Helle Vallentin som aktion som valgobservatør. Privatfoto

Helle Vallentin som aktion som valgobservatør. Privatfoto

DEBAT: Valgobservatør i Columbia

Helle Vallentin, Enhedslisten, suppleant til byrådet i Furesø

Jeg deltager som medlem af Enhedslisten i en delegation til Colombia. Delegationen har overvåget de lokale og regionale valg i Colombia d. 27. oktober.

Jeg var søndag valgobservatør i regionen Norte del Santander, nærmere bestemt i byen Tibu, tæt på grænsen til Venezuela. Området er et højrisikoområde på grund af store spændinger mellem regeringen, paramilitære- og oprørsgrupper, der ikke respekterer den fredsaftale der blev indgået i 2016.

I dagene før valget har jeg og Tanja Wol, ligeledes udsendt som valgobservatør, holdt møder med bl.a. Ascamcat en lokal bondebevægelse der arbejder for at sikre småbønders rettigheder til jord og med repræsentanter for FARC der nedlagde våbnene i forbindelse med fredsaftalen. Dele af befolkningen i Norte del Santander mener at fredsprocessen går alt for langsomt og at regeringen ikke opfylder de forpligtelser de påtog sig i forbindelse med fredsaftalen. Det betyder, at den væbnede konflikt i området er eskaleret. 14 dage før afholdelse af valget blev en konservativ borgmesterkandidat i området skudt og dræbt. Et medlem af FARC-Partiet, som ligeledes opstillede til valget blev skudt og dræbt 2 dage før valget.

Valget i Tibu var derfor omgærdet af stor spænding og risiko for sabotage og vold. Jeg ankom til valgstedet kl 7.30 på selve valgdagen. Jeg blev mødt af et massivt opbud af militær og bevæbnet politi. Hele området omkring den skole valget blev afholdt på, var afspærret og på hvert gadehjørnet var der posteret tungt bevæbnet militær. Inde på selve valgstedet var militæret også til stede med maskinpistoler, men det var især politi i skudsikre veste, bevæbnet med skud og slagvåben der fyldte på selve valgstedet.

Selve valgdagen forløb roligt. Der var en del uregelmæssigheder i forhold til reglerne for afholdelse af valg i Colombia. Militæret må slet ikke være til stede under valghandlingen. Jeg observerede at børn ledsagede ældre og handicappede hen til stemmeboksene og satte krydserne på stemmesedlerne. Det er ikke i overensstemmelse med reglerne, da man kan frygte at stemmerne er købt og betalt af nogle af kandidaterne. Udenfor valgstedet kunne Colombianerne få et gratis måltid mad, betalt af partierne mod forevisning af kampagnemateriale fra den pågældende kandidat. Det er ikke ulovligt i Colombia men det regnes på den anden side heller ikke for at være god skik.

Jeg kan slet ikke forestille mig et valg afholdt under disse omstændigheder i Danmark. Konteksten i Colombia er imidlertid en helt anden og set i det lys, fik man nok det bedste ud af en situation som er meget vanskelig. Men et demokratisk valg med lige og fri adgang til at afgive en hemmelig stemme, det var det ikke.

Publiceret 31 October 2019 16:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl