Dagsbeviserne giver mulighed for at bruge en gulpladevarevogn til en række formål som bl. a. flytning. Foto: Lars Horn / Baghuset

Dagsbeviserne giver mulighed for at bruge en gulpladevarevogn til en række formål som bl. a. flytning. Foto: Lars Horn / Baghuset

Dagsbevis til gule plader er en succes

Med 64.000 solgte dagsbeviser i 2018 er der næsten sket en fordobling, siden det i 2015 blev muligt at købe beviserne, som giver ret til at køre privat i en gulpladebil

Af
Jens Overgaard

dagsbeviser Brug varevognen som flyttebil, kør på skiferie i en stor bil på guleplader, eller tag en ladvogn til turen med haveaffaldet på genbrugspladsen.

Det er nogle af de muligheder, som står åbne, efter at det for et par år siden blev muligt for håndværksmestre, brugere af gulpladebiler og private at købe et såkaldt dagsbevis, så man lovligt kan køre privat i en bil på gule plader registreret til godstransport - altså erhverv.

Siden da har fortsat flere valgt at gøre dette.

Mens 35.000 købte dagsbevis i 2015, var tallet i fjor små 64.000. Det viser tal fra Motorstyrelsen.

Ny app

Der er flere årsager til væksten, vurderer Jens Otto Størup, som er direktør i Motorstyrelsen.

Det skyldes bl. a., at flere er blevet opmærksomme på ordningen, mens en ny app til telefonen gør det lettere og hurtigere at bestille dagsbeviset.

"Dagsbeviser er et godt eksempel på en ordning, som giver rigtig god mening for mange af de danskere, der kører rundt i en gulpladebil til daglig og gerne vil bruge den lidt mere i dagligdagen," siger Jens Otto Størup.

Tager imod ordning

Dansk Byggeri, som har en række medlemmer, der kan benytte sig af ordningen, hilser udviklingen med flere dagsbeviser velkommen.

"Ordningen med, at en gulpladebil kan blive hvid for en dag, er en stor succes, som dokumenterer, at der er en efterspørgsel efter fleksibilitet hos brugerne," siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

Det koster 185 kr. om dagen at købe et dagsbevis til et køretøj på op til fire ton -i visse tilfælde er prisen 225 kr. per dag.

Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens eller lejerens tilladelse til at anvende bilen til private formål. Hvis man således kører på skiferie i en gulpladebil om fredagen og først kommer hjem den efterfølgende fredag, skal man købe otte dagsbeviser.

Man kan købe dagsbeviset på appen, der hedder 'Dagsbevis', i både Apple Store og Google Play, og de kan gemmes på telefonen som togbilletter m. v. og kan fremvises ved evt. kontrol. De kan købes ned til fem minutter før, de skal bruges, og op til 45 dage på forskud.

Man kan maks. købe 20 dagsbeviser til det samme køretøj. Man kan også købe beviserne ved at logge ind på Motorregistret gennem Skat, men appen er klart lettere at bruge.

FAKTA

Dagsbevis

Med et dagsbevis kan man køre privat i en bil på gule plader, som er registreret til erhverv og med en totalvægt på op til fire ton.

Alle kan købe et dagsbevis, når de har ejerens eller lejerens tilladelse til at anvende bilen til private formål.

Det koster 185 kr. pr.dag. -i visse tilfælde er prisen 225 kr.

Beviserne kan købes indtil fem minutter før på telefon-appen "Dagsbeviser".

Publiceret 15 April 2019 14:55

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt