Arkivfoto

Arkivfoto

DEBAT:

"Stien gennem Farumgård"

W. Nansen, Gedevasevej 32, Farum

Ferien er slut og jeg ser, at der er en debat om den offentlige sti gennem Farumgård.
Inden ferien gik jeg - som så mange gange tidligere - ad stien. Ved plænen blev jeg passet op af en mand, som stillede sig i vejen og fortalte truende, at jeg ikke kom videre. Havde jeg læst sedlen, som han havde hængt op på lågen indtil Farumgård, ville jeg vide hvorfor.
Ejeren forklarede så, at hans gartner var slået ned af en cyklist som cyklede på stien og at det var dette, som gjorde, han havde spærret stien for offentligheden.
Jeg gjorde ejeren opmærksom på, at det er en myndighedsopgave at sikre stier og veje. Ejeren var dog ikke enig heri, fordi han ejede jorden.
Under samtalen med ejeren kom det frem, at der er en helt anden dagsorden. Det er ikke for beskytte ansatte mod overfald, han har spærret stien. Ejeren fortalte, at han ikke ville hindre offentligheden adgang. Tværtimod ville han arrangere omvisninger på Farumgård, når stien var blevet lukket.
Så kunne offentligheden få adgang til at se hele Farumgård. Indvendig som udvendig.
Ejeren vil også lave arrangementer i haven, som offentligheden får adgang til.
Ejeren af Farumgård har øjensynlig - efter hans eget udsagn - gennem 13 år søgt at få den stien lukket. Jeg er forundret over, at han overhovedet har overtaget Farumgård. Denne adgang har eksisteret i generationer. Det kan ikke have været nogen overraskelse for den nuværende ejer, at der er en offentlig sti gennem Farumgård.
Sagen belyser en bekymrende mangel på retstilstand i Furesø Kommune/ Nordsjællands Politikreds. Ingen er overhovedet i tvivl om, at det, som foregår, er ulovligt, og dog forsætter det uantastet.
Der er i området - i det gamle Farum - masser af stier og veje på private matrikler som offentligheden har adgang til. Det vil blive fuldkommen uoverskueligt, hvis ejere blokere private stier og veje som offentligheden har adgang til, fordi der sker en overtrædelse af lovgivningen.
Både på stien gennem Farumgård - og på andre veje og stier - skal folk kunne færdes uden at blive overfaldet. Men det er en sag for politi - og i tilfældet med Farumgård - arbejdstilsynet.
Det er trist, at den selvtægt, ejeren af Farumgård udviser, vedblivende foregår uantastet.

Publiceret 04 October 2017 00:00

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt