Priserne hos administrerende direktør Nihat Kamal og Farum Fjernvarme er steget med 50 procent - blandt andet efter afslag på at bygge et nyt biomasseanlæg i nabokommunen Allerød. Foto: Farum Fjernvarme.

Priserne hos administrerende direktør Nihat Kamal og Farum Fjernvarme er steget med 50 procent - blandt andet efter afslag på at bygge et nyt biomasseanlæg i nabokommunen Allerød. Foto: Farum Fjernvarme.

Retssag venter muligvis: Afslag betyder milliontab til Farum Fjernvarme

Et nej fra Allerød Kommune, pres fra konkurrent og et bortfald af tilskud gør, at fjernvarmeprisen er steget med op mod 50 procent i Farum

Af
Jens Berg Thomsen

varmestrid Farum Fjernvarme taber lige knap seks millioner kroner om året. Det er betydningen af det nej, som selskabet sidste forår fik af Allerød Kommune til at bygge et nyt biomasseanlæg på adressen Farremosen, der ligger i kommunen. Sidenhen har selskabet varslet over for Allerød Kommune, at man vil søge erstatning, hvis en klage hos Energiklagenævnet ender med at falde ud til Farum Fjernvarmes fordel.

"Vi har forsøgt at etablere en anden løsning med et nyt biomasseanlæg, for vi vidste ,at grundbeløbet ville falde bort, samtidig med, at vi gerne ville omstille til en mere grøn forsyning," siger administrerende direktør i Farum Fjernvarme Nighat Kamal til Furesø Avis.

Det årlige tab er én af årsagerne til, at Farum Fjernvarme siden årsskiftet har hævet priserne med omkring 50 procent. Andre årsager er, at regeringen har fjernet støtte til naturgasdrevet varmeproduktion, det såkaldte grundbeløb. Samtidig er Farum Fjernvarme kunde hos det fælleskommunale Vestforbrændingen, hvor Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (S) sidder som bestyrelsesformand, og her oplever fjernvarmedirektøren et pres for, at Farumselskabet skal forblive som kunde hos Vestforbrændingen.

"Vi føler, at vi er oppe mod en slags monopol, og at der er en stærk interesse i, at vi skal købe affaldsvarme gennem Vestforbrændingen," siger Nighat Kamal til Furesø Avis.

"Vestforbrænding har en stor indflydelse via deres ejerkreds af kommuner, og det gør ,at vi har en ulige konkurrence i og med, at vi er privatejede," siger hun.

Allerød Kommunes nej blev givet med den begrundelse, at de nuværende forhold forbliver uændrede - nemlig at 50 procent af varmen fra Farum Fjernvarme kommer fra egne naturgaskedler og 50 kommer fra affaldsvarme købt gennem Vestforbrændingen.

"Vores naturgaskedler er over 40 år gamle og skal udskiftes alligevel. Over for Allerød Kommune har vi forsøgt at forklare, at det ikke er grøn økonomi, og at det ville have give mulighed for at fastholde vores lave pris. Vi har forsøgt at forklare, at det ikke er grøn økonomi, og at det ville have give mulighed for at fastholde lave," siger Nighat Kamal.

Direktørens vurdering er, at prisen kunne være blevet holdt på samme niveau ved et ja på daværende tidspunkt fra Allerød Kommune til at bygge biomasseanlægget.

"Vi kan godt mærke, at der er et pres for Vestforbrændingen, som gør, at vores projekter går i stå flere gange. De har i deres høringssvar til Allerød forsøgt at standse vores projekt. Hver gang, man går Vestforbrændingen i mod, ryger man i problemer. De er ikke bange for at bruge de kontakter, de har," siger fjernvarmedirektøren.

Inden ansøgningen om at bygge biomasseanlæg i Allerød, har Farum Fjernvarme forsøgt at købe en grund i Furesø Kommune, men det var "op ad bakke," siger Nighat Kamal.

Klagen til Energiklagenævnet blev sendt sidste år efter afslaget, men myndigheden er en af dem, der er flyttet til Jylland, og hvor medarbejderne ikke er flyttet med. Derfor er der en længere tidshorisont end normalt på en afgørelse.

Hvis Farum Fjernvarme får medhold, kan det ende med et erstatningskrav ved en retssag mod Allerød Kommune.

"Det er en mulighed, ja. Og vi føler, at vi har en god sag, for vi har fulgt procedurerne, som vi skulle," siger Nighat Kamal.

Furesø Avis arbejder for en kommentar fra Vestforbrændingen

Publiceret 28 March 2019 00:00