Der er SBR-gummi i kunstgræsbane, og ifølge Environment & Human Health indeholder det 11 kræftfremkaldende stoffer. Modelfoto

Der er SBR-gummi i kunstgræsbane, og ifølge Environment & Human Health indeholder det 11 kræftfremkaldende stoffer. Modelfoto

Modstander af kunstgræs:

"Her er beviset på, at kunstgræs er kræftfremkaldende"

Charlotte Søllner Hernø mener nu at have fundet beviser for, at kunstgræs er kræftfremkaldende.

Af
Martin Warming

Martin Warming

En gruppe borgere er gået sammen for at stoppe planerne om at bygge en kunstgræsbane i Hareskovby. Det er blandt andet banens indvirkning på naturen og miljøet, der har fået de lokale borgere på barrikaderne. De frygter nemlig, at giftige stoffer fra kunstgræsbanen vil løbe ud i søerne og grundvandet.
Og nu får borgerne - og ikke mindst brugerne af den kommende kunstgræsbane - endnu mere at bekymre sig over. Charlotte Søllner Hernø, der ikke selv bor i Hareskovby men er blandt forkæmperne for naturen i Furesø Kommune, mener nu at have fundet beviser for, at kunstgræs er kræftfremkaldende.
"Ifølge den amerikanske organisation Environment & Human Health, Inc., EHHI, med en bestyrelse af internationalt anerkendte kapaciteter indenfor lægevidenskab m.v., udgør kunstgræsbaner også en direkte og meget, meget alvorlig helbredsrisiko. En risiko som nu også Sverige, Italien og Spanien anerkender", fortæller Charlotte Søllner Hernø.
Klik her og læs mere på Environment & Human Healths egen hjemmeside

11 giftige stoffer

Ifølge Environment & Human Health indeholder det infill-gummigranulat, SBR-gummi, der anvendes til kunstgræsbaner, 92 forskellige kemikalier, hvoraf de 11 af dem er carcinogene - det vil sige kræftfremkaldende stoffer, der er i stand til at ændre menneskers cellemetabolisme, så cellerne vokser ukontrollabelt.
Læs også: Hareskov-borgere går sammen mod kunstgræs
"Når børn, unge og voksne spiller på kunstgræsbanerne, kommer de konstant i kontakt med de kræftfremkaldende stoffer. Og da børn er særligt sårbare, er det især blandt børn og unge, der ses en stigning i den type kræft, som skyldes eksponering for disse stoffer, nemlig leukæmi og lymfomer. Målmænd, som konstant kaster sig på 'grønsværen' synes at være særligt udsatte. Dog bliver alle spillere eksponeret, idet SBR-gummiet ved brug bliver slidt til små støvpartikler, der indåndes til de mindste alveoler i lungerne, hvilket er særlig farligt", lyder det fra Charlotte Søllner Hernø.

Græs er det eneste rigtige

Og det hjælper tilsyneladende ikke at udskifte SBR-gummi med andet materiale. For også syntetisk græs og membraner er produceret af petrokemiske stoffer. Kunstgræsbaner er i øvrigt særligt brandbare, hvilket betyder, at de skal behandles med kemisk flammehæmmer, som også er toksisk. 
"Kunstgræsbaner forurener således miljøet, herunder grundvandet, og udgør en alvorlig kræftrisiko for mennesker. Ligesom PCB viste sig at gøre. En boldbane af naturligt græs er det eneste fornuftige alternativ", slutter Charlotte Søllner Hernø.

Publiceret 18 August 2016 17:00