Tine Hessner (R) overrækker prisen til Niels Bødker Thomsen, som står sammen med resten af de indstillede. Foto: Louise Mørch Vilster

Tine Hessner (R) overrækker prisen til Niels Bødker Thomsen, som står sammen med resten af de indstillede. Foto: Louise Mørch Vilster

Amatørarkæolog vinder Kulturpris

Niels Bødker Thomsen vandt torsdag årets kulturpris for sit arbejde med at rekonstruere den 1800 år gamle Alugod kvinde

Af
Louise Mørch Vilster

Kulturpris Det var et stærkt felt af nominerede ildsjæle, som der torsdag aften skulle vælges imellem til årets Kulturpris. Prisen endte med at gå til Niels Bødker Thomsen, der er initiativtager til rekonstruktionen af jernalderkvinden Alugod, og som samtidig er formand for Værløseegnens Historiske Forenings arkæologigruppe.

Overrækkelsen fandt sted i Café Cassiopeia i Kulturhuset Galaksen, og prisen blev overrakt af formand for Udvalg for kultur, fritid og idræt, Tine Hessner (R). Med prisen følger også 10.000 kroner.

"Niels Bødker har gjort en stor indsats med at rekonstruere Alugod kvinden. Du har taget initiativ til at gøre fortællingen om den første, navngivne Furesøborger nærværende og relevant for en bred skare af borgere. Du har gjort det på en folkelig måde," sagde Tine Hessner.

Fantastisk formidling

For at kunne rekonstruere Alugod kvinden, har Niels Bødker Thomsen samlet 90.000 kroner ind, blandt andet ved hjælp af en folkeaktie, som gav et bidrag på 30.000 kroner. I indstillingen lød det:

"Der er ingen tvivl om at Niels Bødker Thomsen er et meget vidende menneske, med fantastiske formidlingsevner, men også med en vilje der vil og kan formidle egnens historie til alle, der har interesse, gerne og ofte i en dialog med deltagerne og med afsæt i arkæologien, naturen og lokalhistorien."

Niels Bødker Thomsen fortalte, at de 10.000 kroner skal gå til Alugod kvinden.

"Det har ikke været let at samle pengene ind, især ikke i begyndelsen. Nu kan man møde Alugod kvinden på museum, og vi har fået tilført vores område stor værdi for eftertiden," siger han og takkede for opbakningen.

Sidste års vinder, Mikael Boutrup var også kort på scenen. Han er initiativtager og tovholder på Store Flyvedag.

"Der er mange måder at være rig på, det handler ikke kun om at have penge i banken. Sådan en pris gør godt," sagde han.

Publiceret 01 November 2019 11:30

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl