Alugodfibulaen (Nationalmuseet)

Alugodfibulaen (Nationalmuseet)

Foredrag om Alugod

foredrag Der venter ifølge arrangøerne et spændende foredrag om Sjælland i yngre romers jernalder i Værløse den 7. november. Det sker, når lektor emer. Ulla Lund Hansen besøger Satelitten.

Foredraget handler om fyrstedynastiet, der var på Sjælland, i det tredje og fjerde århundrede efter Kristi fødsel.

"Særlig interessant er ”Alugod”-gravfundet med knogler fra en ung kvinde og hendes værdifulde gravgaver, der dukkede op på flyvestationens område i 1944. De fundne effekter, som kan dateres til første halvdel af det 3. årh., peger tydeligvis på tætte forbindelser med fyrsterne fra Himlingøje," står der i pressemeddelelsen.

"Jernaldergrave, som er fundet i Værløse, viser, at en lokal stormand havde nære kontakter til fyrsteslægten, der havde sit magtcenter i Himlingøje, syd for Køge. Ulla Lund Hansen, som har stået for udgravning af en række af de rige fyrstegrave, vil fortælle om den nyeste forskning på området. Herunder kommer hun ind på tidens klæder og alliancegaver som fx guldringe og fibulaer (smykkespænder), der var højeste mode blandt elitens kvinder. Gravfundet på flyvestationen omfattede blandt andet en pragtfibula, dekoreret med forgyldte rosetter og forsynet med runeindskriften ”Alugod”, som muligvis er navnet på den begravede kvinde."

Ulla Lund Hansen er en anset forsker og arkæolog fra Saxo Institutet ved Købenahavns Universitet. Foredraget begynder klokken 19.

jbt

Publiceret 26 October 2019 05:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl