områder kan vi godt være pragmatiske, for vi ønsker at trække Danmark i en mere borgerlig retning," siger Mette Thiesen.

"Selvfølgelig er vores tre ufravigelige krav interessante for medierne, men vi vil også rigtig gerne tale om andre ting," siger hun og peger på et andet politisk område, som hun mener trænger til fokus.

"Indbrud er et kæmpe problem, og et af vores forslag er, at vi gerne vil have de lokale politistationer tilbage. Det nytter ikke noget bare at sætte en campingvogn ind (der kom en ny mobil politistation i blandt andet Farum i slutningen af 2017, red.), eller andre fjollede tiltag. Det er rigtig ærgerligt, at man har tømt de lokale områder for lokalt politi. Vi vil gerne tilbage til at have lokale politibetjente, der kender deres område. Vi ser desværre også områder som Farum Midtpunkt, som politiet er særligt opmærksomme på. Det er igen et resultat af forfejlet udlændingepolitik, som har betydet, at der bor mennesker, der ikke køber ind på vores danske værdier," siger hun.

Decentralisering på dagsordenen

Som et andet vigtigt politisk område, nævner Mette Thiesen decentralisering.

"Danskerne skal bestemme meget mere selv, og politikerne skal bestemme mindre. Vi mener, at man skal give tilliden tilbage til fagpersoner og lade danskerne bestemme mere over deres egne penge og sænke skatter og afgifter. På sundhedsområdet er vi enige i, at der skal decentraliseres mere. Vi vil gerne genåbne nogle af de lokale sygehuse. Det er rigtig fint med supersygehuse med høj specialisering. Problemet er bare, at inden supersygehusene er kommet op og køre, har man lukket de lokale sygehuse. Det giver en masse utryghed. Samtidig har man oprettet sundhedshuse, men problemet er, at noget af det hører under kommunen, og noget hører under regionen. Det giver bøvl i det samarbejde. Så vi er store fortalere for at decentralisere," siger Mette Thiesen.

Ved seneste kommunalvalg i 2017 lykkedes det hende som den eneste på landsplan at blive valgt til et byråd for sit parti - nemlig i Hillerød. Hun kender derfor til problematikken, der bliver luftet fra mange af landets byråd om, at kommunerne får flere sundhedsopgaver, men at der ikke er fulgt penge med.

"Ja, der har ikke været god kommunikaiton om, hvem der stod med regningen. Det er et problem, når du har et fordyrende led som regionerne. Jo flere mellemled, der er, jo større mulighed er der for, at tingene bliver dyrere og mere bureaukratisk. Generelt er der uklarhed over, hvem der har ansvaret, når patienterne bliver udskrevet. Vi vil gerne kigge på, hvordan vi rent faktisk løser det her," siger hun.

Et andet programpunkt for Nye Borgerlige er en adskillelse af socialpolitik og beskæftigelsespolitik.

"Vil gerne lukke jobcentrene. Hvis du er for syg til at arbejde, skal du ikke kostes rundt i systemet. Der skal en lægefaglig vurdering til, og så skal folk have en førtidspension, hvis det er det, der er nødvendigt. Omvendt skal du selvfølgelig arbejde, hvis du er rask nok. Det er en af vores helt store mærkesager," siger Mette Thiesen.

Gør sig umage med valgkamp

Allerede nu er Mette Thiesen i gang med valgkamp, og hun skruede for alvor op sidste sommer, fortæller hun.

"Jeg gør mig meget umage og bruger blandt andet Facebook meget, hvor folk kan skrive direkte til mig. Og så er jeg er ude med flyers, hvor mit direkte nummer og min mail står på, så folk kan kontakte mig. Jeg går meget op i, at folk kan få fat i mig. Jeg savner selv nærhed fra politikere, og jeg tror også, at det er med til at skabe politikerlede for folk. Jeg tror, at mange oplever, at de ikke kan få fat i deres politikere. Det er et kæmpe demokratisk problem," siger hun.

"Jeg har været rundt til alt muligt som byfester og andre arrangementer i hele Nordsjælland. Jeg har også stået og delt flyers ud ved forskellige supermarkeder, så folk kan se, hvem jeg er. Det virker rigtig godt ind til videre. Folk er venlige og søde, og jeg tror også, at folk synes, det er fedt, at der står en og smiler og ønsker dem god weekend samtidig med, at man får nogle ting at vide om os som parti. Og når valget først er udskrevet, så vil folk jo opleve, at rigtig mange politikere står på gader og stræder og vil præsentere sig. Det er vigtigt for mig at komme ud og snakke med folk," siger Mette Thiesen.

Privat arbejder hun som skolelærer, og derfor er skolepolitik også noget, der står hendes hjerte nær.

"Man har fjernet mere og mere ansvar fra skolerne og øget mistilliden til de fagpersoner, der er derude, ligesom den bureaukratiske byrde er øget. Politikerne bestemmer alt for meget, mener vi, og vi vil give folkets skole skal tilbage til folket," siger hun.

"Vi vil ligestille folkeskolerne og friskolerne. Det betyder ikke brugerbetaling, men det betyder, at der skal være lige vilkår til at skabe den bedst mulige skole. Man kan ikke lægge retningslinjerne inde fra Christiansborg. Vi vil selvfølgelig sikre, at muslimske friskoler ikke får noget tilskud. Islam skal ikke have nogen indflydelse i samfundet, og staten skal ikke tilskud til dem," siger Mette Thiesen.

"Nye Borgerlige har ikke problemer med kristne friskoler, for Danmark er et kristent land," siger hun.

Konkret vil hun arbejde for, at staten ikke skal anerkende islamiske trossamfund, siger hun.

"Det er svært at sige, hvad vi konkret vil stille forslag om i Folketinget. Men vi har et forslag om, at det kvindeundertrykkende muslimske tørklæde ikke skal kunne bæres af offentligt ansatte. Det virker paradoksalt, at man vil tillade et stykke beklædning, der repræsenterer et kvindesyn, vi heldigvis er kommet langt væk fra herhjemme," siger Mette Thiesen.

FAKTA

Mette Thiesen

  37 år gammel.

  Spidskandidat for Nye Borgerlige i Nordsjællands Storkreds.

  Bosat i Hillerød, hvor hun også sidder i byrådet.

  Har to børn.

FAKTA

Mette Thiesen

  37 år gammel.

  Spidskandidat for Nye Borgerlige i Nordsjællands Storkreds.

  Bosat i Hillerød, hvor hun også sidder i byrådet.

  Har to børn.

Publiceret 16 March 2019 00:00