Masser af følelser ved museumsåbning

Åbningen af Immigrantmuseet fik fredag en minister og folk fra nær og fjern til at valfarte til Farum Kulturhus

Af
Steen Tue Bjerborg

 Det er ikke hver dag, Farum og Furesø får et ny museum. Og slet ikke et museum, der er Danmarks første af sin slags. Det kunne ses på interessen fredag eftermiddag, da folk fra nær og fjern valfartede til Farum Kulturhus for sammen med en lang række lokale og nationale politikere og kulturfolk at deltage i åbningen og indvielsen af Danmarks første immigrantmuseum.
Inde på museet fik de mange fremmødte, som de første, mulighed for, igennem en masse udstillede genstande og fortællinger, at lære noget om den historie, immigranter i tidens løb har taget med til Danmark. En historie, der har betydet meget for vores lands udvikling. Og en historie, der ifølge museumschef, Cathrine Kyø Hermansen, er god grund til at få fortalt og forstået i dag.
"Det er et historisk perspektiv på et højaktuelt emne, der stadig fylder meget i debatten, men også et emne, der har mange facetter og vinkler", som hun forklarede i sin åbningstale.
Museums-chefen lægger derfor op til, at Immigrantmuseet skal være et levende museum, der ikke kun viser fortiden, men også beskæftiger sig med nutiden, og som hele tiden skal have lov til at fornye sig.

En immigrant i os alle

Den lange kø foran indgangen til immigrantmuseet på åbningsdagen kunne tyde på, at mange rent faktisk interesserer sig for immigration og gerne vil se den på museum. Men som den lokale borgmester kom ind på i sin åbningstale, er der også mange af os, der har en immigrant i sig - et eller andet sted.
"Jeg kommer selv fra det midtjyske, og min familie har svenske aner", lød det borgmester Ole Bondo Christensen (Soc.), der derfor mener, at alle kan være stolte af, at Furesø Kommune nu har fået et nyt, unikt og statsanerkendt museum som Immigrantmuseet.

Vi kan alle lære af immigrationens historie. Den kan læses på Immigrantmuseet.

Vi kan alle lære af immigrationens historie. Den kan læses på Immigrantmuseet.

Følelser på museum

I det hele var det de personlige forhold og følelser, der var i spil på åbningsdagen, og som sjældent set til en museumsåbning.
Kort før en synligt rørt og begejstret kirke- og ligestillingsminister, Manu Sareen (Rad.) klippede snoren over til museet, måtte en af sangerne i den afghansk-danske rap-gruppe "Aftryk" for eksempel afbryde sit nummer før tid.
"Undskyld, undskyld, men I må forstå, at det her vækker altså så store følelser i mig", lød det fra scenen, hvilket blev modtaget med et stort og varmt bifald fra den fyldte foyer - helt i immigrationen og det nye museums rette ånd.

Rejsen og kufferten har en central plads på udstillingen i Immigrantmuseet.

Rejsen og kufferten har en central plads på udstillingen i Immigrantmuseet.

Der var fuldt hus i Farum Kulturhus fredag . Her klapper bl.a. Manu Sareen, Ole Bondo Christensen og Cathrine Kyø Hermansen.

Der var fuldt hus i Farum Kulturhus fredag . Her klapper bl.a. Manu Sareen, Ole Bondo Christensen og Cathrine Kyø Hermansen.

null

Publiceret 31 January 2012 00:00

SENESTE TV