Anna-Sofie Rønde Nørgaard og Christina Scales. Sidstnævnte købte sin mors andel i Svømmeskolen for seks år siden. Foto: Jens Berg Thomsen

Anna-Sofie Rønde Nørgaard og Christina Scales. Sidstnævnte købte sin mors andel i Svømmeskolen for seks år siden. Foto: Jens Berg Thomsen

Svømmeskolen fejrer 50 år: Christina har videreført sin mors fodspor

Et opkøb gør, at traditionsrig svømmeskole nu kan fejre jubilæum i Farum

Af
Jens Berg Thomsen

Svømmeskolen, der blandt andet holder til i Farum Svømmehal, kan i år fejre jubilæum. Det er 50 år siden, at Ruth Scales grundlagde skolen, som hendes datter Christina Scales i dag ejer og driver. For tre år siden købte Svømmeskolen så Swimmix, der holdt til i Farum Svømmehal, og dermed rykkede skolen også ind i Farum.

"Min mor er 71 år og underviser stadig. Skolen grundlagde hun i Bellahøjbadet i maj 1969, og der havde hun et par timer om ugen til at begynde med. Det er stille og roligt bygget op, og det er gået fra at være hende alene, til at vi i dag er i alt 32 ansatte," fortæller Christina Scales.

For seks år siden købte hun sin mors andel af Svømmeskolen.

"Jeg har siddet på kanten af et svømmebassin hele mit liv og har elsket at svømme og lege i vandet, men lige som alle andre, ville jeg jo selvfølgelig være noget andet end min mor," siger Christina Scales, der i stedet tog en uddannelse i økonomi og havde en karriere inden for salg i kosmetik, til hun var midt i 30'erne.

"Jeg har altid undervist ved siden af, ved siden af min karriere i kosmetik branchen. Men der manglede noget i min hverdag. Der manglede fuld fokus på børn og svømning. endelig var jeg moden nok til at se at mine drømme lignede min mors.

For seks år siden, købte jeg min mors del af svømmeskolen, og for tre år siden blev jeg kontaktet af Swimmix, der spurgte, om jeg var interesseret i at købe deres del. Jeg havde ikke helt forudset det hele skulle gå så stærkt. Men begge dele føltes helt rigtigt. Og med kæmpe opbakning fra min mand lykkes det.

Ro og overskud

Svømmeskolen går meget op i at inddrage hele familien, når de små børn skal lære at svømme.

"Det særlige er, at dette er et sted, hvor man kommer som familie, og hvor der er plads ro, og overskud," siger Christina Scales.

"Og så har vi en kasse ovenpå den traditionelle svømmeskole," siger hun og kigger på cand.pæd.pæd.psyk. Anna-Sofie Rønde Nørgaard, der er ansat i Svømmeskolen.

Vi har et ekstra psykologisk og pædagogisk lag ovenpå. Vi har også fokus på, hvor barnet er i dets udvikling," siger Anna-Sofie Rønde Nørgaard. For det giver god mening at have forståelse for Barnets mentale udvikling ligesom den motoriske udvikling, når vi skal lykkes med at lære det enkelte barn at svømme.

Vi lærer forskelligt og vores opgave er at sætte det enkelte barn i fokus og gøre vores allerbedste for at tilbyde undervisningen i øjenhøjde med barnet i dyb respekt for det enkelte barn. "Det er en ære og privilegium for mig at få lov at komme så tæt på så mange børn og lærer dem at svømme" siger Christina Scales

Inddrager forældrene

"Og så gør vi også en dyd ud af, at det er voksne mennesker, der underviser, og at der ikke står en på 15 år og skal undervise. Børn skal ikke undervise børn. Vi inddrager også forældre. Når man kigger 50 år tilbage, har det traditionelt været sådan, at forældrene sad udenfor, mens børnene lærte at svømme. Vi har en model, hvor vi gerne vil involvere forældrene, og det virker fantastisk godt,," siger Christina Scales.

"Hvis man ser på, hvordan skolerne udvikler deres undervisning i forhold til at lære i trin for trin, så gør vi meget af det samme. Vi uddanner os derfor løbende både teknisk men også inden for lærings psykologi. Så vi hele tiden er på forkant " lyder det fra Christina Scales.

"Det er meget oppe i tiden, at lære gennem leg. Vi går op i, at børnene lærer at svømme teknisk rigtigt fra begyndelsen. Men de gør det gennem leg, og så opdager de det ikke, fordi vi har sat dem til at male en ubåd, eksempelvis. Hvis vi lærer børnene at svømme gennem leg, så får vi nogle rigtig dygtige svømmebørn, der også er glade," siger Anna-Sofie Rønde Nørgaard.

"Lige nu har vi Atlantis som tema, hvor børnene dykker ned og finder den forsvundne ø, og det er jo mega sjovt for dem. Og vi bruger også bunker af timer for at finde ud af, hvordan vi skal tilrettelægge det," siger Christina Scales.

I Svømmeskolen kan børnene begynde, når de er få uger gamle. De fleste slutter, når de er 12-14 år.

"Så har de lært at svømme, men det er ikke fordi, vi har haft travlt undervejs. Der er så travlt overalt i børnenes hverdag i institutioner og skoler, og her oplever de, at der er tid nok," siger Christina Scales.

Publiceret 15 April 2019 08:00

SENESTE TV