Peter Hougaard (t.v) og Rasmus Brydesen (t.h) har begge børn i Kildehuset.

Peter Hougaard (t.v) og Rasmus Brydesen (t.h) har begge børn i Kildehuset. Foto: Kristina Pihl

Far om udsigten til at Kildehuset flyttes: ”Det minder om diktatur”

Flere forældre fra Kildehuset står uforstående overfor kommunens ønske om at flytte Kildehuset til Farum Vest

Af
Kristina Pihl

Da Jens Walter og hans kone for godt tre år siden flyttede til Farum, kendte de ikke meget til institutionerne i Furesø Kommune. Så da der skulle findes institutionsplads til parrets søn, valgte de at forhøre sig blandt deres netværk. Her blev de anbefalet Kildehuset. Efter et besøg i institutionen følte både Jens Walter og hans hustru, at institution var et trygt sted for deres søn at gå. Parret har siden været rigtig glade for at have deres nu 2-årig søn gående i Kildehuset. Jens Walter ærgrer sig over udsigten til, at Kildehuset måske skal flytte til Bifrost:

”Jeg tror ikke, det skaber synergi at samle tre institutioner i Farum Vest. Vi vil gerne have en lille institution og muligheden for at vælge. Fjerner du Kildehuset, fjerner du en lille institution og udbuddet af daginstitutioner bliver mindre,” fortæller han.

I et oplæg, som forvaltningen i Furesø Kommune fremlagde ved Udvalget for dagtilbud og familiers møde 6. juni, fremgår det, at en flytning af Kildehuset skal sikre bedre pædagogiske rammer blandt andet gennem indretningen af mindre rum, hvor der kan være legezoner. Jens Walter mener ikke, at det er nødvendigt med en flytning:

”Det er et gammelt hus, som ikke er bygget til institution, men det er en del af charmen. Mit barn bliver ikke gladere af, at der er det nyeste legetøj eller nyeste faciliteter, men dét, der gør ham glad, er, at der er tryghed og nærvær, og det er der i Kildehuset,” siger Jens Walter.

En perfekt placering

Rasmus Brydesen er far til Viggo på 16 måneder, der har gået i Kildehuset siden 1. april.

”Der er overskud og en særlig sjæl og stemning i Kildehuset, og det mærker man, når man kommer ind. Det er fantastisk ærgerligt, hvis man vælger at flytte Kildehuset, og jeg forstår ikke politikernes argumentationen. Hvorfor lukker man en institution, som åbenlyst leverer kvalitet?” lyder det fra Rasmus Brydesen.

Kildehusets adresse ved Farum Hovedgade - tæt på kulturparken og Farum Sø - gør, ifølge Ramus Brydesen, institutionens placering optimal for børne. Han har svært ved at se de samme muligheder i Bifrost.

”Jeg tror ikke, man skal undervurdere rammerne. Villaen ligger fantastisk og har sjæl og emmer af Pippi Langstømpe-stemning. Det er en dejlig snørklet legeplads med alle de kvaliteter, som en tryg institution skal have. Hvis politikerne tror, de kan flytte Kildehuset og at den automatisk genopstår som sig selv, løber de en kæmpe risiko, for det tror jeg ikke nødvendigvis, at man kan,” fortæller Rasmus Brydesen.

Borgerinddragelse eller ej?

Furesø Kommune nedsatte i 2017 en arbejdsgruppe af forældre, ledere og medarbejdere fra Kildehuset. Arbejdsgruppen skulle kigge på forskellige fremtidsscenarier for Kildehusets. Gruppen præsenterede deres forslag om en renovering og istandsættelse af institutionen på Udvalget for dagtilbud og familiers møde i marts. Arbejdsgruppen havde valgt kun at undersøge Kildehusets fremtid med udgangspunkt i placeringen ved Hovedgaden.

I maj bad udvalget forvaltningen om at undersøge muligheden for at flytte Kildehusets til Bifrost.

”Det skriger til himlen, at arbejdsgruppen er blevet kørt over, og det var fuldstændig spil for galleriet fra kommunens side. De siger, at de laver borgerinddragelse, men det er der bare ikke noget som helst af. Det er diktatur,” lyder det Peter Hougaard, der er far til en datter i Kildehuset.

Forvaltningen præsenterede ved sidste udvalgsmøde resultaterne af deres undersøgelser. Forvaltningen oplyser, at flyttes Kildehuset til Bifrost, vil det samlede grundareal for institutionen udvides fra 1400 m2 til 2700 m2. Derudover kan der etableres yderligere 11 institutionspladser, så Kildehuset består af 24 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn.

”Det er ikke nødvendigvis lut og lagkage, hvis man øger størrelsen på institutionerne. Der er større nærvær, når du har en lille institution, og jeg kunne se det fra mine to større børn, som har været gennem en lignende øvelse igennem i Egedal Kommune. Der kommer flere sygedag i en større institution og der kommer flere voksne ind over, som børnene skal forholde sig til, fordi der kommer flere vikartimer. Det giver dårligere trivsel og større utryghed. Børnene bliver simpelthen mere stresset, og det synes jeg ikke er noget, man har med i ligningen her,” siger Peter Hougaard.

Ved udvalgsmødet 6. juni stemte Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for at flytte Kildehuset, mens Enhedslisten og Venstre stemte imod. Venstre og Enhedslisten brugte deres standsningsret, og sendte dermed sagen tilbage til byrådet, som skal tage stilling til Kildehusets fremtid på byrådsmødet 27. juni.

Læs udvalgsformand Bettina Ugelvig Møllers svar på krikken i linket herunder:

Publiceret 18 June 2018 10:00