Ældreteater baseret på egne oplevelser har premiere på lørdag

Syv medvirkende har i samarbejde med en instruktør og koreograf sammensat en forestilling ud fra historier fra deres egne livshistorier

Af
Kimmie Hetland

Livsklogt og vedkommende teater. Det kalder Kulturhuset Galaksen den forestilling som Borgerscenen laver, og som har premiere på lørdag den 8. september klokken 11. De medvirkende er Furesø-borgere, som alle er over 65 år - det er nemlig et krav - og ud fra deres egne livshistorier skabes forestillingen.

"De medvirkende i forestillingen bliver aldrig verdens bedste skuespillere, men det er også lige meget. Det, der gør forestillingen til noget helt særligt, er, at de deler historier fra deres eget liv, som de fortæller ærligt, og for mig er det super fedt og givende at arbejde sammen med dem, fordi de kommer med en stor livsgnist og en masse energi", siger Morten Mathiesen, der er Kulturhusleder på Galaksen og instruktør på forestillingen.

Første år galaksens Borgerscene spillede en forestilling var i 2011, og idéen til at lave borgerinddragende teater med ældre borgere kom sig af, at Morten Mathiesen tænkte over, hvad meningen med livet er, og gerne ville have nogen med livserfaring til at medvirke.

Sammenhold

Med undtagelse af nogle spots, som giver en dæmpet belysning på scenen, er der helt mørkt i lokalet. Pludselig kommer der syv mennesker ind med høje stemmer og en telefon i hånden. Første gennemspilning af en bid fra Borgerscenens forestilling er i fuld gang, da Furesø Avis besøger dem. Men selvom de medvirkende folder sig ud på scenen, er det ikke det at stå på de skrå brædder, som betyder mest.

"Det største er ikke at spille forestillingen. Det er processen udenom, som jeg synes er det bedste. Alt det som vores dygtige koreograf og instruktør kan få os til, er helt utroligt, for man kommer helt ud, hvor man ikke kan bunde", siger Ellinor Thomsen og Asger Lindegaard-Andersen supplerer:

"For mig har det haft en stor betydning at møde en masse nye mennesker", siger han.

Hør i videoen Ellinor Thomsen på 72 år og John Melander på 87 år fortælle, hvorfor de er med i årets forestilling, hvad det giver dem at være med, og hvad de håber at folk tager med sig hjem efter en forestilling.

I år er der syv medvirkende i forestillingen, og de har gennem 14 dage arbejdet intensivt med forestillingen fra klokken 10 til 16.

Premiere

Borgerscenen spiller gerne på utraditionelle lokationer, og sidste år spillede de forestillingen i et tidligere banklokale på Værløse Bymidte, og i år bliver det i et tidligere butikslokale, der nu står tomt. Senest har der været en malerforretning på adressen, men nu er lokalet omdannet til en intimscene med professionelt lyd- og lysudstyr.

Forestillingen har premiere i morgen lørdag den 8. september kl. 11:00 og spiller igen tirsdag den 11. september, onsdag den 12. september og torsdag den 13. september - alle dage klokken 19. Hvis du gerne vil købe billetter til forestillingen, kan du gøre det lige her: www.galaksen.dk

Publiceret 07 September 2018 10:28

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt