Foto: Henrik Tyle

Foto: Henrik Tyle

DEBAT: Stop for iltningen af Furesøen?

Carsten Juel, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Furesø

De tre kommuner Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Furesø har fået udarbejdet en rapport om Furesøens miljøtilstand. Rapporten anbefaler et ophør med den kunstige iltning af søen. DN Furesø mener, at dette er et dramatisk skridt, som vil have vidtrækkende konsekvenser for søens tilstand. En stop for iltningen vil medføre, at dyrelivet på store dele af Furesøens bund dør af iltmangel. Desuden vil der sandsynligvis blive frigjort fosfor, som derefter vil have negative konsekvenser for Furesøen og naturen længere nede af Mølleåen.

DN Furesø efterlyser en offentlig debat og borgerinddragelse om dette indgreb i naturen.

Kan man bare lave store ændringer i naturen uden en form for tilladelse? Vi foreslår, at iltningen fortsætter, indtil der er foretaget en grundig og faglig velfunderet vurdering af konsekvenserne for Furesøen og Mølleåen. Dette indebærer en såkaldt VVM-undersøgelse, men kræver givetvis også at der først foretages forskellige undersøgelse af forholdene i Furesøen herunder fosfatbindingen i søbunden.

Publiceret 15 March 2019 00:00

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt