Er det ikke en BMW 5-serie, der holder der? Nej, det er det ikke, det er den mindre og billigere 3’er, der ruller ud på vejene i år.

Er det ikke en BMW 5-serie, der holder der? Nej, det er det ikke, det er den mindre og billigere 3’er, der ruller ud på vejene i år.

Guide: De bedste bilnyheder 2019

2019 er på vej til at blive et af de største bilår målt på antallet af nyheder. Hør bare denne række af nyt metal: Ny Peugeot 208, ny Volkswagen Golf og ny BMW 3-serie. Og dertil alle de nye elbiler

Af
Flemming Haslund

Helt fra en ny, lidt stærkere udgave af mikroen Kia Picanto – cirka 100.000 kr. - til nyt fra Porsche – over to millioner kr. Bilåret 2019 er ved at udvikle sig til et af de mest omfattende. Blandt de mest interessante er en helt ny Peugeot 208, der er klar hos danske forhandlere til oktober.

Bilen er indtil nu tophemmelig, men udenlandske spionfotografer har haft helt til at fange adskillige billeder af 'spionbiler', som de vurderer' er den nye 208’er. Først og fremmest får bilen den nu så karakteristiske høje, lodrette front. Dernæst får den selvfølgelig mærkets højtprofilerede i-cockpit med det lille rat.

Blandt de små og populære mini-SUV’er træder to frem foran alle de andre, nemlig den nye udgave af sællerten Renault Captur og den nye T-Cross fra Volkswagen.

I næste klasse er især den nye Volkswagen Golf en mest opsigtsvækkende. Golf, der i sin nuværende version for mange (også os her på avisen) er den mest helstøbte af alle biler. Vi har endda kaldt Golf med den nye 1,5-motor for verdens bedste bil. Og dén kommer altså i år i en nye og - må vi formode - endnu bedre udgave.

I samme klasse satser Skoda med to biler. Den ene er storsælgeren Octavia i en faceliftet udgave, ligesom tjekkerne har en helt ny bil på vej; Scala som den kommer til at hedde.

Og i næste prisklasse er BMW 3 den store nyhed. Den nye 3-serie er knap ni cm længere end forgængeren, knap to cm bredere og har en fire cm større akselafstand. Altså mere plads.

BMW lover, at den nye udgave har mærkbart skarpere køredynamik i kraft af ny affjedringsteknik, stivere chassis og ophæng, større sporvidde, reduceret vægt og lavere tyngdepunkt. Alt det er skønsang i en BMW-kenders ører.

Så vidt en række af bilårets 2019’s ”almindelige” nyheder. Dertil kommer mindst 10 nye elbiler, de fem mest interessante er: Audi e-tron, stor SUV, Hyundai Kona Electric og Kia e-Niro, begge mindre SUV’er, Tesla Model 3, hidtil mindste Tesla og VW ID. Niro – første elbil fra Volkswagen.

De 12 største bilnyheder i Danmark 2019

Audi A1, luksus-mini

BMW 3-serien, business-class

Ford Focus Active, højbenet Focus

Honda CR-V, konkurrent til Qashqai

Opel Corsa, mini

Peugeot 208, mini

Renault Captur, mindre SUV

Skoda Scala, bil i Golf-klassen

Skoda Octavia, større facelift

Toyota Corolla, Golf-klassen

Volkswagen Golf VIII, helt ny

Volkswagen T-Cross, mindre SUV

Publiceret 12 January 2019 00:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl