Hunden Nynne hjælper medarbejderne på driftgården med at fange rotter. Her er den med sin ejer Jørn Andersson (fotos: Stig Tolderlund).

Hunden Nynne hjælper medarbejderne på driftgården med at fange rotter. Her er den med sin ejer Jørn Andersson (fotos: Stig Tolderlund).

Rottefænger med pels og fire ben

Firbenet medarbejder hos driftgården i Værløse hjælper til at med rottefangst i hele kommunen

Af
Stig Tolderlund

En af medarbejderne på Driftgården i Værløse har pels og fire ben.
Det er gravhunden Nynne, som hjælper medarbejderne med at fange rotter i Værløse og Farum. Hunden er den seneste fornyelse i arbejdet med at bekæmpe rotter. Den tilhører Jørn Andersson.
"En dag opfordrede vores leder Gert mig til at tage hunden med. Siden har den været en god hjælper og er blevet kendt i store dele af kommunen", siger Jørn Andersson.
"Vi andre kan ikke lugte, hvor rotten sidder, men det kan hunden. Engang var vi på en daginstitution, hvor rotten sad i en papkasse. En anden gang var der en rotte i et køkken, hvor den sad nede mellem grynene. Hunden lokaliserede den. En anden gang fik vi et opkald fra to private borgere. Der var en rotte på deres toilet. Nynne løb lige ind på toilettet, så lød der kamplyde, og så lå der en død rotte", fortæller Jørn Andersson.
Hunden har også lavet opsøgende virksomhed.
"Vi havde fået en anmeldelse fra en husejer om en rotte. Mens vi undersøgte huset, var Nynne løbet ind til naboen. Herfra gøde hun pludselig, og vi gik derover, og der holdt hun en rotte i skak i vaskerummet. Naboen havde slet ikke vidst, at der var en rotte".
Når Nynne har fanget en rotte, vil folk gerne give den godbidder.
“Men hun er meget kræsen, Så jeg plejer at spørge folk, om de har noget tartar”, siger Jørn Andersson.

Skydes med spyd

Genbrugsstationen har også andre midler til rottebekæmpelse. Der er blandt andet systemet Wisetrap, der kom frem for nogle år siden.
"Det sættes ned i kloakken. Den har en føler, som kan lokalisere rotterne. Når en rotte kommer forbi, skydes den med spyd og skylles ud med spildevandet", fortæller Jørn Andersson.
Man kan aflæse, hvor mange rotter, der bliver skudt.
“Vi har skudt 6000 rotter på fem år”, siger Jørn Andersson.
Medarbejderne på driftgården har også et røgapparat til sporing af rotter.
“Mistanken vil altid gå mod kloaksystemet Røgtesten afslører, om der er utætheder i kloaksystemet. Det kan være på den måde, rotten har lavet hul.


Nynne går i flæsket på en rotte, denne gang dog en modelrotte.

Nynne går i flæsket på en rotte, denne gang dog en modelrotte.

Udstyret efterses inden afgang.

Udstyret efterses inden afgang.

Rottefælder er driftgården også i besiddelse af.

Rottefælder er driftgården også i besiddelse af.

Publiceret 31 July 2014 11:34

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt