Eva Vedel er formand for Furesø Erhvervsforening, og hun slår fast, at netværk er lige så vigtig for iværksættere, som beliggenhed er for et godt hussalg. Foto: Lars Dalby

Eva Vedel er formand for Furesø Erhvervsforening, og hun slår fast, at netværk er lige så vigtig for iværksættere, som beliggenhed er for et godt hussalg. Foto: Lars Dalby

Det vælter frem med nye virksomheder i Furesø: Husk netværket opfordrer erhvervsforenings-formand

Det er populært at starte egen virksomhed - også i Furesø. I 2018 blev der ifølge Dinero registreret 311 nye virksomheder

Af
Helene Holm Stolle

Sidste år blev der registreret 47.123 nye virksomheder i Danmark. De 311 af dem var i Furesø. Det viser nye tal fra Iværksætterundersøgelsen 2018, som regnskabsvirksomheden Dinero netop har udgivet.

De 311 nye Furesø-virksomheder svarer til 13,8 nye virksomheder per 1.000 indbyggere mellem 18 og 64 år. På landsplan er antallet 13.4 per 1000 indbyggere i aldersgruppen.

Ifølge Martin Thorborg, der er adm. direktør i Dinero og en af Danmarks mest kendte serieiværksættere, er det ikke overraskende, at så mange nye virksomheder er poppet op sidste år.

"Iværksætteri er blevet moderne. De landsdækkende tv-stationer sender programmer om iværksætteri i bedste sendetid, og der skrives artikler i massevis om nye virksomheder, som popper op. Iværksætteri har i dag bred appel og pirrer til danskernes nysgerrighed", siger han i en pressemeddelelse, hvori han også opfordrer til, at man støtter de lokale iværksættere.

Når huset skal sælges gælder beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Når man skal lykkes i sin virksomhed, gælder netværk, netværk, netværk

"Jeg kan kun opfordre til, at man støtter iværksætterne i sit lokalmiljø. Det handler om at give nye iværksættere en chance for at få fodfæste i lokalmiljøet. Vi mennesker har en masse vaner, og hvis vi ikke bryder vores egne mønstre, så gør vi det svært at være ny iværksætter. Uanset hvor umage man gør sig, så har man brug for lokal opbakning for at få succes med sit iværksætterprojekt", lyder det fra Martin Thorborg.

Netværk er vejen frem

At den lokale opbakning er vigtig, er Eva Vedel, som netop er blevet valgt som formand for Furesø Erhvervsforening, enig i, men hun slår samtidig fast, at det er ligeså vigtigt, at man som iværksætter også finder et godt lokalt netværk.

"Som iværksætter er man jo oftest alene, men det er så vigtigt, at man har nogen at dele både sine udfordringer og glæder med, og så er det i det hele taget bare sundt at dele viden med andre", siger hun og understreger, at det netop er netværksdelen, der har gjort Furesø Erhvervsforening så populær og værdiskabende for det lokale erhvervsliv.

Ifølge Eva Vedel er der flere forklaringer på, hvorfor det er blevet så populært at blive iværksætter.

"Først og fremmest handler det om trangen til at få fod under eget bord. Ting er ikke længere så statiske, som de var engang. Det er de færreste, der i dag bliver i 30 eller 50 år i samme job", siger hun og slår samtidig fast, at flere i dag starter egen virksomhed samtidig med, at de stadig er i et fast job.

"Der er jo altid en vis usikkerhed ved at starte for sig selv, da man aldrig rigtig ved, hvor mange penge der kommer ind. Netop derfor er det også så vigtigt, at man har et godt netværk at læne sig op af. Når huset skal sælges gælder beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Når man skal lykkes i sin virksomhed, gælder netværk, netværk, netværk", lyder det fra Eva Vedel, der selv valgte at gå iværksættervejen tilbage i 2007 og derfor har en del erfaring med sig.

"Mit bedste tip er at være åben og nysgerrig og at være rundhåndet med sin viden og sine kontakter. Jo mere man giver, jo mere får man automatisk igen. Det handler om at 'holde døren' for andre i stedet for at fokusere på, hvad man selv får ud af det her og nu, så man skal ikke 'gøre kassen' op efter det første møde. Der kan sagtens opstå forretning via uventede kontakter i både tredje og fjerde led, når man tager ja-hatten og ambassadørkasketten på", siger hun.

Publiceret 16 April 2019 10:00