Trap Danmark har udgivet en bog om Furesø Kommune, som bl.a. fortæller, at der er lidt mere skov i Furesø i dag end for 200 år siden. Pressefoto.

Trap Danmark har udgivet en bog om Furesø Kommune, som bl.a. fortæller, at der er lidt mere skov i Furesø i dag end for 200 år siden. Pressefoto.

Der var mennesker i Furesø 11.000 år før vor tidsregning: Ny bog ser tilbage på historien fra oldtiden til nu

Trap Danmark har netop udgivet en bog om Furesøs historie fra oldtiden til i dag. Bogen har forord af borgmester Ole Bondo Christensen

Af
Anne Lønstrup

"Det første spor af mennesker i Furesø er en pilespids for ca. 13.000 år siden. Vi har jernalderkvinden Alugod, der blev begravet for 1800 år siden. Og vi har kirker i Farum og Kirke Værløse fra 1100-tallet, og gårdene i de gamle landsbyer i Farum og Stavnsholt ligger som før udskiftningen i 1700-tallet. Der er så meget historie i vores kommune. Bogen giver os muligheden for at lære, hvor vi er fra. Forstå, hvem vi er. Og forstå, at vi er en del af historien", siger Ole Bondo Christensen (S).

Det gør han i anledning af, at Trap Danmarks bog om Furesø er kommet på gaden. Tidligere har Trap Danmark skrevet en samlet bog om Egedal, Furesø, Ballerup, Herlev og Gladsaxe kommuner. Men nu er der kommet en selvstændig bog, hvor forskere og eksperter zoomer ind på Furesø og formidler viden bl.a. om kommunens natur og landskab fra oldtiden og frem til i dag.

Fra oldtid til nutid

Det første spor af mennesker i Furesø er fra 11.000 år før vor tidsregning. Det er en pilespids fundet ved Værebro å, der dokumenterer, at der har været rensdyrjægere i området. Bogen beskriver også Alugod-kvinden, der blev begravet i en jernaldergrav for 1800 år siden i det område, vi i dag kalder flyvestation Værløse. Hendes brystsmykke er udstillet på Nationalmuseet, og Furesø er ved at få genskabt hendes ansigt.

Bogen fortæller også om Furesøs kultur, herunder om borgernes dialekt, kirker, digtere og musikere. Der er viden klimae, moræneområder og geologi. Tre kort over landskabet og bebyggelsen i Furesø i 1810, 1950 og 2018 viser f.eks., at der er lidt mere skov i Furesø i dag end for 200 år siden.

Ole Bondo Christensen glæder sig til at kunne give bogen som gave til bl.a. kommende brudepar i Furesø:

"I en stadig mere global og omskiftelig verden, har vi brug for at være en del af en fortælling med en fortid, en nutid og en fremtid. Det giver os oplevelsen af sammenhæng og fællesskab. Jeg oplever i Furesø en kolossal interesse for vores egen lokale historie. Derfor er Trap Danmark bogen vigtig."

Trap Danmark bogen om Furesø er på 72 sider og kan købes i alle boghandler.

Publiceret 01 May 2019 04:00