Instruktør og kulturhusleder Morten Mathiesen med plakaten for projektet. Foto: Louise Vilster

Instruktør og kulturhusleder Morten Mathiesen med plakaten for projektet. Foto: Louise Vilster

Instruktør skaber teater med hjemløse: Jeg tror, de har meget at byde på

Kulturhuset Galaksen har til november premiere på et teaterstykke, hvor det er hjemløse, der står på scenen og fortæller deres historier. Det hele skal skabes fra bunden på kun 14 dage

Af
Louise Mørch Vilster

Teater Det bliver helt sikkert en anderledes teateroplevelse, som Kulturhuset Galaksen i Værløse kan invitere til premiere på i november. Men måske også en af de mere rørende og livsbekræftende.

Kulturhuset skal på kun 14 dage skabe en forestilling, hvor det er hjemløse eller tidligere hjemløse, der står på scenen og skal bære alle roller. Det sker i samarbejde med Christianshavn Beboerhus, og hvem de hjemløse er, ved instruktør og kulturhusleder, Morten Mathiesen, ikke endnu. Derfor ved han heller ikke, om de kan synge, danse eller spille teater, da der er ingen krav til erfaring med teater. Ud fra de hjemløses egne livshistorier laver de sammen en forestilling, der varer cirka en time, og den første uge vil derfor gå med at de medvirkende sammen deler ud af deres fortællinger. Den sidste uge øver de forestillingen.

"Jeg er sindssygt spændt. Jeg håber, at vi får et hold på 7-12 personer. Det bliver spændende at arbejde med sådan en gruppe. Jeg tror, de har meget at byde på og meget poesi i sig," siger Morten Mathiesen.

Fra ældre til hjemløse

Til et intromøde den 24. oktober på Christianshavns Beboerhus kan alle de interesserede dukke op, og indtil da forsøger Kulturhuset Galaksen med flyers og plakater at hverve potentielle skuespillere.

Overskiften på plakaten og flyers er 'Skidefuld af historier', som blandt andet skal bruges som reklame til 'Hjemløsedagen' på Rådhuspladsen, der afholdes hvert år den 17. oktober på FN's Internationale Fattigdomsdag.

For Morten Mathiesen er det langt fra første gang, at han sætter en forestilling op på 14 dage med personer uden erfaring med teater.

De seneste seks år har Kulturhuset Galaksen sat forestillinger op med ældre over 65 år på samme måde, som nu i stedet sker med hjemløse under projektnavnet 'Borgerscenen'.

"Jeg fik idéen ud fra, hvad er meningen med livet. Det må ældre typer kunne fortælle, tænkte jeg. De havde ingen teatererfaring, og flere var over 80 og den ældste var 93 år. Publikum tudede meget, for det var rørende at se de krogede gamle mennesker fortælle om deres liv. Det har virkelig været fantastisk," fortæller Morten Mathiesen.

Ikke kun klagesange

Selvom det havde sine udfordringer at skabe en forestilling med ældre mennesker, tror han, at der bliver nogle andre udfordringer i arbejdet med de hjemløse.

"De er jo hjemløse af en grund, så den første udfordring bliver, at de skal møde op hver dag. De ældre kunne været lidt forvirrede, og en af dem skulle lige sove hver dag midt på dagen, men de mødte op. Vi kan heller ikke arbejde med folk, der er for dårlige på grund af misbrug eller psykiske problemer. Vi bliver nødt til at sætte et hold, vi tror på," siger Morten Mathiesen.

Projektet er især målrettet hjemløse, der sælger Hus Forbi, og i de 14 dage, som projektet varer, bliver deltagerne honoreret med et mindre beløb, så de ikke skal tænke på at sælge aviser i de dage. Som så mange andre har Morten Mathiesen ofte undret sig over, hvilke skæbner der gemmer sig bag de hjemløse, der for eksemepel sælger Hus Forbi udenfor den lokale Netto.

"Jeg tænker tit, gad vide hvorfor han er endt der. Det kan man blive klogere på. Manges oplevelser med hjemløse er, at vi hurtigt kigger ned i jorden, og derfor bliver de lidt usynlige. Det her er en lejlighed til at høre på dem og lære dem at kende. Jeg er sikker på, at der er historier, som de hjemløse med stolthed vil fortælle. For det handler ikke kun om at lave klagesange. Jeg tror også, at de har fine historier, men i en lidt anden uniform, end vi andre har," mener han.

Vil spille i fængsler og Det Kongelige Teater

Premieren kommer til at finde sted på Christianshavn Beboerhus, mens stykket bliver spillet fire gange i Kulturhuset Galaksen. Derudover har Morten Mathiesen ønsker om at vise forestillingen i fængsler, mens der også er en dialog i gang med Det Kongelige Teater. Det er dog sikkert, at de ikke bliver store scener, som de hjemløse skal spille på, for det vil Morten Mathiesen ikke udsætte dem for.

"Det er noget, som egner sig bedst til intime rum," siger han.

Det er formentlig de færreste instruktører, der har prøvet at skabe en teaterforestilling helt fra bunden på kun 14 dage - og med en gruppe mennesker uden teatererfaring, der kæmper med hver sine personlige udfordringer. Alligevel tror Morten Mathiesen på, at det nok skal ende med en premiere.

"Det er fuldstændig nervepirrende, men det lykkes hver gang, " siger han.

Publiceret 10 October 2019 10:44