Ny gæst på flyvestationen:

Storken Oskar har indtaget Furesø

De fire store redeplatforme, der for få år siden blev rejst på den gamle flyvestation virker. En stork har nemlig taget den ene til sig

Af
Af Stephan Springborg

naturvejleder

Når man tager på udflugt på Flyvestation Værløse kan man se fire store redeplatforme, der er sat op. Én platform står helt ude i den vestlige ende højt og flot på en bakketop, og tre andre står lige øst for den store turkise hangar i nord. Målet med redeplatformene er, at de skal tiltrække storke, og forhåbentlig vil storkene finde dem så interessante, at de vælger at yngle der. Og nu er det lykkedes. Der er nemlig blevet set en stork på den vestlige platform - så sent som i går fredag den 15. september.
Fik du læst: Reception på søndag: 40 års jubilæum i svømmeklubben
Storken ser ud til at befinde sig godt derude, da den har tilbragt flere dage på og ved reden.
Steen Prytz fra Danmarks Naturfredningsforening var oprindelig initiativtager til, at den første redeplatform kom op i 2008, og det er netop denne rede, som nu har vakt interesse hos en stork.
Steen Prytz oplyser, at det er et godt tegn, at storken har opdaget reden nu her i efteråret, da der så er håb om, at den til foråret vil vende tilbage med en mage.Spottet af lokal ornitolog

Det var Jesper Brodersen, som er en lokal ornitolog og derfor hyppig gæst på Flyvestation Værløse, som først fik øje på storken og derfor kontaktede Naturstyrelsen og fortalte om den nye beboer på arealet.
Naturstyrelsen ejer Flyvestationen og er netop ved at lave en mængde tiltag sammen med frivillige, så både naturværdier og friluftsliv kan optimeres på arealet. 
Fik du læst: Skoleleder efter kritik: "Eleverne har adgang til nye digitale bøger"
I Naturstyrelsen er begejstringen stor. Charlotte Mølgaard fortæller, ”det er netop denne slags resultater, hvor frivillige udfører et arbejde for naturen, som vi meget gerne ser hos os. At det så oven i købet både kan gavne naturen og samtidig give de besøgende en ekstra oplevelse, er jo helt optimalt”.
Jesper Brodersen har iagttaget storken i seks dage på flyvestationen, men han har også set, at den har taget en tur mod syd i lav højde. Herefter så Jesper Brodersen storken i Bringe Å, men i fredags blev den altså igen set på flyvestationen. 
Læs også: Se billederne: "Solen skinnede over Store Cykeldag"
Både i Naturstyrelsen og hos Danmarks Naturfredningsforening er der stor begejstringover, at den flotte fugl nu er set på arealet. Steen Prytz fra Naturfredningsforeningen opfordrer alle til at holde øje med fuglen, men han understreger samtidig, at det er vigtigt, at storken finder ro og ikke forstyrres unødigt, hvis vi skal gøre os håb om, at den vil slå sig ned derude med en mage til foråret. Derfor er hans opfordring, at man holder en tilpas afstand og nyder den flotte fugl uden at skræmme den bort.
Jess Frederiksen fra Stornene.dk oplyser, at der sikkert er tale om storken Oskar, som er en svensk stork med ringnummer 855 på en aluminiumsring over venstre knæ. Oskar har for vane at krydse Øresund og slå sig ned forskellige steder.
Der er derfor bygget en rede til ham ved Hedehusene og en mere ved Veksø. Nu har den lidt forfløjne Oskar så fundet Værløse, og vi må se om han bliver. Oskar har dog kone og voksne børn i Sverige, så det bliver interessant.
Charlotte Mølgaard og Steen Prytz er enige i, at storken endda kan få vidtrækkende konsekvenser for området. 
”Storken kan jo komme til at betyde et veritabelt babyboom i de nye kvarterer ved flyvestationen!” Slutter de med et smil.

Publiceret 16 September 2017 06:00

SENESTE TV