75 dage tager det at få en byggetilladelse i Furesø - og det er alt, alt for længe, mener Dansk Byggeri. Modelfoto: Stock

75 dage tager det at få en byggetilladelse i Furesø - og det er alt, alt for længe, mener Dansk Byggeri. Modelfoto: Stock Hoda Bogdan - stock.adobe.com

Udvalgsformand efter kritik fra Dansk Byggeri: "Vi skal kunne gøre det bedre"

"Det er for meget," siger formanden for udvalget for beskæftigelse og erhverv i Furesø Kommune, Hasan Yilmaz

Af
Michael Braunstein

byggetilladelser Ventetiden på byggetilladelser i Nordsjælland er længst i Furesø, Allerød og Fredensborg. I Allerød tager det i gennemsnit 93 dage, mens det i Furesø og Fredensborg tager 75 dage at sagsbehandle en byggetilladelse. Det konstaterer Dansk Byggeri i Nordsjælland.

I Halsnæs tager det ifølge opgørelsen blot 29 dage at få grønt lys til at stikke spaden i jorden, men papirarbejdet bør ikke tage mere end 14 dage, mener Dansk Byggeri. Og i Furesø er formanden for udvalget for beskæftigelse og erhverv, Hasan Yilmaz (S), da også enig.

"75 dage er for meget. Jeg vil tage op og se, om vi kan gøre det bedre," siger han.

"Ubegribeligt"

Den nye opgørelse fra Dansk Byggeri omhandler både erhvervsbyggeri og boligbyggeri.

"Det er mig ubegribeligt, hvordan det i gennemsnit kan tage to og en halv måned at få en byggetilladelse i Furesø. Uanset om det er en familie, der vil bygge et hus, eller en virksomhed som vil bygge en ny lagerhal eller et nyt kontordomicil, så bør kommunen glæde sig over, at de vil investere i Nordsjælland og skynde sig at få byggetilladelsen klar," siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen.

"Dermed kan mangelfulde ansøgninger ikke være en undskyldning for en lang ventetid. Uanset om det er små eller store byggerier, der skal sagsbehandles, så bør den gennemsnitlige ventetid ikke være mere end 14 dage," siger Jørgen Simonsen.

Ingen på 14 dage

Men ingen kommuner i Nordsjælland kan sagsbehandle byggetilladelser på i gennemsnit 14 dage eller mindre. I Rudersdal er ventetiden 68 dage, i Hillerød 52 dage, i Gribskov 50 dage, i Hørsholm 49 dage, og i Helsingør, Frederikssund og Egedal 41 dage.

"Der er ikke andet at gøre, end at kommunerne må trække i arbejdstøjet og få ekspederet byggetilladelserne i en fart. Ventetiden er steget i alle kommunerne på nær Helsingør, så det går jo den helt forkerte vej med servicen," siger Jørgen Simonsen.

Ifølge Dansk Byggeri var den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse for kommunerne i Nordsjælland i 2017 på 37 dage. I 2018 var ventetiden steget til i gennemsnit 56 dage.

Byggeboom i Furesø

"Vi har jo gang i et byggeboom i Furesø Kommune, og det spiller ind og er en del af årsagen, er jeg ret sikker på. Men når det er sagt, så er det klart, at 75 dage er for lang tid. Jeg vil tage det op og kigge nærmere på, om der er noget vi kan gøre for at forbedre situationen," siger Hasan Yilmaz og fortsætter:

"Vi kunne måske oprette en 'fast track'-ordning, så det går lidt hurtigere i nogle tilfælde. Men det er naturligvis også et spørgsmål om ressourcer, og vi er altså en kommune i rivende udvikling."

"Vi har fokus på det her, men det ser ud som om, at vi skal have endnu mere fokus på det. Jeg håber, at tallet for Furesø Kommune kommer til at se bedre ud næste år," siger Hasan Yilmaz.

Publiceret 17 April 2019 05:30

Tyven brød vinduet op på første sal

politi Døgnrapporten fra Nordsjællands Politi kan berette om to indbrud fra Furesø Kommune. De er begge begået i Farum.

Tyv stjal sølvtøj og smykker

På Sommersvej er der mellem klokken otte og klokken 18.55 den 10. december brudt et vindue op til en villa. Vinduet var i første sals højde. Her er det ikke gjort op, hvad der er stjålet endnu.

Det er der til gengæld ved et indbrud på Dorthesvej, hvor der er brudt et vindue op på et tidspunkt mellem klokken 7.30 og klokken 18 den 10. december. Her er der stjålet smykker.

Se nogle af de historiske billeder her:

Kirke Værløse Kalenderen er sat til salg

styr på dagene Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening er klar med 2020-udgaven af Kirke Værløse Kalenderen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse, der også fortæller, at interesserede kan købe kalenderen i Meny på Værløse Bymidte. Butikken sælger kalenderen helt uden fortjeneste.

"Vi er meget glade for den støtte, vi får fra Meny, der uegennyttigt bakker op om vores forenings aktiviteter," siger formand for husmoderforeningen Charlotte Søllner Hernø i pressemeddelelsen.

Den lille by havde tilbage i tiden adskillige købmænd, kolonialvareforretninger, en slagterbutik, egen bager, rejsebiograf og en kro med keglebane.

"Der er brugt adskillige dage på at finde interessante billeder i Furesø Kommunes stadsarkiv i Farum. Og indsatsen har givet pote. Der er bl.a. fundet fotos af den smukke rejsestald, som lå på Bygaden mellem nummer 19 og 23, af vandtårnet omgivet af marker op til 'Olsens funkisvilla' og af de bygninger, der lå til højre og til venstre for hovedindgangen til Kirke Værløse Kirke, ligesom der er fundet et foto af mejeriet, de lå på det, der engang hed Stationsvejen, men som nu hedder Knud Hjortøs Vej," skriver foreningen.

Der er trykt et mindre oplag, og salget skal støtte husmoderforeningen. Den kan bestilles på www.husmoderforening.dk eller - som sagt - købes i Meny.

Bestil kalenderen på www.husmoderforening.dk eller køb den i Meny i Værløse.

jbt