Sidst placerede Furesø sig på en 10. plads blandt de danske kommuners idrætsforhold, men en ny undersøgelse fra Dansk Idrætsforbund rangerer nu Furesø helt nede på en 58. plads. Arkivfoto

Sidst placerede Furesø sig på en 10. plads blandt de danske kommuners idrætsforhold, men en ny undersøgelse fra Dansk Idrætsforbund rangerer nu Furesø helt nede på en 58. plads. Arkivfoto

Furesø styrtdykker i idrætsundersøgelse

Både politikere og idrætsforeninger er overraskede over, at Furesø kommune falder markant i Dansk Idrætsforbunds nye store kommuneundersøgelser blandt idrætsforeninger. Men der slutter enigheden også

Af
Af Anne Lønstrup

Fra en 10. plads til en 58. plads. Furesø Kommunes placering er ikke imponerende i den undersøgelse af idrættens rammebetingelser, som Dansk Idrætsforbund, DIF, har lavet blandt alle deres medlemsforeninger rundt om i landets kommuner. Ifølge undersøgelsen, som blev offentliggjort i sidste uge, vurderer idrætsforeningerne i Furesø, at rammebetingelserne for idrætten er faldet markant siden 2013, da undersøgelsen sidst blev gennemført.
Fik du læst: Se billederne: Fly og helikopter blev flyttet - det var noget af et særsyn
Både formanden for Kultur-, Fritid- og Idrætsudvalget Helle Katrine Møller (B) og formand Furesø Idrætsråd, FIR, Lars Køster Svendsen er stærkt overraskede over, at Furesø bevæger sig 48 trin ned ad ranglisten, og Lars Køster Svendsen kalder det ”et kæmpe wake-up call til byrådet og især til Kultur,- Fritids- og Idrætsudvalget.”
”Jeg er ikke overrasket over, at vi falder i undersøgelsen, men jeg er voldsomt overrasket over, at vi falder så markant. Det er et udtryk for, at de subjektive oplevelser i foreningerne er meget stærkere, end jeg troede,” siger han.

Usikkerhed hos foreningerne

De to parter er dog langt fra enige om, hvad der er årsag til Furesøs markante fald på ranglisten.
”Hvis du spørger i idrætsforeningerne, sender medlemmerne af Kultur-, Fritids-, og Idrætsudvalget et klart signal om, at frivillighed ikke er prioriteret. Det bliver udvalget nødt til at stå på mål for,” siger Lars Køster Svendsen.
Fik du læst: Nu rykker erhvervslivet i Furesø tættere sammen  
Ifølge ham føler foreningerne sig ikke inddraget, f.eks. efter at kommunen har fjernet de små puljer med midler til vedligeholdelse og etablering af faciliteter, som foreningerne tidligere kunne søge.
Han mener, at det skaber støj hos foreningerne, at den nye hal i Søndersø ikke er blevet leveret som aftalt. Og så er han kritisk over for det, han kalder for ”kommunens konstante fokus på nedskæringer”. Alt sammen er det med til at skabe usikkerhed hos foreningerne, understreger han.

Slås om banerne

”Faktuelt ligger vi i toppen, når man måler i tilskud til idræt pr. indbygger, det viser undersøgelsen også. Vi har i Furesø mange store foreninger, og vi har en meget høj foreningsdeltagelse, og det er bagsiden af den succeshistorie, som bliver målt i DIFs undersøgelser. Sagen er blandt andet, at foreningerne ikke kan komme til for hinanden i nogle af vores faciliteter. De slås om banerne,” siger Helle Katrine Møller til Furesø Avis.
Fik du læst: Ung kandidat: "Stop nu Farum-Værløse-snakken"
”De gode faciliteter afspejler sig desværre ikke i tilfredsheden hos foreningerne, som er dalende til trods for, at Furesø de seneste fire år har brugt ca. 30 mio. kr. på nye idrætsfaciliteter, fjernet ellers vedtagne besparelser på 2,5 mio. kroner og øget rammen for aktivitetstilskud med ca. 10 procent, siger hun i en pressemeddelelse fra kommune.
Lars Køster Svendsen mener ikke, at kommunens økonomiske bidrag til idrætten er et argument i sig selv.
”Hvad kommunen bruger af penge på idrætten, er indregnet i undersøgelsens samlede score, så om Furesø Kommune bruger flere eller færre penge på idrætten end for fire år siden, er ikke et argument,” siger Lars Køster Svendsen, som fastholder, at politikerne må forholde sig til, at foreningerne oplever situationen væsentligt dårligere end for fire år siden.

Idrætsrådet inviterer til debat

Angående dialog om idrætsforholdene er der måske håb
“Vi har i de seneste år haft meget tætte drøftelser med foreningsrepræsentanterne om alt fra lokaler til tilskudsordninger, samt hvordan vi styrker frivilligheden i foreningerne. Men det kan være, vi skal ind og se på, om den dialogform er den rigtige. Det må vi tage en snak med foreningerne om i den kommende tid,” siger Helle Katrine Møller og tilføjer, at foreningslivet er en uhyre vigtig del af det civile liv.
Furesø Idrætsråd inviterer borgere i Furesø til vælgermøde i Teatersalen i Kulturhuset i Farum 9. november klokken 19.00. Alle partiers spidskandidater har sagt ja til at stille op.Om undersøgelsen...

Dansk Idrætsforbund laver rangeringen af landets kommuner ud fra dataudtræk om kommunernes økonomi og fra en spørgeskemaundersøgelse til samtlige DIF- og DGI-foreninger.

Spørgsmålene har taget udgangspunkt i 21 parametre inden for ”faciliteter, frivillighed, idrætspolitik og økonomi”.

Se rangeringen og undersøgelsen fra DIF her

Publiceret 02 November 2017 10:31