Kulturhusleder i Farum Kulturhus, Zanne Jahn, har i år valgt at sende et budskab om klimaet med det årlige julelandskab.

Kulturhusleder i Farum Kulturhus, Zanne Jahn, har i år valgt at sende et budskab om klimaet med det årlige julelandskab. Foto: Keiran Bacchus

Julelandskab ramt af klimakrise

På Farum Kulturhus er julelandskabet ikke kun nisser og julehjerter, for i år har kulturhusleder, Zanne Jahn, besluttet at gå i en anden retning med juleudsmykningen

"Julescenografien har fået et lidt alvorligt islæt i år, der er godt i tråd med Furesø Kommunes overordnede miljøpolitik Grøn Mobilitet. Så i år er julescenografien altså også et lille, men lærerigt og vigtigt indslag for børnene. Og det er netop vores hårdtprøvede miljø, jeg har bygget ind i julen i år. De mange børn skal selvfølgelig have lov til at glæde sig over julen, der snart er på vej – men det udelukker jo ikke, at de samtidig også kan forholde sig til vores fælles klima og andre ting, der opstår i kølvandet på menneskenes store forbrug", siger Zanne Jahn.

Gæsterne i Farum Kulturhus – og dem er der mange tusinde af på blot en uges tid – har allerede i et stykke tid spurgt efter kulturhusleder Zanne Jahns årligt med spænding ventede julescenografi i kulturhusets foyer.

I lørdags kunne kulturhusgæsterne så få syn for sagn: Den med spænding imødesete julescenografien åbnede officielt.

Det der optog folk i tiden op til åbningen var selvsagt basale spørgsmål som 'kommer der nisser?', 'Skal der være konkurrence igen i år?' og 'hvor skal hjerterne hænge' osv. Spørgsmålene var mange – men svarene sparsomme – da det hele har været en hemmelighed i niveau med juletræets tænding i de små hjem den 24. december.

Nye præmier

Nu, hvor det hele er åbnet for alle, fortæller Zanne Jahn imidlertid som altid gerne om julescenografien:

"Det meste er noget børnene allerede ved lidt om i forvejen fra undervisningen i skolen – og den viden kan de så benytte til at deltage i vores årlige konkurrence, hvor der skal svares på nogle enkle sjove spørgsmål. Men hvor de tidligere kunne vinde marcipan og billetter til børneteaterforestillingerne, så kan de i år vinde noget, der kan gro – hjemme i stuen, på altanen eller i haven. De skal først løse en lille opgave om skovens dyr – nærmere betegnet ræven og hvor og hvordan den bor", siger Zanne Jahn.

Svær balance

"Det er selvfølgelig en svær balance at blande et alvorligt emne ind i noget, der skal være sjovt og hyggeligt. Vi har drøftet det hele internt i god tid før premieren – og vi blev hurtigt enige om, at vi kun kan fremtidssikre fremtiden, hvis vi gør børn og unge bevidste om, hvad der er gang i på vores grønne jord. Og det kan vi på en fin måde også bruge julen til, blot vi gør det med smag og følsomhed – og frem for alt leg – som vi gør det i år. Så selvom man får lidt lærdom oveni i år, så er det under alle omstændigheder en juleudsmykning, som alle kan glæde sig over og opleve – med grantræer, hjerter og nisser og den slags", slutter Zanne Jahn.

I øvrigt er dyrene, der indgår i julescenografien stillet til rådighed af Solvangskolen og Lyngholmskolen

ksh

Publiceret 26 November 2018 11:45

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt