Camille Blomst (t.v) og Helle Winther Olsen er kvinderne bag læsefestivalen “Lun på Ord”. Foto: Kristina Pihl

Camille Blomst (t.v) og Helle Winther Olsen er kvinderne bag læsefestivalen “Lun på Ord”. Foto: Kristina Pihl

Lokale ildsjæle bag læsefestival:

“Bøger skal være for alle”

Camille Blomst og Helle Winther Olsen knokler i de her dage for at blive klar til ’Lun på Ord’

Af
Af Kristina Pihl

“Vi vil have, at der er højt til loftet, og dem, der har nogle ideer om, at på biblioteket er der kun små stille nørder, de skal opleve noget helt andet, når de kommer her”. Sådan lyder det fra litteraturformidler ved Furesø Biblioteker Camille Blomst. Sammen med kollega og bibliotekar Helle Winther Olsen er de projektledere på Furesøs helt egen læsefestival 'Lun på Ord'. Den 19. og 20. januar slår festivalen dørene op for fjerde gang, og igen i år kan de byde velkommen til store navne som Hella Joof, Jesper Wung Sung, Sissel-Jo Gazan og Steffen Brandt.
Fik du læst: Værløse-kunst i Grønland
Ideen til festivalen opstod for fire år siden, da Furesø Kommune deltog i 'Danmark Læser'. Sammen med 11 andre kommuner var Furesø udvalgt til at få folk engageret i at læse. Hele læseåret blev afsluttet med en læsefestival, der gik under mottoet: 'Jeg læser egentlig ikke, men...”. For Camille Blomst og Helle Winther Olsen har formålet med festivalen ligget klar fra start: De folk, der normalt ikke bruger biblioteket, skal have lyst til at kigge forbi. Og noget kunne tyde på, at det er lykkedes. Allerede første år var der 2200 besøgende, og sidste år lagde 2800 besøgende vejen forbi festivalen.
“Jeg tror virkelig, at det betyder noget, at vi har fat i folk, der ikke er vant til at komme på biblioteket,” fortæller Helle Winther Olsen, og Camille Blomst fortsætter:
“Det, vi ledte efter fra starten, var at lave en stemning, hvor vi bryder med fordommen om biblioteket som et sted, hvor man bare skal være stille, så derfor lavede vi en festival med larm. Det ene år lavede vi en trommeworkshop, hvor man skulle tromme gennem biblioteket. Vi vil gerne have, at der er højt til loftet”.

Arbejdes på højtryk

Når festivalen 19. januar skydes i gang, er det forløsningen på mange måneders spekulationer, tanker og hårdt arbejde for Camille Blomst og Helle Winther Olsen. Forberedelserne til festivalen startede allerede i foråret, hvor de søgte om økonomisk støtte og begyndte at lede efter forfattere.
“Festivalen går aldrig væk fra vores bevidsthed. Hele tanken om 'Lun på Ord' går man og bager på allerede i foråret. Vi skulle blandt andet søge fonde, som helst skulle være færdig før sommerferien, og så går vi også og tænker over forfatternavne til den kommende festival,” forklarer Helle Winther Olsen.
Fik du læst: Se billederne: Fodboldfest i Farum Arena
I løbet af året holder de et skarpt øje med, hvad for nogle forfattere der kunne være interessante for furesøborgerne.
De to kvinder fortæller, at de besøgendes ønsker også bliver hørt, når der skal findes forfattere. I løbet af året modtager de mange henvendelse med forslag til, hvem der kan optræde, eller hvad der kan gøres anderledes til næste. I år har Robotklubben fra Kruses Gymnasium blandt andet søgt midler til, at hjerneforsker Peter Lund Madsen kommer forbi, og elever fra Syvstjerneskolen har søgt om midler i Furesøs Ungepuljen, så biokemier og forsanger i Magtens Korridorer Johan Olsen besøger festivalen og underholder udskolingsklasserne om naturvidenskab.
Camille Blomst og Helle Winther Olsen er stolte over den opbakning, de møder til projektet. De besøgendes opbakning giver de to kvinder lyst til at gøre festivalen til en helt særlig oplevelse.
“Det er vigtigt for os at skabe en helhedsfornemmelse, når man træder ind af døren. Vi tænker meget over, hvilken stemning der skal være, når folk træder ind af døren, og hvordan skal vi selv være i den rigtige stemning for at modtage folk,” siger Camille Blomst.

Læsefestivalen er gratis for alle besøgende, og Camille Blomst og Helle Winther Olsen håber at både børn og voksne vil kigge forbi. Kristina Pihl

Læsefestivalen er gratis for alle besøgende, og Camille Blomst og Helle Winther Olsen håber at både børn og voksne vil kigge forbi. Kristina Pihl

De sidste ting

Med lidt over en uge til festivalen går i gang er de sidste ting ved at blive gjort klar. I år vil der som noget nyt være et trolle-tema, hvor familiens yngste kan lave alt fra trollefigure til fold-ud-bøger- om trolle. Camille Blomst har derfor indsamlet kasserede små pynteting hos Spejderes Genbrug, som skal bruges til at skabe fantastiske bøger.
Selvom der kun er få dage tilbage til festivalen, tager de to projektledere det dog forholdvis roligt.
Fik du læst: Kommunen start ny læsekreds
“Vi har lidt travl, men nu er det fjerde år, så vi har nogle erfaringer. Det første år var vi super nervøse for, om der ville komme nogen, og om de ville tage godt imod det. Nu ved vi, at der kommer nogen, og at de tager rigtig godt imod det, så nu handler det mere om at gøre det så dejligt så muligt, så man har lidt sommerfugle i maven, men når vi kan præsentere et program som i år, giver det også en masse ro i maven,” lyder det fra Camille Blomst og Helle Winther Olsen bakker op:
“Vi får nogle travl dage, men jeg glæder mig til at opleve stemningen og publikum. Vi håber, at rigtig mange vil kigge forbi og støtte op om festivalen,” siger hun.

null

Publiceret 10 January 2018 00:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl