Borgmester Ole Bondo Christensen (A) har ikke opgivet kampen mod udligningsreformen.

Borgmester Ole Bondo Christensen (A) har ikke opgivet kampen mod udligningsreformen. Arkivfoto

Borgmestre protesterer over udligning

Sammen med Rudersdals borgmester, Jens Ive, har Ole Bondo Christensen appelleret til økonomi- og indenrigsministeren om en mere rimelig udligning

Af
Anne Lønstrup

Sammen med borgmester Jens Ive (V) fra Rudersdal retter Ole Bondo Christensen (A) fra Furesø en appel til økonomi- og Indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, om at få skabt en mere rimelig økonomisk udligning for de to kommuner.

Ole Bondo Christensen peger blandt andet på, at Furesø Kommune vil komme til at lide under et årligt tab på 25 mio. kr. på grund af en opdatering af indvandreres uddannelsesbaggrund, som ifølge borgmesteren har store mangler.

”Opdateringen er gennemført på et mangelfuldt grundlag, hvilket et samlet byråd i Furesø Kommune har fremført en kritik af,” lyder det fra Ole Bondo Christensen i en pressemeddelelse.

Han konstaterer, at opdateringen af uddannelsesstatistikken hviler på en spørgeskemaundersøgelse om indvandreres selvvurderede uddannelse, som kun 37 pct. af de adspurgte har besvaret. Han fastslår også, at Økonomi- og Indenrigsministeriet har anerkendt, at undersøgelsen er usikker. Men ikke desto mindre kommer netop denne undersøgelse til at koste kommuner som Gladsaxe, Fredensborg, Hillerød, Rudersdal, Furesø og København betydelige millionbeløb, som vil udløse enten serviceforringelser eller højere skat.

Vi har stadig ikke hørt fra ministeriet, men ser meget frem til et svar og en videre dialog

Ifølge Ole Bondo Christensen bør Folketinget kompensere de ramte kommuner, indtil der er fundet en permanent løsning på den kommunale udligningsordning.

”Der må findes en model for at kompensere de kommuner, der lider et tab som følge af problemstillingen om indvandreres uddannelsesoplysninger. Alternativt står tilfældige kommuner til en urimelig og uforklarlig reduktion i serviceniveauet”.

Ole Bondo Christensen og Jens Ive har bedt advokatfirmaet, Nielsen Nørager, vurdere muligheden for, at ministeren kan se bort fra statistikken, og det kan ministeren ifølge advokatfirmaet.

Borgmestrenes henvendelse til ministeren slutter med en kraftig opfordring til at finde en løsning på problemet, indtil politikerne på Christiansborg kan blive enige om en permanent model for den økonomiske udligning mellem landets kommuner.

”Vi har stadig ikke hørt fra ministeriet, men ser meget frem til et svar og en videre dialog. De store beløb, der indgår i udligningen har væsentlig indflydelse på kommunens økonomiske rammer, og dermed også det budget, som vores byråd kan lægge for de kommende år,” siger kommunaldirektør Christine Brochdorf til Furesø Avis.

Publiceret 28 May 2018 12:45