Et forsøg med elcykler har fået flere ansatte i Furesø Kommune til at cykle til og fra arbejde. Modelfoto: Adobestock

Et forsøg med elcykler har fået flere ansatte i Furesø Kommune til at cykle til og fra arbejde. Modelfoto: Adobestock mmphoto - stock.adobe.com

Forsøg har fået flere ansatte i Furesø Kommune til at hoppe på cyklen

I eftersommeren 2018 cyklede 33 ansatte i Furesø til arbejde i tre uger. Da forsøget sluttede, ville 60 pct. fortsætte cyklingen.

Af
Anne Lønstrup

Tilbuddet var enkelt og lød: Hvis du vil cykle til og fra arbejde i tre uger, kan du låne en elcykel kvit og frit. Og det gjorde 33 ansatte i Furesø Kommune og de kom dermed med i forsøget 'Turbo på cykelpendlerkulturen på Furesø Rådhus’, som blev gennemført i august og september sidste år.

"Det handlede om, at vi gerne vil have folk til at pendle på cykel i højere grad, end de gør i dag," siger kommunens klimaprojektleder, Lene W. Hartmann. Udover lån af elcykel indgik oplæg fra en sundhedscoach om sundhed og cykeltræning.

"Det var et sjovt projekt. Folk gik faktisk meget op i det, og nogle af dem, der vitterligt ikke var vant til at cykle, kom og sagde, ’Det er jo fantastisk, jeg er kommet i meget bedre humør og har forbedret min koncentration", fortæller hun.

Over 60 pct. af deltagerne ville, da forsøget var slut, fortsætte med at cykle på arbejde. Flere overvejede at investere i egen elcykel.

Lene W. Hartmann beskriver cykel-projektet som et kombineret sundheds- og mobilitetsprojekt, der dels handler om at ændre transportvaner, dels kan spare sygedage og parkeringspladser. Selv tager hun toget fra Østerbro til Furesø hver morgen for så at cykle de 19 km hjem igen.

Konceptet kører videre

'Turbo på cykelpendlerkulturen på Furesø Rådhus' blev udviklet i samarbejde med Moving People, som er et samarbejde mellem Gate 21, Region Hovedstaden, Trafikselskabet Movia og Danmarks Tekniske Universitet. De kommunale projektdeltagere tæller 17 kommuner – heriblandt altså Furesø.

Moving People arbejder for at gøre det nemt for medarbejdere at komme til og fra arbejde på en mere effektiv og grøn måde gennem nemmere adgang til, og skift mellem, bus, tog og cykel, så rejsen hænger sammen fra dør til dør.

Anna Thormann, der er programleder for bæredygtig mobilitet i Gate 21, fortæller, at pilotprojektet fra Furesø Kommune er mundet ud i en trin-for-trin guide, der beskriver, hvordan en virksomhed kan tilbyde deres medarbejdere en lignende prøveperiode, hvor de kan undersøge om transport på elcykel kan fungere i deres hverdag.

Her i foråret har ansatte på Fredensborg Rådhus og Dansk Industri ifølge Anna Thormann taget imod tilbuddet om at låne elcykler. Og skulle andre virksomheder eller kommuner være blevet inspireret til at prøve det samme, er der ifølge Anne Thormann ledige pladser senere på sommeren.

Fakta

Gate 21 er et non-profit partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner, der arbejder sammen på tværs for at skabe grøn omstilling og vækst i Region Sjælland, Region Hovedstaden og Region Skåne – eller Greater Copenhagen, som metropolen kaldes.

Publiceret 11 May 2019 05:00