"Kunstgræs er et petrokemisk produkt, der har lige så lidt at gøre i naturen som alt andet plastik", skriver Charlotte Søllner Hernø i dette debatindlæg. Foto: Charlotte Søllner Hernø

DEBAT: 'Vores kommune siger, den er grøn men går nu helt i sort'

Charlotte Søllner Hernø, Bygaden 24, Kirke Værløse

Miljø- og Naturklagenævnet har efter en rum tid afgjort, at der ikke skal laves en VVM-undersøgelse i forbindelse med anlæggelse af en ny kunstgræsbane i Hareskovby, dér hvor der i forvejen er en fin og naturlig græsbane.

Tine Hessner, der er formand for udvalg for kultur, fritid og idræt, er jublende glad, og Lene Munch-Petersen, der er formand for udvalg for natur, miljø og grøn omstilling, forsikrer i Furesø Avis, at der fortsat vil være et stort fokus på at passe på naturen i Hareskovby.

Udsættelsen af anlæggelsen af en kunstgræsbane midt i et sårbart område i Hareskovby har ikke gjort nogle af dem interesseret i at få mere viden. Det er bemærkelsesværdigt. Kunstgræs er uomtvisteligt et naturfremmed produkt, der er fremstillet af petrokemiske råvarer og som derudover er tilsat en lang række kemikalier for at blødgøre, styrke og farve det.

Kunstgræs bliver slidt ved brug samt nedbrydes af vind og vejr til mikroplast, der siver ud i miljøet og vandet, hvorfra det ikke kan indsamles igen. Til sidst ender mikroplasten i havets smådyr, som spises af større dyr til vands og på land og til sidst af mennesker.

Ifølge en omfattende evidensbaseret rapport fra 2018, som kan læses i sin fulde udstrækning via amerikanske PubMed, udgør mikroplast og de til plastikproduktion nødvendige kemikalier en helbredsrisiko for alt levende, selv om forskningen på området endnu er af nyere dato.

Hvorfor Furesø Kommune, der gerne vil fremstå som grøn og bæredygtig, lader hånt om al tilgængelig viden og afviser alle forsigtighedsprincipper, må bero på de enkelte politikeres manglende viden og deres ønske om at tilfredsstille insisterende fortalere. Ingen af dem bekymrer sig åbenbart om risikoen for miljøet og for os alle sammen - børn såvel som voksne.

Publiceret 02 July 2019 07:00

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt