Søs Fejerskov-Quist med sine to islandske heste. Foto: Louise Mørch Vilster

Søs Fejerskov-Quist med sine to islandske heste. Foto: Louise Mørch Vilster

Søs har udviklet yoga til ryttere:

Jeg tænkte, der må gøres noget

Ny bog giver hjælp til selvhjælp for ryttere, der vil i bedre balance og undgåspændinger

Af
Louise Mørch Vilster

Rytteryoga Søs Fejerskov-Quist er oprindeligt uddannet lærer, men for 10 år siden tog hun skridtet til at blive selvstændig for at udvikle ryttere til at komme i bedre balance og harmoni med deres hest. I den forbindelse blev hun ophavsmand til rytteryoga-konceptet, der er et træningsunivers, hvor øvelser og teknikker fra yoga, pilates og bindevævstræning bliver bragt i spil. Det har Søs Fejerskov-Quist nu skrevet en bog om, der udkommer den 31. oktober, og den 2. november kan du møde hende i Bog&Ide på Farum Bytorv til bogsignering og en demonstration af nogle af øvelserne fra bogen.

"Formålet med rytteryoga er ikke bare at komme i form eller at blive mere smidig. Enhver kan købe et medlemsskab til fitnesscenteret, og nogle tror, de bare skal løfte vægte for at blive stærkere. Men det kan man risikere at få skader af. Alle øvelser i rytteryoga er målrettet ryttere, og bogen er en hjælp til selvhjælp," fortæller hun.

Smitter af på hesten

Samtidig med at Søs Fejerskov-Quist stoppede som lærer og blev selvstændig flyttede hun med sin mand fra et rækkehus i Farum by til en gård lidt uden for Farum. På gården er der masser af plads til græssende heste og en af de tidligere stalde er nu indrettet som træningslokale for hendes kursister i rytteryoga. Hun har i mange år arbejdet som pilatesinstruktør og yogalærer.

53-årige Søs Fejerskov-Quist har redet siden, hun var helt lille, og har derfor siden hun kan huske haft en forkærlighed for heste og ridning. Hendes interesse for at hjælpe andre med skader og med at komme i bedre balance, startede da hun arbejdede som folkeskolelærer, og lagde hun mærke til, at mange af eleverne havde problemer i kroppen.

"Der er altid ridepiger på en skole, og jeg tænkte, der måtte gøres noget. Mange problemer på hesten opstår i dagligdagen ved for eksempel at sidde for meget ved computeren. Hvis du er låst i leddene, er det svært at sætte sig op på en hest, der kan veje op til 600 kilo," siger hun

Og hvis rytterens krop ikke er i balance, smitter det let af på hesten, som også kan få skader.

"Vi ser mange sadler, der bliver skæve, og dyrlæger ser mange heste, der bliver aflivet, fordi en rytter har for mange spændinger. Det er videnskabeligt bevist," siger Søs Fejerskov-Quist.

Med bogen 'RytterYoga' vil hun være i stand til at hjælpe ryttere i hele landet.

"Den skal også kunne hjælpe en rytter i Nordjylland," siger hun.

Publiceret 01 November 2019 19:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl