Khalil Ahmed og Zanne Jahn, der sammen med de øvrige institutioner i Farum Kulturhus har sat lommepengeprojektet i søen.
Khalil Ahmed og Zanne Jahn, der sammen med de øvrige institutioner i Farum Kulturhus har sat lommepengeprojektet i søen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Problemerne er væk: Job til unge ændrede alt

Farum Kulturhus og biblioteket var blevet tilholdssted for grupper af unge indvandrere – nu arbejder de i kulturhuset og får løn for det

Lediggang kan være roden til en hel del - i det mindste drengestreger og fest i gaden. Sådan har det også været med en gruppe af unge indvandrere i miljøet omkring Farum Kulturhus. Indtil kulturhuset fik en god idé: Vi giver dem et job.

“Og det har med et trylleslag ændret en hel masse ting. Balladen er standset, og de unge mennesker er begyndt at føle ansvar for vores fælles værdier. Og det beror alene på, at de har fået et job i kulturhuset, hvor de løser forskellige lette opgaver – store og små – og får en løn for det, så de forstår, at deres indsats er værdsat,” siger kulturhusleder Zanne Jahn.

Zanne Jahn fik idéen til projektet sammen med socialpædagog Khalil Ahmed i Furesø Kommune, og sammen kontaktede de kulturhusets øvrige institutioner, Immigrantmuseet, Furesø Musikskole og Biblioteket. Her var de tre ledere straks med på tanken og gav den 100 procents opbakning – og var således også med på at deltage i de relativt beskedne udgifter, ordningen koster.

“Det er et lommepenge-projekt, vi har sat i søen, og det har en rigtig positiv virkning,” siger Khalil Ahmed.

Læs også: Flere unge og efterkommere af indvandrere skal stemme

Formålet med projektet er at skabe positive relationer mellem de unge selv, personalet og borgerne i kommunen. Og så er der den opdragende funktion, hvor de unge får respekt for værdierne, respekt for sig selv og får lært noget så simpelt som at oprette en konto i banken, påpeges det i en pressemeddelelse.

Åbent uden personale

Problemerne opstod, da biblioteket og kulturhuset blev et samlingssted for grupper af unge indvandrere, og da interessen for at bruge kulturhuset på denne lidt alternative måde bredte sig. Som andre unge tænkte de måske ikke lige på at tage de tomme sodavandsflasker og chipsposer med sig, når de skulle videre. Og det går jo ikke i længden, anføres det i pressemeddelelsen.

“Der blev tænkt mange tanker om mulige løsninger – indtil vi fik den idé, at de unge mennesker simpelthen skulle arbejde for huset,” siger Khalil Ahmed, der har med de samme unge at gøre til daglig og har en virkelig god kontakt til dem: De respekterer ham og reagerer rigtig positivt på den motivation, han formidler til dem, fremhæves det.

“Vi giver dem et tilhørsforhold på en helt ny måde,” siger Zanne Jahn.

Dialogmøde blev starten

Det hele blev indledt med et dialogmøde mellem alle afdelingerne i kulturhuset og de unge selv. Idéen var at finde ud af, hvad de unge selv havde lyst til, og hvad kulturhuset kunne tilbyde dem. Det viste sig, at man var ret meget på bølgelængde.

“De unge ville nemlig rigtig gerne være en del af det store fællesskab – og de ville også rigtig gerne tjene nogle lommepenge,” siger Zanne Jahn.

Læs også: De unge: "Nu har vi endelig vores eget sted"

“I dag er der 10-12 unge i gruppen, og interessen er så stor, at vi har måttet oprette en venteliste. Og udgangspunktet er i øvrigt helt naturligt, at alle er mere end velkomne,” siger Khalil Ahmed og fortsætter:

“Vi har tilbudt et lignende projekt til Galaksen i Værløse og de unge omkring den. De har problemer i dagligdagen, der ligner dem, vi har i kulturhuset i Farum. Så en indsats her vil helt sikkert kunne gøre det samme. Også her handler det om, at ungdommen får en succesoplevelse, højere selvværd og gode relationer til hinanden og omverdenen.”

Zanne Jahn supplerer:

“Og så lærer de også at møde til tiden. Det er nemlig et must, når man får sådan et arbejde. Så det SKAL de. Det er en del af læringsprocessen.”

Publiceret: 14. Juni 2017 10:59
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Furesø Avis

ANNONCER
Se flere