Portene til Farumgård er stadig lukkede, og det ærgrer ejeren, Kresten Bergsøe, der sådan set sammen med kommunen havde fundet en løsning på en alternativ stiføring for offentligheden. Arkivfoto

Portene til Farumgård er stadig lukkede, og det ærgrer ejeren, Kresten Bergsøe, der sådan set sammen med kommunen havde fundet en løsning på en alternativ stiføring for offentligheden. Arkivfoto

Løsning var fundet men så gik sagen i hårdknude:

Farumgårds porte er stadig lukkede

Farumgård er sådan set klar til at genåbne portene for offentligheden, men nu har en politianmeldelse sat en stopper for det

Af
Helene Stolle

Tilbage i juli måned blev portene til den offentlige adgang til parkområdet ved den smukke, gamle herregård, Farumgård, lukket. Det var ejeren af herregården, Kresten Bergsøe, der valgte at spærre adgangen, da deres havemand blev slået ned, fordi han bad en cyklist om at respektere reglerne og dermed trække sin cykel.
Læs også: Efter trusler om vold og overfald: Farumgårdejer har måtte lukke offentlig sti
De lukkede porte har skabt en del debat, for mange farumborgere og andre besøgende er kede af ikke at kunne tage turen gennem den smukke park ned til Farum Sø. Men også Kresten Bergsøe er trist over beslutningen - og til furesøavis.dk den 1. august fortalte han: “Jeg håber og regner med, at vi med borgmesterens hjælp kan finde en løsning på problemet”.
For nylig blev en løsning ifølge Kresten Bergsøe faktisk også fundet.
“Efter et langstrakt forhandlingsforløb med kommunen er vi endt med en alternativ stiføring. Borgmesteren, som har været direkte involveret i forhandlingerne, står bag løsningen, og selvom den ikke er perfekt, er den attraktiv, fordi den giver offentligheden direkte adgang til ideallinien i barokanlægget, en tættere kontakt med parken, et bedre overblik over ejendommen samt et længere og mere kuperet stiforløb”, fortæller han til Furesø Avis.
Der er bare ét problem, selvom løsningen sådan set er fundet. Kresten Bergsøe har nemlig modtaget en politianmeldelse fra kommunen. En anmeldelse, der går på forståelsen af den fredning, der er tinglyst for Farumgård.
Fredningen går tilbage til 1949, hvor den tyske nonneorden Ursula Søstrene mere eller mindre frivilligt blev pålagt at åbne Farumgård for offentligheden.
Fik du læst: Huspriserne i Furesø stiger og stiger 
“Allerede dengang var fredningen kontroversiel med en uhørt offentlig adgang direkte gennem en privat bolig. Netop derfor blev fredningen udformet med en række begrænsninger for trafikken og mulighed for ejerne at tilbagekalde tilladelsen til den offentlige trafik, hvis den var til væsentlig gene”, fortæller Kresten Bergsøe og understreger, at det jo netop er den til mulighed, han har benyttet sig af denne sommer, efter den ubehagelige hændelse mod havemanden.
“Men kommunen læser ikke fredningen på samme måde”, tilføjer han og lægger ikke skjul på, at han ærgrer sig over, at sagen nu er gået i hårdknude.
“Farumgård har været i familiens eje siden 1965, og vi har ikke - og har aldrig haft - noget imod, at dele Farumgårds glæder med de borgere, der respekterer reglerne for den offentlige adgang”, fortæller Kresten Bergsøe og forklarer, at hvis den nye stiføring, der er fundet frem til, skal etableres, så skal der sættes gang i en ny fredningssag.
“Men det er kun Furesø kommune eller Danmarks Naturfredningsforening, der kan starte fredningssagen - og det vil de ikke. Det er jeg selvfølgelig uforstående over for. Hvorfor er Furesø Kommune i 2016 indstillet på at finde en løsning, og når den så endelig findes i 2017, vil kommunen ikke igangsætte den fornødne fredningsprocess. Vi forstår ikke, at politikerne ikke vil sikre en frivillig fredning, hvor der fortsat er adgang til stedet men på en måde, som er forenlige med Farumgård som privatbolig”, siger Kresten Bergsøe.

Klar til at åbne portene

Selvom hele sagen om Farumgård altså er gået i hårdknude, har Kresten Bergsøe ikke tænkt sig at lukke portene om den gamle herregård totalt.
“Vi håber selvfølgelig, at fredningssagen kan sættes i gang snarest, så portene kan åbnes helt. Indtil da er vi parate til i et vist omfang at åbne Farumgård for guidede ture. Grupper med interesse i kultur, have, natur og arkitektur er velkomne. Det skal bare aftales på forhånd”, siger Kresten Bergsøe.
Furesø Avis har prøvet at få en kommentar til sagen fra Furesø Kommune.

Publiceret 23 September 2017 08:17

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt