Sofus Søndergaard Mikkelsen spiller drengen Adam i den biografaktuelle film 'Den tid på året'. Men det er langt fra hans første gang foran et kamera.

Sofus Søndergaard Mikkelsen spiller drengen Adam i den biografaktuelle film 'Den tid på året'. Men det er langt fra hans første gang foran et kamera. Foto: Kimmie Hetland

Ny film med Sofie Gråbøl og Lars Brygmann - og Sofus fra Farum

Filmen 'Den tid på året' havde premiere onsdag den 8. november, og handler om en mildest talt kaotisk juleaften. Side om side med kendte og erfarne skuespillere er også Sofus Søndergaard Mikkelsen

Af
Kimmie Hetland

Filmen 'Den tid på året' er instrueret af Paprika Steen, som selv spiller en af hovedrollerne. Med på rollelisten er der også andre store navne som Sofie Gråbøl, Lars Brygmann, Fanny Bornedal og Jacob Lohmann. Og så er der også Sofus Søndergaard Mikkelsen, som til dagligt går i 5. klasse på Lyngholmskolen.

"Det var rigtig spændende at prøve, og meget sjovt at møde alle de andre skuespillere. Vi blev nærmest som en slags familie", siger Sofus, som også lige nu er aktuel i episode 4 af TV-serien 'Sygeplejeskolen', som kører på TV2 Charlie.

'Den tid på året' havde premiere onsdag den 8. november.

Ros fra Mads Mikkelsen

Premieren på filmen var i Imperial, og der var mange kendte skuespillere med. Men særligt en gjorde et stort indtryk på Sofus.

"Jeg mødte mit største idol, Dar Salim, og vi gav hinanden hånden. Det var virkelig fedt. Og min søster mødte sit store idol Fanny (Bornedal red.). Mads Mikkelsen kom også hen til mig og sagde godt klaret", siger Sofus.

Til premieren holdt Paprika Steen også en tale, hvor hun blandt andet roste børneskuespillerne. Her sagde hun, at hun havde haft svært ved at drive dem væk fra filmoptagelserne, selv når de havde fri. Derudover sagde hun også, at det havde været en udsøgt fornøjelse at arbejde med dem alle sammen. Til Sofus sagde hun også, at han bare skulle gå hele vejen. Helt til Hollywood.

Seks uger på Fyn

På trods af at Sofus kun er 11 år, er det langt fra hans første gang foran et kamera. Allerede da han var 4 år, var han med i TV på DR Ramasjang, og så har han desuden haft hovedroller i kortfilm. Derfor opsøgte Sofus heller ikke selv det store lærred, men han blev derimod spurgt, om ikke han ville prøve at gå til casting på filmen.

"Jeg var til casting et par gange, og heldigvis gik jeg videre. Jeg tror, at jeg måske gik videre omkring seks gange", fortæller Sofus.

Filmen blev optaget på Fyn sidste år, og på filmsettet var der tilknyttet en barnepige og sammen med hende og sin mor, fik Sofus øvet alle sine replikker. Men det betød også, at Sofus var væk fra skolen i seks uger.

"Vi boede på et hotel mange af os, og man skulle lige vænne sig til det i starten. Nogen dage kunne jeg sove helt til klokken 13, fordi vi optog om aftenen og natten, så det var lidt svært, da vi var færdige med at filme, og jeg skulle tilbage til hverdagen", siger Sofus, som tilføjer at hans klasse dog har været rigtig god til at bakke op om ham.

Julekaos

Man siger, at julen er hjerternes tid. Men i 'Den tid på året', hvor en sammenbragt familie samles til juleaften, er julen i høj grad en tid fyldt med gnidninger og kaos. Men heldigvis er det ikke helt på samme måde, når Sofus holder jul med sin familie.

"Nej, det er slet ikke sådan, men jeg kan da godt genkende lidt af det fra filmen", siger han.

'Den tid på året' foregår som sagt en juleaften, og derfor blev der også spist en masse julemad under optagelserne.

"Jeg tror, at der blev tilberedt cirka 52 ænder. Faktisk gik det også galt på et tidspunkt, for en af ænderne kom ikke ud af ovnen i god tid, så der var virkelig meget røg, og anden var blevet helt sort", griner Sofus.

Gode anmeldelser

Siden filmen havde premiere har den fået en masse gode anmeldelser, og i en af dem fra DR står blandt andet:

"En klassiker er født: Paprika Steen rammer plet med ny julefilm om vores elskede, irriterende familie".

Og om Sofus' rolle står der:

"Kun få af os har mødt en knægt så belastende som Adam, der ikke ved, hvad grænser for acceptabel opførsel vil sige".

Men spørger man Sofus selv, så er han slet ikke som den rolle, han spiller. Men det er tilgengæld en af grundende til, at han gerne vil være skuespiller.

"Jeg kunne sagtens forestille mig at blive skuespiller! Jeg synes nemlig, at det er rigtig fedt, at man kan udtrykke sig på mange forskellige måder, og man kan komme til mange nye steder", siger han.

Publiceret 15 November 2018 11:30