Nicoline Stieper ved siden af tegningen 'Ready to love', som blandt andet er udstillet på Furesø Rådhus. Foto: Louise Mørch Vilster

Nicoline Stieper ved siden af tegningen 'Ready to love', som blandt andet er udstillet på Furesø Rådhus. Foto: Louise Mørch Vilster

Nicoline brød sammen i jagten på det perfekte - nu tegner hun sig videre

Nicoline Stieper tegnede sig gennem angst, depression og spiseforstyrrelse. Tegningerne kan ses på Furesø Rådhus

Af
Louise Mørch Vilster

Udstilling Selvom Nicoline Stieper tegnede meget som barn, var der også mange år, hvor det blev lagt helt på hylden. I stedet handlede det om at få gode karakterer i skolen, og vise at der var styr på tingene - i hvert fald udadtil.

"I skolen var jeg en stræber, en 12-talspige. Jeg gav ikke så meget plads til det kreative, som blev undertrykt. Det fortryder jeg i dag. Jeg prøvede at opretholde en facade, og det skabte en stor ensomhed. Jeg kunne godt mærke, at der var noget galt, men jeg vidste ikke, hvor alvorligt det var," fortæller Nicoline Stieper, der i dag er 21 år og er opvokset i Værløse, men bor nu på en gård mellem Farum og Ganløse.

Brød sammen i 9. klasse

Som mange andre unge blev jagten på det perfekte for stort, og som 16-årig fik hun diagnoserne angst, depression, stress og alvorlig anoreksi. Det endte med, at hun blev indlagt et halvt år på en psykiatrisk institution efter at have afsluttet 9. klasse.

"I 9. klasse brød jeg helt sammen og var hjemme et halvt år. Jeg endte med at gå op til eksamenerne og kom ud med et fint snit. Så der var mange, der tænkte, hvad er problemet? Men efter den sommer gik det helt galt, og min spiseforstyrrelse gik amok. Jeg blev indlagt akut med spiseforstyrrelse, og jeg fandt ud af, at jeg havde en depression," siger hun.

Det var efter indlæggelsen, at Nicoline Stieper langsomt begyndte at tegne igen efter flere opfordringer fra både psykolog og læge. Men den kreative side hjalp hende også, mens hun var indlagt.

"Det var det eneste tidspunkt, hvor jeg fik ro i hovedet. Ellers var det som en krigszone indeni," siger hun.

Nogle af hendes tegninger fra den tid kan lige nu opleves på Furesø Rådhus, hvor de er udstillet indtil den 25. oktober.

Skal være lykkelig

Det er tegninger med budskaber, om den tid vi lever i. En tid, som Nicoline Stieper mener, er svær at navigere i, hvis man er sårbar anlagt. Hun har tidligere udstillet sine tegninger hos Landsforeningen for Spiseforstyrrelser, og Nicoline Stieper vil gerne være med til at dele sine erfaringer videre gennem kunsten.

"Der er rigtig mange unge, som har det svært, og jeg håber, at folk kan genkende noget af det i mine tegninger," siger hun og mener, at der bliver lagt et for stort ansvar på de unges skuldre.

"Vi har så mange muligheder og er så privilegerede, og hvis man ikke udnytter det, så er der noget galt med dig. Jeg tror, at det er derfor, at mange bukker under. Vi skal være lykkelige, og man må i hvert fald ikke fejle. Så går jorden under," siger hun.

Nicoline Stieper kan selv huske, hvordan hun i skolen var meget motiveret for at lære nyt og få gode karakterer. Men selvom hun klarede sig godt, var det svært at slippe følelsen af, at det altid kunne være bedre. Hun husker særligt en gang, hvor hun fik standpunktskarakterer, som alle lå i den høje ende og bagefter havde en samtale med sin lærer.

"Min lærer siger, at det er flot, men at jeg nu skal gå efter at få 12 i alle fag. Jeg tænkte, stopper det aldrig," siger hun og fortsætter:

"Hvis kun det perfekte er godt nok, så får man altid en fiasko-følelse. Jeg ville ønske, at man også kunne sige, at det er godt nok. Jeg hører også fra veninder, at hvis de først får 12, så skal de også have 12 næste gang og næste gang. Men det er ikke naturligt at være god til alt."

Lært grænser at kende

Nicoline Stieper mener, at der er for meget fokus på karakterer og præstation i det danske skolesystem.

"Det hele handler om, at det er noget, man skal bruge til eksamen. Der er også mange, der vælger valgfag efter, hvad de kan få en god karakter i, og ikke hvad der interesserer dem," siger hun.

At hun endte med at blive indlagt og få forskellige diagnoser, handler ikke kun om presset i det danske skolesystem og i samfundet generelt. For Nicoline Stieper har også erkendt, at hun er mere sårbar anlagt end de fleste, og at hun på nogle punkter ikke kan det samme som de fleste andre.

"Når man er indlagt med en spiseforstyrrelse, handler det meget om at komme op i vægt. Men man må forstå, at en spiseforstyrrelse handler om mere, end at man bare vil tabe sig. Det er lidt som et misbrug og en ret dårlig forsvarsmekanisme. For mig handlede det om, at finde ud af hvem jeg er, og at jeg er et lidt skrøbeligt menneske, som ikke kan løbe så stærkt som andre. Jeg har lært mine egne grænser at kende, og ved nu at det er okay at sige fra," fortæller hun.

Går på tegneskole

Nicoline Stieper synes, at vores samfund i dag generelt har svært ved at rumme dem, der ikke passer ned i bestemte kasser.

"Der er ikke så meget plads til de lidt mere skæve eksistenser. Fordi vi ensretter så meget, er der mange som falder udenfor. Tidligere var det hele samfundets skyld, i dag er det din egen skyld. Jeg tror, det er en blanding," siger hun.

Sidste år begyndte hun på en tegneskole i København, hvor hun går fire dage om ugen. Det var en stor overvindelse for Nicoline Stieper at begynde på tegneskolen, for hvis der bare var nogen, der nævnte ordene lektier og skole, fik hun nærmest et angstanfald.

"Det er første gang, siden jeg blev indlagt, at jeg er ude i noget normalt, men fordi det er noget, jeg brænder for, kan jeg overkomme mere, end jeg plejer. Jeg overvejer nu at tage en HF, hvor der bliver taget særlige hensyn. Hvis jeg skal drømme rigtig stort, så er det at gøre noget mere med min kunst, og bruge mine egne erfaringer til at hjælpe andre for eksempel ved at holde foredrag," siger hun og smiler.

Publiceret 16 October 2019 06:30

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl