Ryetbo indkøber hvert år nye bassiner fra Fætter BR til om sommeren, så beboerne kan få kølet deres fødder. I år er de blevet brugt ekstra flittigt.

Ryetbo indkøber hvert år nye bassiner fra Fætter BR til om sommeren, så beboerne kan få kølet deres fødder. I år er de blevet brugt ekstra flittigt. Foto: Kimmie Hetland

Plejehjem: Varmen kalder på is og kølige fodbade

De høje sommertemperaturer kan være svære at klare for især de ældre. På plejehjemmet Ryetbo i Værløse står den derfor på både is, frugt, saftevand og kølige fodbade

Af
Kimmie Hetland

Rundt om et grønt plasticbassin sidder fire ældre mennesker. Fødderne er stukket ned i køligt vand, der bliver serveret rødt saftevand og sygeplejersken spørger, om der er nogle, der måske har lyst til lidt chips. Selvom der er varmt udenfor, er der ikke meget at klage over på Ryetbo. Det skulle måske lige være, at der ikke er kommet lak på tæerne.

Når det er så varmt, som det er lige nu, så er vi nødt til at huske de ældre ekstra meget på at drikke rigeligt med væske og at få lidt ekstra salt. Men det skal gøres på en hyggelig måde

”Vi er meget opmærksomme på, hvordan vores beboere har det, og lige nu kan det godt være en udfordring med varmen”, siger Lise Bligaard, som er forstander på Ryetbo. Hun er selv kørt efter is flere gange for at fylde fryseren op på plejehjemmet og dypper også gerne fødderne i plasticbassinerne. Nogle af de ældre er nemlig ikke altid så glade for at få fødderne ned i koldt vand, men så hjælper det, hvis de kan spejle sig i, hvad personalet gør, fortæller Lise Bligaard.

Ekstra væske

Efterhånden er det ikke gået nogens næse forbi, at det er en meget varm sommer i år. Det er derfor ekstra vigtigt at huske at få nok væske. Ikke mindst på plejehjemmet Ryetbo i Værløse, hvor over halvfems procent af de ældre er demente og skal have lidt mere hjælp til at huske det.

Karen Kastrup nyder at plaske med fødderne i det kølige vand og samtidig snakke med de andre beboere.

Karen Kastrup nyder at plaske med fødderne i det kølige vand og samtidig snakke med de andre beboere. Foto: Kimmie Hetland.

”Når det er så varmt, som det er lige nu, så er vi nødt til at huske de ældre ekstra meget på at drikke rigeligt med væske og at få lidt ekstra salt. Men det skal gøres på en hyggelig måde – derfor lokker vi med ispinde og chips”, siger Miriam Howe, som er demenssygeplejerske.

Også i køkkenet tager de højde for varmen ved blandt andet at servere mere frugt med væske og komme ekstra salt i maden.

Hygge om fodbadet

Rundt om et af bassinerne sidder Karen Kastrup og plasker med fødderne. Hun synes, at det er hyggeligt at få nedkølet fødderne, for så er der også god mulighed for at snakke sammen. Birgit, Vagn og Knud, som sidder ved samme bassin nyder også at sidde udenfor og køle af. Snakken går livligt, og indimellem er der også tid til en lille sang.

Sådan som vejrprognoserne ser ud for resten af sommeren, kan de også få rig mulighed for at hygge sig noget mere udenfor med fødderne i vand. Onsdag den 8. august kan det især blive varmt, for temperaturen kan komme over tredive grader.

Publiceret 06 August 2018 10:15