Årligt bliver der fældet ca. 2.500 juletræer på skovejendommen Frederiksdal. Mange af dem sælges ved Kulhus, hvor Sigismund Ahlefeldt-Laurvig og Birgit Andersen her varmer op til årets juletræssalg.

Årligt bliver der fældet ca. 2.500 juletræer på skovejendommen Frederiksdal. Mange af dem sælges ved Kulhus, hvor Sigismund Ahlefeldt-Laurvig og Birgit Andersen her varmer op til årets juletræssalg.

Hent juletræet i skoven

Gennem snart 40 år har Frederiksdal Skovdistrikt solgt juletræer på Kulhusvej 1. I år åbner salget i den kommende weekend

Af
Anne Lønstrup

Juletræer Alle begynder at få travlt op mod jul. Ikke mindst dem, der leverer danskernes juletræer.

I de sidste par uger er der blevet arbejdet intenst på at gøre en hyggelig stadeplads klar til juletræssalget på Kulhusvej 1 i Værløse. Dygtige skovarbejdere har bygget en julebod af naturmaterialer, og nu begynder fældningen af juletræer, så folk kan komme forbi og få et lokalt dyrket træ til juleaften.

”Julen er den travleste tid på året i Frederiksdal Skovdistrikt. Vi fælder årligt omkring 2.500 juletræer på de 10 hektar skov, som er beplantet,” fortæller Sigismund Ahlefeldt-Laurvig, der ejer og driver skovejendommen Frederiksdal ved Furesøen.

Yngre kræfter tager over

I 38 år har 75-årige Birgit Andersen stået for juletræssalget. Tidligere gjorde hun det sammen med sin nu afdøde mand, der var skovarbejder på stedet.

”Jeg har været med til at sælge juletræer her på stedet siden 1980, da jeg var midt i 30’erne,” siger hun.

”Dengang satte vi bare et skilt op ved vejen om, at her blev solgt juletræer. Vi satte ikke noget i avisen eller gjorde anden form for reklame. Men via mund-til-mund-metoden har de lokale fundet frem til stedet, og nu er butikken jo så velrenommeret, at generation efter generation kommer her,” siger Birgit Andersen.

Fra i år giver hun stafetten som juletræs-sælger videre til yngre kræfter. Det er Lene Bæk Thomsen, der tager stafetten op, og som sidste år var i lære som den ansvarlige på pladsen. Dog vil Birgit fortsat være at finde i forbindelse med julehandlen i den nybyggede julebod.

Rødgran for nostalgikere

Udover juletræer af nordmannsgran og rødgran, vil her blive solgt gran i kranse og buketter, forskellige juleblomster og mistelten i buketter og anden smuk julepynt fra skoven. Det er nordmannsgran, de fleste går efter. Men især de ældre – dem der husker ’Peters jul’ – er stadig gladest for et juletræ i rødgran.

For øvrigt bliver træerne fældet løbende frem mod jul, og kommer man i en af de to sidste weekender før juleaften, vil der blive solgt æbleskiver, varm kakao og glögg ved Kulhus, hvor der er åbent hver eneste dag fra lørdag 24. november og frem til 23. december.

Publiceret 21 November 2018 11:30

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt