Jesper B. Korndal bor i dag i København, men det er barndommen og opvæksten i Farum, der danner ramme for digterens kommende udgivelse. Foto: Kristina Pihl

Jesper B. Korndal bor i dag i København, men det er barndommen og opvæksten i Farum, der danner ramme for digterens kommende udgivelse. Foto: Kristina Pihl

Digtsamling sætter fokus på Farum

Digter Jesper B. Korndal egne minder om barndoms- og ungdomsårene i Farum bliver nu til en digtsamling

Af
Af Kristina Pihl

”Det kan selvfølgelig godt være, at det bliver mere rosenrødt med årene, men for mig var det virkelig et godt sted at vokse op, spille fodbold og have sin familie.”
Sådan lyder det fra Jesper B. Korndal, da jeg går en tur med ham i barndomskvarteret på Pipersvej i Farum.
Jesper B. Korndal er digter og er i gang med at skrive en digtsamling om barndomsbyen. Digtsamlingen, der efter planen udkommer i 2018, bliver Jesper B. Korndals femte udgivelse, og den kommende digtsamling har en helt særlig plads i den 36-årige digters hjerte. Selv beskriver han bogen som en tur 'down memory lane ' - et tilbageblik der sender tankerne tilbage på skoleårene på Stavnsholtskolen og spisefrikvartererne på Farum Bytorv.
Fik du læst: Lokale ildsjæle bag læsefestival: "Bøger skal være for alle"
“I kraft af at jeg er blevet ældre, har jeg ligesom fundet ud af, hvad der betyder noget, og hvor specielt stedet er for mig. Det er et rigtig godt lyrisk skattekammer for mig at komme ned gennem barndommens stier og ligesom også føle, at man har hjemme et sted, hvilket jeg tror, er vigtigt her i livet, ” fortæller Jesper B Korndal.

Farum Midtpunkt

Digtene vil være opdelt efter steder, begivenheder eller emner, som har haft en særlig betydning for hans liv. Farum Midtpunkt hvor Jesper B. Korndal boede sit første leveår og senere ofte besøgte, vil derfor få en stor rolle i digtsamlingen.
Fik du læst: Vellykke nytårstur ved Mølleåen
 “Midtpunkt har stadigvæk en særlig plads i hans hjertet. Jeg har mange barndomsminder derfra, fordi min far var ejendomsmester. Jeg husker, hvordan der hvert år var fodboldturneringer, men også sådan noget som gangstrøgene står tydeligt for mig,” forklarer Jesper B. Korndal.

Kun fokus på Farum

Sidste år kunne Jesper B. Korndal fejre sit 10 års jubilæum som forfatter. Siden han udgav sin første digtsamling i 2007, har lysten til at skrive om Farum ligget i baghovedet.
”Jeg har skrevet lidt om Farum og puttet lidt ind i mine digtsamlinger, men jeg har hele tiden haft den tanke, at jeg på et tidspunkt skulle udgive en helt digtsamling kun om Farum. Det er der ikke nogen andre, der har gjort, så det synes jeg, er på tide,” lyder det fra digteren.
Fik du læst: Årets Furesøborger kåret: "Vi er heldige at have dig"
Kort inden jul lagde Jesper B. Korndal et digt op i Farum-gruppen på facebook, og her oplevede han stor interesse for projektet. De mange positive tilkendegivelser har givet ham blod på tand til at gøre digtsamlingen færdig i år, og han er allerede langt i processen. Nu bliver den store udfordring at vælge ud i materialet.
”Det svære her i Farum bliver at skære ned, fordi der er så mange følelser, og der er så meget at skrive om. Det er jo hele min opvækst og også til dels mit voksenliv, der skal ned på papir”.

Skabe genkendelighed

Jesper B. Korndal bor ikke længere i Farum. I 2007 rykkede han teltpælene op og flyttede til København. Flytningen til hovedstaden betød startskuddet på karrieren som digter, men samtidig gav det ham også mulighed for at se Farum udefra.
”Jeg kunne ikke have skrevet digtsamlingen, hvis jeg havde boet i Farum indtil nu. Jeg tror, det med at komme væk og se byen med helt andre øjne gør, at man pludselig får øjnene op for nogle helt nye ting, og så kan det godt være, at man ser det lidt som et glansbillede, men jeg nyder stadigvæk at være i Farum,” fortæller han.
Fik du læst: Liberal Alliance i Furesø: " Vi skal blive i regeringen"
Jesper B. Korndal lægger stadig vejen forbi Farum, hvor hans forældre og søster og hendes familie stadig bor i villaen på Pipersvej, hvor det hele startede. Familiebesøgene i barndomsbyen sender tankerne tilbage til Jesper B. Korndal egen tid i Farum, og samtidig giver det inspiration til kommende digte. I 2018 vil han derfor hyppigere tage turen til Farum med notesbogen, så de sidste ting til bogen kan blive klar.

S-togsture

'Farum - toget kører ikke længere' bliver titlen på Jesper B. Korndal første digt i Farum-bogen. Digtet bliver en hyldest til Jesper B. Korndals mange s-togsture fra København til Farum. For ham har sætningen en helt særlig betydning.
“Når man har taget toget tilpas mange gange, så er det altid, at 'toget kører ikke videre', og det synes jeg bare, er så god en symbolsk betydning på alle måder. Når man har hørt den sætning flere end 100 gange i ens liv, så bliver den bare ved med at hænge der,” fortæller han.
Fik du læst: Mere hjælp til selvbetjening
Jesper B. Korndal håber, at hans kommende digtsamling vil skabe genkendelighed i nuværende eller tidligere Farumborgere, så også de selv bliver sendt en tur 'down memory lane.
”Det skal ikke bare være noget navlebeskuende noget. Jeg vil forsøge at male nogle billeder, som folk kan genkende sig selv i eller endnu bedre kan udlede deres egne ting af,” lyder det fra Jesper B. Korndal.
Digtsamling vil blive udgivet af det københavnske lyrikforlag Gentlemen's Jockey Club.


 
Læs et af Jesper B. Korndals digte her:

Farum
toget kører ikke videre...
Farum
drømmenes bagtæppe
barndommens mistede balloner
der flyver rundt endnu
om natten
når søvnen ikke vil sove
Farum Midtpunkt
er der
det er der alt sammen
fodboldbanerne, stierne, gangbroerne
de flyvende legehuse
op ad voldene
sommerfugle
når jeg ser dig
det ændrer sig
aldrig...

Publiceret 12 January 2018 00:00

Gratis film med Farum Jazzklub

arrangement Gratis filmforevisning ved Farum Jazzklub inviterer til gratis filmforevisning for medlemmer i Grafen i Farum Kulturhus torsdag 21. november kl. 18.

Her viser man 'Round Midnight', en film om Dexter Gordon fra 1986.

Filmen er en Hollywood-produceret spillefilm der handler om Jazz og jazzmusikere i slutningen af 1950'erne. Dale Turner, der et jazzgeni på en saxofon, har svært ved at blive anerkendt i hjemlandet USA. Han flytter derfor til Paris, hvor han bliver venner med musikelskeren Francis, der designer plakater.

Filmen er både humoristisk og rørende og rummer mange musiske indslag med datidens musikere. I filmen medvirker bl.a Mads Vinding, Palle Mikkelborg, Herbie Hancock, John McLaughlin, Wayne Shorter, Ron Carter og flere andre.

Filmen viser omkostningerne ved en kunstnerisk aktivitet der er så intens og krævende, men samtidig er den en hyldest til det frigørende og inspirerende i jazzen.

Filmen er med engelsk tale og ikke tekstet.

jesl