"Kunstgræs er giftigt, mens der ingen risiko er ved naturlige boldbaner", skriver Charlotte Søllner Hernø.

DEBAT: 'Kunstgræs forbydes flere og flere steder i andre lande'

Charlotte Søllner Hernø, Bygaden 24, Kirke Værløse

Samtidigt med at der anlægges flere og flere kunstgræsbaner i Danmark, så forbydes kunstgræs i stigende grad andre steder i verden, bl.a. i flere stater i USA.

Når kunstgræs forbydes eller opgives, skyldes det, at ansvarlige politikere og myndigheder i andre lande har betænkeligheder ved at udsætte natur, vandmiljø, dyreliv og børns helbred for en ikke ubetydelig risiko.

Tidligere vedblev man med at bruge asbest og PCB, selv om risikoen længe var kendt. Det stoppede først, da anvendelse blev gjort forbudt.

Sætter man sig lidt ind i, hvad kunstgræs er produceret af, og hvad det indeholder, så giver det mening at forbyde anlæggelse af kunstgræsbaner, også selv om infill af udtjente bildæk erstattes med kokosgranulat eller lignende.

Kunstgræs er et petrokemisk produkt, der bl.a. indeholder carcinogener og neurotoxiner. Derudover ses der hyppigere MRSA-infektioner efter småskrammer ved fald, ligesom kunstgræs bliver dobbelt så varmt som naturligt græs, så man brænder sig i solskin.

Endelig er det et stort og helt uløseligt problem, at kunstgræs nedbrydes til mikroplast af sol og vejr samt ved brug, så små plastpartikler ledes ud i naturen og dermed er med til at forurene hele kloden - et problem, der nu er blevet klart for enhver.

Alle problemer kan undgås ved at bevare en naturlig græsbane, der kan bruges uden risiko for nogen eller noget.

Publiceret 04 July 2019 07:15

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt