Carsten Gade, rektor på Marie Kruses Gymnasium. Arkivfoto

Carsten Gade, rektor på Marie Kruses Gymnasium. Arkivfoto

DEBAT: Mål hovedet, inden I syr hatten

Carsten Gade, rektor for Marie Kruses Gymnasium

debat Drømmen om, at Furesø Kommune får en offentlig gymnasial ungdomsuddannelse lever i bedste velgående blandt en række fremtrædende politikere – ikke mindst hos borgmester Ole Bondo Christensen og Henrik Poulsen, formand for Udvalg for skole og ungdomsuddannelse.

Man begrunder ønsket om en ekstra ungdomsuddannelse med, at 800-900 unge hver dag forlader kommunen for at gå på en ungdomsuddannelse uden for kommunen. Derfor har kommunen ansøgt Børne- og Undervisningsministeriet om lov til at oprettet et alment gymnasium. Ministeriet har nu givet afslag på ansøgningen med den fornuftige begrundelse, at der i forvejen er en overkapacitet af pladser på de almene gymnasier på Nordsjælland. Derfor forsøger kommunen nu at lokke eksterne udbydere af ungdomsuddannelser til at lægge en filial i kommunen. Ifølge Henrik Poulsen har fire ud af seks omkringliggende gymnasier vist interesse for at oprette en filial eller skabe en eller anden form for campus i kommunen. Det er naturligvis helt legitimt at ønske sig et lokalt offentligt gymnasium inden for kommunegrænsen. Spørgsmålet er imidlertid om der er et reelt behov for en ekstra ungdomsuddannelse i kommunen? Har kommunens unge ikke allerede mange valgmuligheder inden for rækkevidde? Svaret er så afgjort ja. Man skal som bekendt måle hovedet inden man syr hatten. Den visdom kunne man ønske sig, at man i højere grad lod sig styre af i dette spørgsmål frem for af ensidige lokalpolitiske ambitioner som ikke modsvares af et reelt behov hos borgerne. Hvis Furesø Kommune lå i udkantsdanmark med dårlig offentlig transport og langt til nærmest ungdomsuddannelse ville det give god mening at ønske sig en ekstra ungdomsuddannelse.

Men Furesø Kommune er som bekendt ikke i den kategori. Tværtimod. De uge i Furesø har et stort og varieret udbud af offentlige ungdomsuddannelser og specielt STX-uddannelser i de omkringliggende kommuner. Og så må man jo heller ikke glemme, at Marie Kruses Skole de sidste 50 år har udbudt en almen gymnasial uddannelse, STX, og at skolen fra skoleåret 2020 desuden tilbyder HF. Hvorfor er det et problem, at de unge fra Furesø går på gymnasier i de omkringliggende kommuner eller vælger det lokale private gymnasium? Er det transporttiden, der er et problem for de unge? Mener man virkelig, at der er for langt fra Farum til Birkerød eller Allerød eller fra Værløse til Ballerup, hvor der som bekendt tilbydes plads på gode og veldrevne offentlige gymnasier? Er det ikke vigtigere, at de unge rent faktisk har mange ungdomsuddannelser at vælge imellem inden for kort afstand, end at kommunen får en ekstra ungdomsuddannelse? Ministeriets vurdering i sagen er klokkeklar: Der er ikke brug for et ekstra gymnasium på Nordsjælland - og da slet ikke i Furesø Kommune. Tværtimod vil det være uansvarlig omgang med offentlige midler at udvide gymnasiekapaciteten i en situation, hvor der i forvejen er ledige pladser på hovedparten af gymnasierne på Nordsjælland.

Så kære Ole og Henrik med flere: Mål hovedet, inden I syr hatten – der er ganske enkelt ikke behov for et ekstra gymnasium i Furesø Kommune.

Publiceret 18 November 2019 14:00