Her på grunden, hvor Bygmarkskolen lå i mange år, skal der bygges et nyt bo fællesskab, Stavnsholthave. Arkivfoto: Helene Holm Stolle

Her på grunden, hvor Bygmarkskolen lå i mange år, skal der bygges et nyt bo fællesskab, Stavnsholthave. Arkivfoto: Helene Holm Stolle

Fra forladt skole til bofællesskab for flere generationer: Spaden sættes snart i jorden

Stavnsholthave er navnet på det nye bofællesskab, der skal bygges på grunden ved den gamle Bygmarkskole

Af
Helene Holm Stolle

I 1979 blev Bygmarkskolen i Stavnsholt opført som en ungdomsskole. Sidenhen blev den omdannet til dagplejehjemmet Gefion, men siden 2014 har bygningerne stået tomme, men snart sker der noget på grunden mellem Stavnsholtskolen, børnehusene og Skolelandbruget. Det er nemlig her bofællesskabet Stavnsholthave skal bygges - og snart sættes spaden i jorden.

Det er Bjarke Petersen, der er formand for Stavnsholthave, og han glæder sig til, at byggeriet af de 25 nye andelsrækkehuse og et stort fælleshus går i gang.

Der bliver 25 andelsrækkehuse i det nye bofællesskab. Illustration fra arkitektfirmaet Urban Power.

Der bliver 25 andelsrækkehuse i det nye bofællesskab. Illustration fra arkitektfirmaet Urban Power.

"Det har taget lang tid at nå hertil. Men nu er vi tæt på første spadestik, ligesom vi er i gang med en detaljeret indretning af hvert enkelt hus", siger Bjarke Petersen i en pressemeddelelse. Han har været med helt fra Stavnsholthaves begyndelse tilbage i 2015.

For flere generationer

De senere år er der skudt flere bofællesskaber op i Furesø Kommune, primært for seniorer. Men i Stavnsholthave er der plads til flere generationer, og blandt de kommende beboere spænder alderen mellem 0 - 74 år - og der er plads til flere, for der er stadig et par enkelte boliger til salg.

"Det er helt bevidst, at vi har alle generationer repræsenteret i vores bofællesskab. Og ligesom vi har alle aldre repræsenteret, har vi også tilstræbt, at vores beboere har forskellige erhvervsmæssig baggrund. Vi søger mangfoldigheden og fællesskabet på samme tid", forklarer Bjarke Petersen i pressemeddelelsen.

I bofællesskabet Stavnsholthave er de kommende beboere mellem 0 - 74 år.

I bofællesskabet Stavnsholthave er de kommende beboere mellem 0 - 74 år. "Det er helt bevidst, at vi har alle generationer repræsenteret i vores bofællesskab", forklarer Bjarke Petersen, der er formand for bofællesskabet. Privatfoto

"Her eksisterer hensynet til fællesskabet og det individuelle side som side", slår Bjarke Petersen fast.

Bofællesskabets hjerte

Centralt på den 8.000 kvadratmeter store grund, kommer fælleshuset til at ligge. Det bliver bofællesskabets hjerte med et stort fælles køkken og opholdsrum, legerum til børnene, to gæsteværelser og forskellige værksteder. Omkring fælleshuset kommer de 25 boliger, der spænder fra 85 til 135 kvadratmeter, til at ligge.

Bofællesskabets beboere har allerede nedsat flere arbejdsgrupper, der tager sig af køkkenindretning, indretnings af de store udearealer og ikke mindst fælleshuset. Men man kan stadig nå at få indflydelse på det meste, hvis man vælger at flytte til Stavnsholthave.

Du kan læse mere om Stavnsholthave på stavnsholthave.dk

Publiceret 05 September 2019 14:00