Her ses de to træer ved Kasernehaven. Det er træet til venstre, der var været udsat for hærværk.

Her ses de to træer ved Kasernehaven. Det er træet til venstre, der var været udsat for hærværk. Foto: Benedicte Isabella Dyekjær

Opfordring efter hærværk mod bevaringsværdigt kastanjetræ: "Hold jer fra selvtægt"

Et bevaringsværdigt kastanjetræ ved Kasernehaven har været udsat for hærværk, og episoden er ikke den eneste i Furesø

Af
Kristina Pihl

Hærværk Et af de gamle, bevaringsværdige kastanjetræer ved Kasernehaven er stærkt medtaget efter, at det har været udsat for hærværk.

Grundejerforeningen skriver på deres hjemmeside, at der er boret et dybt hul i træet, inden der er hældt Roundup i, som et forsøg på at 'dræbe' træet. Træet er ét af to bevaringsværdige kastanjetræer ved Regimentsvej, og der skal derfor søges om dispensation, hvis træet skal fældes. Meldingen fra grundejerforeningen lyder dog, at de ikke har planer om at fælde træet, da der stadig er nogle friske grene tilbage.

"Bestyrelsen vil, sammen med beboerne i Kasernehaven, gerne sende et utvetydigt signal om, at denne adfærd er helt uacceptabel og altid vil resultere i en politianmeldelse," skriver bestyrelsen på deres hjemmeside.

Et voksende problem

Benedicte Isabella Dyekjær, der er skov- og landskabsingeniør i Furesø Kommune, har tilset træet ved Kasernehaven. Hun fortæller, at det ikke er første gang kommunen oplever den type hærværk.

Gennem de sidste to år har der været lignende episoder mod Ahornstræer ved Højeloft Vænge og Skovgård Alle, hvor træerne blev skåret halv igennem med en sav, fik boret huller og hældt væske i. Der har været hærværk mod et bevaringsværdigt asketræ ved Fritidshjemmet Fuglsang, hvor der blev boret 11 huller. Benedicte Isabella Dyekjær husker også en episode ved Søndersø, hvor der blev banket kobbersøm i nogle træer. En person blev dømt i sagen.

Politianmeldelse og retssag

Hvis et træ bliver udsat for hærværk, kan det typisk se i træets krone, hvor bladene visner, og grenene går ud. Ifølge Benedicte Isabella Dyekjær er det ikke altid, at træet går helt ud, men træets æstetiske udtryk forringes, og det kan på sigt blive til et risikotræ, som kan vælte, knække eller tabe store grene, og derfor må træet ofte fældes.

Opfordringen fra Benedicte Isabella Dyekjær er klar:

"Lav aldrig selvtægt. Det er ulovligt og bliver politianmeldt, og hvis man finder ud af, hvem der er, bliver man retsforfulgt. Man går ikke ud og gøre skade på andre folks ejendom," lyder der fra Benedicte Isabella Dyekjær.

Der er boret et hul i kastanjetræet, inden der formentlig er hældt Roundup i.

Der er boret et hul i kastanjetræet, inden der formentlig er hældt Roundup i. Foto: Benedicte Isabella Dyekjær

Publiceret 09 June 2018 06:10