Flemming Toft har mange store VM-minder – især VM i Mexico i 1986 var mindeværdigt. Foto: Peter Hauerbach/Ritzau Scanpix

Flemming Toft har mange store VM-minder – især VM i Mexico i 1986 var mindeværdigt. Foto: Peter Hauerbach/Ritzau Scanpix

Når vi ser VM:

“Det er helt okay at sidde og råbe og skrige”

Stemmen bag ’hutlihut’ giver sit bud på danskerne og VM

Af
Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Flemming Toft har gennem flere årtier beskæftiget sig med det danske fodboldlandshold som ekspert og kommentator. Med det berømte udbrud 'hutlihut', da Danmark scorede i EM-finalen i 1992, er han stemmen, vi forbinder med den største sportspræstation i dansk historie. Nu glæder Flemming Toft sig til VM i Rusland, som han skal dække for Tv 2.

“VM er noget helt specielt. Det er verdens bedste fodboldspillere samlet til en global begivenhed, hvor der sidder mellem halvanden og to milliarder mennesker på verdensplan og ser finalen. Det er helt sindssygt at tænke på. Hele verden har fokus på det her i fire en halv uge. Man kan kun glæde sig over, at Danmark er en del af det.”

Forventninger

Hvad er dine forventninger til det danske landshold ved VM i Rusland?

“Jeg tror, vi kan få en ny folkefest. Efter mange år, hvor det er gået op og ned, har vi et landshold med store personligheder i Nicklas Bendtner og Christian Eriksen. Vi vinder fodboldkampe. Der er virkelig national opbakning til det her hold, og jeg tror, det kan klare sig rigtig godt.”

Hvor ville du se kampene, hvis ikke du var på arbejde?

“Jeg ville se kampene sammen med mine tætteste venner og sidde og råbe og skrige. Klaphat og den slags ville jeg nok ikke have på, men der ville da være et dannebrogsflag et eller andet sted på kroppen.”

Hvad er det bedste ved stemningen i Danmark, når vi er med til VM?

“Det er, at det bliver helt okay at gå op i det med liv og sjæl og sidde og råbe og skrige. Det kan både tante Anna og Jonas på otte år tillade sig. Fodbold er en fælles oplevelse, og det samler så mange mennesker. Der opstår et fællesskab på tilskuerpladserne og foran skærmen i de uger, som er helt unikt.”

Danmark deltager ved VM for femte gang. Hvilken VM-slutrunde har gjort størst indtryk på dig?

“VM i Mexico i 1986 er stadigvæk det største. Det var første gang, vi var med. Vi havde profiler som Søren Lerby, Preben Elkjær og Michael Laudrup, som både var gode på og uden for banen. Vi havde en fantastisk slagsang i 'Re-Sepp-Ten', som stadigvæk bruges i dag. En masse ting gik op i en højere enhed.”

“Den stemning blev genopført, da vi vandt EM i 1992, og der var en snert af det ved VM i Frankrig i 1998. Men i 2002 i Sydkorea var det for langt væk, og i 2010 i Sydafrika endte det med en fiasko. Så 1986 er afgjort det største. Og jeg tror, vi kan få det sådan igen i år.”

Publiceret 09 June 2018 06:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl