Helle Katrine Møller gik imod Økonomiudvalget:

Vil have borgere til at passe valgstederne

Et forslag om at frivillige borgere i Furesø Kommune kunne blive valgtilforordnede til kommunalvalget blev nedstemt af Økonomiudvalget

Af
Af Kristina Pihl

Seks ud af Økonomiudvalgets syv medlemmer stemte ved det seneste udvalgsmøde imod et forslag om, at borgere i Furesø Kommune kan blive frivillige valgtilforordnede. Valgtilforordnede er personer, der er med til at afvikle det praktiske ved kommunalvalg og folkeafstemninger, og de står blandt andet for at stemple valgkort, trække gardiner for til stemmeboksene og optælle stemmer. Helle Katrine Møller (B) stemte som eneste medlem af udvalget for forslaget, og hun ærgrer sig derfor over, at forslaget ikke blev vedtaget.
“Vi arbejder meget med borgerinddragelse i kommunen, og vi vil rigtig gerne høre borgerne og gøre borgerne interesseret i den kommune, de bor i. Så jeg synes, det er underligt, at vi til selve valghandlingen, som er det fineste vi overhoved har i et demokrati, ikke inviterer borgerne med ind i maskinrummet”, fortæller hun.

Flere borger skal inddrages

Det er forvaltningen i Furesø Kommune, der står bag forslaget om, at borgere - der ikke er medlem af et parti - kan blive valgtilforordnede. Forslaget til at ændre proceduren kommer efter, at afstemningen til kommunalvalget 21. november i år er skubbet en time frem og allerede begynder klokken 8 i stedet for klokken 9, så der er brug for flere valgtilforordnede. Som det er i dag, udpeges der fem valgtilforordnede for hver plads et parti har i byrådet, og så udbydes der to pladser til partier, der ikke er repræsenteret i byrådet. Hvert afstemningssted har også en administrativ medarbejder, der skal være med til afvikle valget.
Forvaltningens forslag til en ændring lød på, at de borgere der ønskede at blive valgtilforordnede kunne tilmelde sig via kommunens hjemmeside, og derefter ville der blive udvalgt op til 30 frivillige.
“Som det er nu, er det kun medlemmer af partier, der kan være tilforordende ved valg. Men at være partimedlem giver ikke særlige kvalifikationer som valgtilforordnet. Derfor synes jeg det er underligt at begrænse sådan en nem opgave, som alle kan hjælpe til med at løse, og som er festlig at løse”, lyder det fra Helle Katrine Møller
Fik du læst: DEBAT: "Kære Bondo, hvorfor skal cyklisterne ud på kørebanen?"

Noget ekstra til partimedlemmerne

Susanne Mortensen (C) er næstformand i Økonomiudvalget, og hun er en af de byrådspolitikere, der har valgt at stemme imod forslaget. Hun vil gerne holde fest i traditionen med, at det kun er de personer der er medlem af partier, der kan være valgtilforordnede. Det skal ifølge Susanne Mortensen være med til at tiltrække og fastholde flere medlemmer i partierneforeningerne.
“Jeg vil gerne støtte op om det demokratiske arbejde, der foregår i vælgerforeningerne. Alle partierne er i en situationen, hvor de ikke helt kan forstå, at der ikke er flere, der vil støtte op om det demokrati, der varetages i de forskellige partiforeninger. Jeg synes derfor, at det er rigtig vigtigt, at dem som er medlem kan tilbydes noget ekstra. For hvis alle de her ting som traditionelt fulgte med, når man meldte sig ind i et parti ikke længere er der, så kan det være endnu svære at se meningen i, at man skal betale kontingent”, siger Susanne Mortensen.
Fik du læst: Fredag er der premiere: Livlinjer giver livskvalitet

Publiceret 01 September 2017 00:00

SENESTE TV