I Furesøs skolepatruljer kender de godt til problemet med ubehagelige trafikanter. Foto: Rådet for sikker trafik

I Furesøs skolepatruljer kender de godt til problemet med ubehagelige trafikanter. Foto: Rådet for sikker trafik

Råb og dårlig opførsel:

Stressede bilister skaber farlige situationer for Furesøs skolepatruljer

Bilister der er ubehagelige, skælder ud eller ignorerer instrukser fra skolepatruljeeleverne i deres refleksgule veste. Det er eksempler fra tre skoler i Furesø

Af
Af Kristina Pihl & Anne Lønstrup

På landsplan er det 33 procent af skolepatruljeelever, der har oplevet at blive råbt ad eller at få fingeren af f.eks. bilister. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring blandt 987 skolepatruljeelever i hele landet. I Furesø er det knap så slemt. Men en rundringning til tre lokale skoler viser, at travle og forjagede trafikanter også her kan være aggressive.

Fik du læst: Nu åbner Folkekirkens Nødhjælp på Akacietorvet

“Vi oplever også lejlighedsvis, at forældrene er utålmodige og presser på og har direkte grænseoverskridende opførsel ved at rulle vinduet ned og sige noget ubehageligt. Vi oplever også cykelister, der ikke respekterer rødt lys, og det kan skabe farlige situationer ved fodgængerovergangen. Der er en generelt utålmodighed blandt trafikanterne, når de skal holde og vente,” fortæller Thomas Møller, der er souschef på Syvstjerneskolen.

Thomas Møller har været en del af skolepatruljen i 23 år, og her har han igennem årene oplevet, hvordan tingene er blevet værre.

“Billedet er blevet lidt skarpere med årene, og jeg tror, det har noget at gøre med, at alle har meget travlt, og at samfundet er blevet mere individualistisk, hvor det handler om 'jeg' og 'mig' først. Hvis man kommer for sent afsted om morgenen, så er der nogle forventninger på ens arbejdsplads, som man ikke kan leve op til, og så bliver man lidt kort for hovedet og siger noget, der ikke er så smart,” forklarer han.

Cykelister over fodgængerfeltet

På Hareskov Skole har de ikke oplevet verbale overfald på skolepatruljen, men trafikansvarlig Gitte Zirk fortæller, at de også ser dårlig opførsel blandt trafikanter.

Fik du læst: Mindet bevaret i ny bog: Historisk gård er jævnet med jorden

“Indimellem er der nogle sure miner, hvis bilisterne skal holde tilbage, når trafikken bliver spærret af. Faktisk oplever vi også, at forældre, der kommer cyklende med deres børn, bliver fornærmet, fordi de forventer, at vi spærrer trafikken af for dem, men vi standser kun trafikken for dem, der kommer gående,” siger Gitte Zirk, der også understreger, at langt de fleste forældre opfører sig pænt overfor skolepatruljen.

Taler grimt

Bente Starup, der er skolepatruljeleder på Solvangskolen, oplever ligesom Thomas Møller, at tendens med ubehagelige episoder er blevet værre. Hver morgen, kort tid inden klokken ringer ind, ser hun, hvordan stressede forældre er med til at skabe farlige situationer:

“Der er en hel del, som lader som om skolepatruljen ikke er der og ikke tager hensyn, når der bliver signaleret, at de skal stoppe. Vi oplever, at der bliver sagt nogle grimme ting, og det er faktisk meget sjældent børnene, der taler grimt med de voksne. Forældre har vanvittig travlt om morgen, det er altid cirka syv til tre minutter i otte, at forældrene skal aflevere deres børn, og her lader de fuldstændigt hensynsløs børnene gå over vejen, og ofte er de også bedrevidende overfor skolepatruljen,” fortæller hun.

De stressede forældre kan ifølge Bente Starup også påvirke skolepatruljen.

Fik du læst: DEBAT: Stor ros til Svanepunktet

“Jeg har oplevet, hvordan børnene er blevet kede af det, fordi de har fået skæld ud. En ting er at de skælder mig ud, det kan jeg godt klare, fordi jeg er voksen, men jeg synes, det er synd, at det går ud over børnene,” siger Bente Starup.

For at løse problemet med manglende respekt for skolepatruljerne vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring over de næste tre år sætte ind med en kampagne, der skal minde trafikanterne om, at de skal vise hensyn til børn og skolepatruljer, og at de - selvfølgelig - skal følge skolepatruljernes anvisninger.

Publiceret 04 April 2018 00:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl