Den plettede voldsnegl betegnes lig den iberiske skovsnegl som en invasiv art, der bør udryddes. Foto: Josefine Møller, Miljøstyrelsen.

Den plettede voldsnegl betegnes lig den iberiske skovsnegl som en invasiv art, der bør udryddes. Foto: Josefine Møller, Miljøstyrelsen.

Haveejernes nyeste fjende:

Sådan bekæmper du voldsneglen

De danske haveejere døjer i forvejen med den iberiske dræbersnegl, men nu har endnu en invasiv snegleart invaderet de danske haver

Af
Malte Abildgaard Christensen

Bolius - Boligejernes Videncenter

Miljøstyrelsen melder om en stigning i antallet af plettede voldsnegle - en snegl, der ligesom den iberiske skovsnegl, spiser de fleste planter og blomster i haven. Derudover er der risiko for, at voldsneglen på sigt kan udkonkurrere andre nyttige sneglearter, da den kommer i meget store mængder grundet en nem befrugtningsproces.

Sneglen har egentlig huseret i Danmark siden 1800-tallet, hvor den blev udsat på Christianshavns Vold grundet det flotte udseende, og fordi man kan spise den. Men indenfor de seneste år har Miljøstyrelsen oplevet et stigende antal henvendelser, hvorfor de nu melder den plettede voldsnegl som invasiv, og derfor skal udryddes.

Voldsneglens udseende

Selvom voldsneglen minder om dræbersneglen, ligner den mere en vinbjergsnegl. Mens vinbjergsneglen har et lyst hus, har den plettede voldsnegl dog et brunt hus på ryggen, ofte mønstret med tværstriber. Derudover er huset mellem 2,5 og 4 cm i diameter, hvilket er lidt mindre end på en vinbjergsnegl.

Voldsneglen er hermafrodit og kan derfor formere sig hurtigt, hvilket gør, at den tit kommer i store mængder.

Voldsneglen, der oprindeligt stammer fra middelhavsområdet, er i Danmark langt fra ligeså udbredt som den iberiske skovsnegl. Men Miljøstyrelsen forklarer, at voldsneglen er fundet i alle landsdele i Danmark, og findes altså både i Jylland, på Fyn, Sjælland, Bornholm og en række mindre øer. Sneglen findes primært omkring byer, hvor den har nemmere ved at sprede sig, især i villakvarter hvor bevoksningen af dækplanter, køkkenhaver og stauder ofte er tæt og lav.

Generelt er bestanden af voldsnegle stigende, så endnu flere haveejere landet over vil formentlig døje med dem fremover.

Voldsneglen kendes på dets brune hus med et mønster af tværstriber. Foto: Hans Erik Svart, Miljøstyrelsen.

Voldsneglen kendes på dets brune hus med et mønster af tværstriber. Foto: Hans Erik Svart, Miljøstyrelsen.

Sådan bekæmpes voldsneglen

Den plettede voldsnegl skal bekæmpes på samme måde og i samme måneder som den iberiske dræbersnegl.

Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, anbefaler, at du klipper eller hakker sneglen over med en saks eller spade.

Alternativt kan du knuse den med dine fødder eller en tung genstand eller indsamle den og spise den på samme måde som en vinbjergsnegl.

Det er vigtigt, at sneglen dør med det samme. Derfor anbefaler hverken Bolius eller Miljøstyrelsen, at du bruger salt eller ølfælder eller lignende metoder.

Publiceret 09 June 2018 11:30