Beboerforeningen Laanshøj kæmper fortsat for at stoppe en videre udbygning af området. Billedet her viser Østre Kvarter under opførelsen tilbage i 2014. Arkivfoto

Beboerforeningen Laanshøj kæmper fortsat for at stoppe en videre udbygning af området. Billedet her viser Østre Kvarter under opførelsen tilbage i 2014. Arkivfoto

DEBAT:

"Burde købere have indset, at Lokalplan72 kun var vejledende?"

Henriette Moos, formand for Beboerforeningen Laanshøj, Sirius Allé 7. Værløse

Kære Niels Thygesen.
Du forsøger at forklare, hvorfor borgerne ikke har kunnet fæste lid til lokalplan 72. Læs indlægget fra Niels Thygesen her
Oplysningen om at lokalplanen ikke er byggeretsgivende for grundejeren er helt irrelevant for boligkøberen, der disponerer i tillid til lokalplanen. Forventer du i øvrigt, at borgerne skal kunne skelne mellem såkaldte 'rammelokalplaner', der angiveligt kun er vejledende for købere, og rigtige lokalplaner? Og offentliggøres de førstnævnte med varedeklarationen: ”Pas på - vi laver alligevel det hele om”?
Lad os sige at vi glemmer lokalplan 72, og søger på din anbefaling i stedet informationsgrundlaget for vores boligkøb i kommuneplanen. Før 2009 var bebyggelsesprocenten i kommuneplanen 12, svarende til den gældende lokalplan 72. Mange af Laanshøjs beboere har købt deres bolig før 2009, og således ubestrideligt i god tro. Kommuneplan 2009 hævede så bebyggelsesprocenten til 14, men med en beroligende bemærkning om, at det var en teknisk korrektion uden betydning for omfanget af den samlede bebyggelse. Altså ikke noget faresignal.
I Kommuneplan 2013 blev bebyggelsesprocenten på 14 gentaget, men nu helt uden kommentarer og iøvrigt anføres på s. 58 (KP13 Hovedstruktur) at der forventes opført "ca. 174 nye boliger på Laanshøj" - og dette tal er fra før Udsigten, Parcelhuskvarteret og Østre kvarter er blevet bygget (i alt ca. 100 nye boliger siden kommuneplan 2013 - så er der i dag 74 tilbage!). Den skarpsindige køber kikker alligevel i Lokalplan 72 og finder omme på side 15 en oplysning om en bebyggelsesprocent på 12, der ikke svarer til kommuneplanens 14 %. Den endnu mere skarpsindige køber slår tilbage i den tidligere kommuneplan fra 2009 for at finde baggrunden for hævningen og finder ovennævnte beroligende forklaring om den tekniske korrektion.
Først  i november 2015 - efter to års hemmeligholdt forberedelse med Realdania/Boligejendom - lægger kommunen navn til og offentliggør planen 'Laanshøj +' , får beboerne et informationsgrundlag for at agere.
Vil du fastholde, at købere i perioden 2007-2015 ved at studere kommuneplanerne burde have indset, at Lokalplan 72 kun var vejledende for borgerne?

Publiceret 31 January 2017 06:51