Familien Krüger som driver designvirksomheden Brdr. Krüger. Fra venstre er det Jytte, Julie, Jonas og Niels Krüger.

Familien Krüger som driver designvirksomheden Brdr. Krüger. Fra venstre er det Jytte, Julie, Jonas og Niels Krüger. Privatfoto

Anerkendt designvirksomhed i Jonstrup: Har lavet tidløst design i 132 år

Jonstrup er hjemstedet for den populære Kay Bojesen abe

Af
Kimmie Hetland

Theodor og Ferdinand. Det er navnene på de to brødre, som i 1886 grundlagde trædrejeriet Brdr. Krüger på Frederiksberg. Siden er virksomheden og faget gået i arv fra generation til generation og flyttet fra indre by til Jonstrup. Den sidste trædrejer blev dog Niels Krüger, da sjette generation, Jonas og Julie Krüger, valgte at uddanne sig til henholdsvis grafisk designer og skrædder. Alligevel er de begge vendt tilbage til familievirksomheden.

"I starten afviste vi begge to at gå ind i virksomheden, fordi vi (Jonas og hans søster Julie red.) gerne ville afprøve vores færdigheder andre steder. Men for omkring syv år siden begyndte Julie at interessere sig mere og mere for virksomheden, og jeg begyndte at arbejde her én dag om ugen. Derefter blev vi hurtigt suget ind i arbejdet, fordi vi indså, hvor sjovt og spændende det er, og hvor stort et potentiale virksomheden har", siger Jonas Krüger, som i dag arbejder som kreativ direktør hos Brdr. Krüger, mens Julie Krüger er produktionsdirektør.

Hos virksomheden i Jonstrup har de også et showroom hvor alt, hvad de producerer stilles flot op.

Hos virksomheden i Jonstrup har de også et showroom hvor alt, hvad de producerer stilles flot op. Foto: Kimmie Hetland

Det, der startede som et trædrejeri, er i dag en selv-producerende designvirksomhed, men med samme stærke passion for træ som for 132 år siden. Visionen er at bygge bro mellem klassisk dansk design og noget fremadskuende og dermed skabe møbler med rene, lette og moderne snit, som har kvalitet og design til at bestå i mange år.

Tidløs kvalitet

Modsat mange andre designvirksomheder så har Brdr. Krüger fortsat deres produktion i Danmark fremfor at få det gjort billigere i udlandet. Det betyder nemlig meget for dem, at de er lokalt forankret, og besøger man dem i Værløse, så kan man følge med i, hvordan deres møbler bliver til, lige fra de får træet leveret til det færdige resultat i deres nye showroom, hvor møblerne er opstillet, så man kan få en fornemmelse af, hvordan møblerne vil se ud i et hjem.

Hos Brdr. Krüger er det vigtigt at kvaliteten er helt i top, så møblerne pudses grundigt i hånden.

Hos Brdr. Krüger er det vigtigt at kvaliteten er helt i top, så møblerne pudses grundigt i hånden. Foto: Kimmie Hetland

Hos Brdr. Krüger brænder de for deres arbejde, og Jonas Krüger lægger ikke skjul på, at det er hårdt arbejde, dedikation og vedholdenhed, som ligger til grund for, at virksomheden har eksisteret i 132 år. Spørger man ham, om virksomheden stadig er at finde om 100 år, er svaret et klart ja:

"Helt sikkert. Der vil altid være et marked for tidløs kvalitet, så jeg kan slet ikke forestille mig andet end, at vi vil være her i mange år fremover", siger Jonas Krüger.

Lige nu drives virksomheden af Jonas, hans søster Julie og deres forældre. Om virksomheden i fremtiden vil blive ført videre af Krüger familien er endnu uvist, da Jonas og Julie Krügers børn ikke er særligt gamle.

"Det er jo nærmest en livsstil at indgå i familievirksomheden, og det ville selvfølgelig være rigtig dejligt, hvis det fortsat var vores familie, som stod i spidsen, men der er ingen tvang. Vores børn skal gøre det, de har lyst til og talent for", siger Jonas Krüger.

Ikonisk abe

Din farmor har en, din mor har en, og du har måske selv en eller flere? Den ikoniske Kay Bojesen abe er ikke til at komme udenom, når man snakker om Brdr. Krügers produktion, og mange ved nok ikke, at aberne produceres i Værløse.

Kay Bojesen aben består af 32 dele, og lige nu søger Brdr. Krüger ansatte, som kunne havde lyst til at samle figuren.

Kay Bojesen aben består af 32 dele, og lige nu søger Brdr. Krüger ansatte, som kunne havde lyst til at samle figuren. "Når man sætter delene sammen, er man med til at sætte det sidste aftryk på aben og give den personlighed", siger Jonas Krüger, som er kreativ direktør hos Brdr. Krüger. Foto: Kimmie Hetland

"Aben vinder genlyd i hele verden helt fra Værløse til New York, og vi er helt fantastisk stolte over at producere Kay Bojesen aben, for den er et dansk designikon, som alle kender", siger Jonas Krüger.

Historien bag at Brdr. Krüger siden 1992 har produceret aben er, at Jonas' far Niels Krüger stod i lære hos drejemesteren, Magne Monsen, som oprindeligt var med til at udvikle aben, og efter at Magne gik på pension overtog Niels Krüger produktionen. Foruden aben, som produceres på vegne af Rosendahl Design Group, står virksomheden også bag det næsten lige så ikoniske bakkebord fra Hans Bølling.

Vækst

Der er lige nu stor efterspørgsel på dansk design rundt om i verden, og danske klassikere fra Børge Mogensen, Arne Jacobsen, Poul Henningsen og Hans Wegner relanceres hele tiden, og gamle møbelkollektioner sættes i produktion. Hos Brdr. Krüger går det også godt, og over de seneste år er der kommet mange møbelprodukter til gennem samarbejde med anerkendte danske og internationale designere.

Senest har Brdr. Krüger haft en finger med i spillet hos den nye NOMA restaurant. I samarbejde med René Redzepi, som er manden bag NOMA og den indretningsansvarlige for restauranten, David Thulstrup, har Brdr. Krüger skabt nye stole og borde til restauranten. En anden michelinrestaurant som virksomheden har produceret møbler til, er restaurant Kadeau.

Du har også mulighed for at blive en del af Brdr. Krüger, da de lige nu søger efter både ufaglærte produktionsmedarbejdere, ungarbejdere og bogholdere. Hvis det skulle have interesse kan du sende din ansøgning med CV til info@brdr-kruger.dk.

Publiceret 05 September 2018 12:58

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt