"Marie Kruse var en social indigneret kvinde, der så et behov i samfundet, da hun startede sin skole", fortæller Carsten Gade, der har været rektor på skolen side 2012. Her ses han foran en række linoliumstryk af Marie Kruse. Foto: Helene Holm Stolle

150 år med Marie Kruse: "Kruseånden er noget særligt"

Marie Kruses Skole har netop fejret sit 150 års jubilæum, og den lange historie har sat sit præg på skolen. Det fortæller rektor Carsten Gade

Af
Helene Holm Stolle

'Ej at synes men at være'. Ordene står på trinnene i indgangspartiet til Marie Kruses Skole og har helt fra skolens begyndelse - for 150 år siden - været det grundprincip, som skolen drives på. Også i dag, understreger Carsten Gade, der har været skolens rektor siden 2012.

"At stå i spidsen for en skole med rødder så langt tilbage er en kæmpe ballast. Her er en soliditet, der giver mulighed for udvikling, og udvikle os skal vi. Men som privatskole er vi så heldigt stillet, at vi kan sorte til og fra i tidens pædagogiske strømninger og dermed kun tage det ind, som vi med vores faglighed tror på og føler passer til skolens værdier", forklarer han.

Udviklet sig har Marie Kruses Skole da også gjort gennem alle årene, siden den dengang tilbage i tiden begyndte som en ren pigeskole. I dag er det en moderne skole med tilhørende gymnasium, hvor der trods stor faglighed også er stor fokus på ungekulturen. Men sådan har det faktisk altid været, slår Carsten Gade fast.

"I virkeligheden så Marie Kruse jo et behov for de unge piger dengang, hun startede skolen. Hun gjorde det fordi, borgerskabets piger havde et behov for at uddanne sig, så de ikke skulle være afhængige af en mand", forklarer Carsten Gade og fortsætter:

Simon Emil Ammitzbøl Bille lagde vejen forbi Marie Kruse til receptionen. Han er nemlig selv tidligere elev på skolen - både i grundskole og gymnasium, og han underholdte gæsterne med en humoristisk tale. Foto: Helene Holm Stolle

Simon Emil Ammitzbøl Bille lagde vejen forbi Marie Kruse til receptionen. Han er nemlig selv tidligere elev på skolen - både i grundskole og gymnasium, og han underholdte gæsterne med en humoristisk tale. Foto: Helene Holm Stolle

"I dag er behovet så et andet - eller måske nærmere udfordringen. For selvom vores primære opgave som skole er læringen, så ligger elevernes trivsel os også meget på sinde. Antallet af danske børn og unge, der mistrives, har angst og depression, er stigende, og det er bekymrende. Jeg tror, det skyldes, at der er for meget fokus på de unges succes. Helt fra de er ganske unge, skal de have styr på, hvad de vil. Det er nærmest et livsprojekt, og jeg tror, at det kan give en form for eksistentiel krise. Derfor har vi en stor opgave som skole at sikre stærke fællesskaber for vores elever, så de ikke føler, at de står alene", siger Carsten Gade og understreger, at 'selfiemodet er en uheldig ting'.

"Man bør være optaget af andet end sig selv, og derfor skal skolens fællesskaber være med til at sikre, at eleverne får øje på, at de er en del af noget større", lyder det fra Carsten Gade.

Generationer lærer af hinanden

På lærerværelset på Marie Kruses Skole er der en god blanding af både helt unge og nyuddannede lærere og de med mange års erfaring og ikke mindst mange år på skolen. Og det er en stor styrke, mener Carsten Gade.

"Jeg oplever, at der bliver bygget enormt konstruktive brooer mellem både unge og gamle, nye og erfarne lærere. Det er en glæde at opleve, hvordan de kan finde inspiration hos hinanden men vidner også meget om den særlige kruseånd, der kan være svær at beskrive, men som handler om en stor generøsitet, tillid og nysgerrighed", lyder det fra Carsten Gade, der ikke tøver et sekund med svaret på, hvad der er det bedste ved at være rektor på Kruse.

"Det er bare sjovt - og en lille smule crazy en gang imellem, for jeg ved aldrig helt, hvad dagen bringer", griner han og forklarer det med antallet af elever - godt 1.200 - de mange lærere og medarbejdere og ikke mindst forældrene.

"På en privatskole må man aldrig glemme, at det faktisk er forældrenes skole, og at skolen er et slagts frihedsprojekt", siger Carsten Gade - og ved torsdagens reception i anledning af skolens 150 år, dukkede der også mange forældre op. Foto: Helene Holm Stolle

"På en privatskole må man aldrig glemme, at det faktisk er forældrenes skole, og at skolen er et slagts frihedsprojekt", siger Carsten Gade.

Da Carsten Gade satte sig i rektorstolen tilbage i 2012, kendte han allerede skolen godt indefra. Han kom nemlig dertil i 2002, og allerede dengang var han fascineret af stedets ånd.

"Jeg kan huske dengang, jeg havde været til samtale, da tænke jeg bare, at jeg ville ansættes her. Der var noget særligt over det".

Samme tanke havde han, da rektorstolen blev ledig efter Frank Christensen.

"Frank var jo en fantastisk rektor, og han var ufattelig vellidt af alle, så det var en stor mand, jeg skulle efterfølge. Men vi har alle sammen vores egen stil, men det er klart, at jeg har taget noget med mig fra Frank, og det er lysten til at skabe relationer. Hvis ikke man har lyst til at skabe relationer, så kan man ikke være leder - eller lærer for den sags skyld", slår Carsten Gade fast.

Godt samarbejde med kommunen

Selvom Marie Kruses Skole er privat, er den godt integreret i lokalmiljøet og Furesø Kommune. Det slog borgmester Ole Bondo Christensen også fast i sin tale ved den reception, der blev holdt i anledningen af skolens 150 års jubilæum torsdag eftermiddag, og Carsten Gade er enig.

"Relationen til kommunen er et generøst samarbejde, og vi føler os i den grad som en del af lokalsamfundet og tager også gerne del i det", lyder det fra Carsten Gade.

Publiceret 29 April 2019 11:02